Spinal Şok Dönemi Ne Kadar Sürer?

Spinal Şok Dönemi Ne Kadar Sürer? : Akut veya spinal şok dönemi diye tanımlanan tablo, medulla spinalisin tam keşişi veya sakral omuriliğin (conus medullaris) önemli yaralanmasındaortaya çıkar. Bu dönemin süresi, genelde birkaç haftayla altı ay arasında değişir (ortalama 2-3 ay). Ponstaki kontrol merkezinden sakral omurilikteki miksiyon merkezine uzanan spinal lifler kesintiye uğradığında, serebral kontrol ortadan kalkmıştır.

Duyu kusuru ve flask paralizi ön plandadır. Olaydan en çok etkilenen mesane ve rektum düz kaslarıdır. Ayrıca refleks motor bağlantının yokluğu da detrusor kasılmalarını ortadan kaldırır. Sonuçta idrar retansiyonu kaçınılmaz olur. Duyusal liflerin kesilmiş olması, idrarın dolup taştığını bile algılamaya engeldir. Aşırı idrar doluluğu, spastik sfinkterin direncini yenecek düzeye çıkınca istem dışı idrar kaçırma başlar. Detrusordaki miyojen kasılmalar, idrar yapmak için yeterli nörojen tonüs sağlayamaz. Buna karşın çizgili kaslarda refleks kasılmalar olur. Ancak bunlar da daha sonra baskılanır. Spastik durum gelişinceye kadar çizgili kasların uyarılabilirliği sürer. Hiperrefleks aktivite, düz kaslarda daha yavaş gelişir ve çizgili kaslardan farklı olarak, erken dönemde spontan kasılmalar görülmez.

Bu nedenle yaralanmanın erken döneminde idrar retansiyonu değişmez kural gibidir. Akut dönemde bulbokavernöz ve anal refleksler kaybolmuştur; buzlu su testi de negatiftir. Periodik olarak yapılan ürodinamik incelemelerle reflekslerin ilerleyici şekilde geri dönüşü izlenir. Erken döneminde, mesanede zayıf kontraksiyonlar saptanır ve yaralanmanın miksiyon merkezinin üstünde olduğu olgularda refleks aktivitesi kolay kazanılır. Çok seyrek başvurulan buzlu su testi, spinal şok döneminin erken evresinde, suprasakral lezyonda hiperrefleksi ve infrasakral olayda arefleksi ayırımında kullanılır.Balonsuz bir 16-18 F. Nelaton kateteriyle boş mesane, 60-90 mİ. steril soğuk su (4°C) verilerek doldurulur.

Kateter, abdominal spazm veya gerginlik göstermeksizin bir miktar su ile birlikte dışarıya atılırsa test pozitif sayılır. Buzlu su testinin pozitif olması, sakral refleks halkasının çalıştığını ve baskılanamayan detrusor kontraksiyonunun varlığını gösterir. Düşük uretral basınçlı veya kateterin iyi yerleştirilemediği durumlarda ve abdominal spazm olmadan da yalancı pozitif sonuç verebilir. Sfinkter spazmı, buzlu testinin yalancı negatif olduğu durumdur. Test normal kişilerde, infrasakral lezyonda, duyusal paralizide, spinal şok erken döneminde ve sakral refleks halkasının paralize olduğu durumda negatiftir.Ekstiremitelerde spontan spazmlar, istem dışı idrar ve gaita kaçırma, bazı duyuların geri dönüşü günbegün gözlenir. Detrusor hiperrefleksisinin yol açtığı inkontlnans, antikolinerjiklerle önlenir. İdrarı boşaltmak için başvurulan intermittant kateterizasyonla, düşük basınçlı mesane kapasitesi sağlanır. Her ne kadar inkomplet lezyonlarda bu işlem kullanılırsa da, çoğu komplet olduğu için bunlarda da geçerlidir.

Ayrıca sfinkterotomi, rizotomi, üriner diver- siyon, augmentasyon ve pace maker uygulamaları da denenebilir.Aşağı motor nöron lezyonlarında (segmental veya infrasegmentai) yaralanma sonrası, spinal şok döneminin sona erdiğini ayırmak zordur. Çünkü spontan detrusor aktivitesi, ürodinamik incelemeyle ortaya konulamaz. Mesane dolarsa taşma inkontinansı olur. Çizgili kas refleksleri baskılanmıştır veya hiç yoktur. Mesane Crede manevrasıyla parsiyel olarak boşaltılabilir. Bu durumda en iyi yaklaşım, intermittant kateterizasyondur.Yukarı motor nöron lezyonunda, miksiyon merkezi sağlam kaldığından, miksiyon refleks halkasının sürekliliği bozulmamıştır. Bu durumdaki mesane, refleks olarak işlevini sürdürür (otonomik mesane). Alt motor nöron lezyonunda refleks halkasını oluşturan sinirlerin duyusal veya motor parçası kopuktur. Periferik sinir lezyonlarında da benzer olay gerçekleşir; refleks halkası yine kapanamaz. Bu durumda duysal lifler veya detrusora uyarı getiren motor liflerden biri kesilmiştir. Mesane fonksiyon bakımından kontrol dışı kalmıştır (otonom mesane).

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp