Sosyal Fobi Telkin

Sosyal Fobi Telkin



Sosyal Fobi Telkin, Sosyal fobinin hayat boyu görülme olasılığı %3-13 olarak bulunmuştur. Toplumda 1 yıl içinde %7,9 oranında görülmektedir. Bu sorun hakkında gerekli telkin ve tedavisni için makalemizi okumanızı tavsiye ederiz.

Sosyal Fobi ile Görülen Psikiyatrik durumlar


Bu kişilerde bazen panik bozuklu*ğu tabloları gözlenebilmektedir. Aniden gelen çarpıntı, nefes darlığı, sıcak basması, titreme, terleme, baş dönmeleri ve o esnada ölüm, bayılma, kontrolünü kaybedeceği ya da çıldıracağı korkuları bulunabilir.

Obsesif kompülsif bozukluk da bu hastalığa eşlik edebilmektedir. Sürekli kirlendiği düşüncesi ile el yıkama, kapatmadığı düşüncesi ile ocağı, kapıyı vs sık sık defalarca kontrol, yanlış yaptım diye hesaplarını ya da faaliyetlerini tekrar tekrar kontrol, sürekli bir şeyleri defalarca sayma, başkalarına onaylatma sorunları içine girebilirler. Sosyal fobi hastalan somatoform bozukluklar da yaşayabilmektedirler. Bu durumlarda kişilerde sürekli olarak ağrılar, midebarsak sorunları, cinsel sorunlar yada baş dönmesi, uyuşma gibi nörolojik bozukluğa benzeyen belirtiler görülebilmektedir.

Depresif bozukluklar da sosyal fo*bide çok sık gözlenmektedir. Sosyal fobiklerde majör depresyon riski, genel topluma göre üç kat daha yüksek bulunmuştur. Depresyonlarda kişi kendisini en az 2 hafta müddetle mutsuz, isteksiz hissetmekte, uyku, iştah, enerji ve bir konuya odaklanabilme boztılabilmektedir. Kişilerin hareketleri yavaşlayabilmekte, kendilerini değersiz görüp suçlayabilmekte, bazen intihar girişimlerinde bulunabilmektedirler. Sosyal fobide kişiler kendi kendilerini sözde tedavi amacı ile alkol yada madde kullanımına başvurarak, bu tür ortamlara girmeye çalışır, sonrasında da alkolizm ve madde bağımlılığının pençesine düşebilmekledir. Sosyal lobiklerde alkol bağımlılığı toplum ortalamasından iki kat daha sık bulunmuştur.

Bulimi de sosyal fobiklerde gözlenebilmektedir. Bu bozuklukla kişiler önüne geçemedikleri bir şekilde tıkanırcasına yemekte, sonra yoğun bir pişmanlık hissi ile yediklerini ya is*temli olarak kusarak, yada asın fiziksel egzersiz yada müshil kullanmaya çalışarak kilo alımlarını önlemeye çalışmaktadırlar

Sosyal Fobinin Nedenleri


Yapılan araştırmalara göre sosyal fobik davranışların sinir sisteminin dopamin ve serotonin sistemleri ile de ilişkili olduğu görülmüştür.Bir araştırmaya göre sosyal fobik kişiler ailelerini daha az ihtimam gösteren, daha reddedici ve anormal derecede fazla koruyucu, kollayıcı olarak algıladıklarım belirtmişlerdir.Bu kişilerin I. Derece yakınlarında toplum ortalamasına göre 3 kat sosyal fobiye rastlanmış; birinci derece yakınlarının soylarında 10 kal daha çok yaygın özellikli sosyal fobiye yada kaçıngan kişilik özelliklerine rastlanmışım Ayrıca yakın akrabalarda majör depresyona da daha fazla rastlanmıştır

Sosyal Fobinin Çocuklardaki Görünümü

Çocuklar tanıdık olmadıkları ortamlarda aşırı ürkek, sessiz, hareket*siz, utangaç bir tavır sergileyebilirler. Bazen de böyle bir durumda ağlama, anne-babaya yapışırçasına sarılma, onlara dokunma, yanlarından ayrılamama, huysuzca davranışlar içine girme görülebilir. Toplulukla oynanan oyunlara katılmaz, uzaktan bakmakla yetinir hatta bir köşeye sinip, kendilerini gizleyerek olanları izlerler. Oyunlara katılsalar bile diğerlerinin sözleri doğrultusunda ve önemli roller almadan hareket eder, oyun kuruculuk yapamazlar. Oynanan oyunlarda geri planda kalırlar. Okula gitmek istemeyip, türlü yakınmalarla evde kalmak isterler.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp