Sosyal Fobi Nedir Tedavisi Nasıl Olur

Sosyal Fobi Nedir Tedavisi Nasıl Olur :

Sosyal fobi iyi tanımlanmış bir durumdur ve tedaviye iyi yanıt verir.Fobik kaçınma sosyal ortamlarda duyulan anksiyeteden (sıkıntı) kaynaklanır. İlaçla kişinin sosyal ortamlardan duyduğu sıkıntı azalır.

Genel sosyal fobide ilaç uygulamaları ile başkaları tarafından reddedilme yada eleştiriye maruz bırakılmaya duyulan aşırı hassasiyet azalır.İlaç tedavisi bağımlılığa yol açmaz. (Doktor kontrolünde olduğu müddetçe.)

İlaç tedavisinde genellikle depresyonda da kullanılan antidepressanlar kullanılır. En az 6 aylık tedavi önerilir. Ancak bu devrede ilaç kesildiğinde kendiliğinden nüksler görülebilir.Daha uzun süreli kullanım önerilir.

Hastaların en sık yaptığı yanlış: sıkıntılar hafiflediğinde ilaç kullanımını aksatmalarıdır. Bu yüzden hastalık belirtileri tekrar ortaya çıktığı için hastalık müzmin (kornik) bir hal almaktadır ve kişinin tedavi olamayacağı gibi yanlış bir kanıya saplamasına neden olmaktadır.

Sosyal fobide psikoterapi uygulamanın gerekçesi hastaların negatif yoldaki inançları ile (sosyal ortamlarda başarısızlığın kaçınılmaz olduğu gibi ) yüzleşmelerini sağlamaktır. Sosyal fobinin temelinde bu tür inanların yer aldığı düşünülmektedir.

Hipnozda sosyal fobide psikoterapiye yardımcı bir araç olarak kullanılmaktadrı. Hastanın sosyal ortamlara uyumu için ve sıkıntı duygusunu yenmesi için oldukça yararlı bir yöntemdir. Soyal fobi erken başlangıçlı kronik gizli bir hastalıktır.

Tedaviye iyi yanıt verir. İyi tedavi hastanın durumuyla başetmek için zararlı stratejiler geliştirmesini ve depresyon ve alkolizm gibi ek rahartsızlıkların ortaya çıkmasını engeller.İlaç tedavisi belli bir süre devam etmesi gerekirİlk ay belirgin bir yanıtın alınamayabilecei hatırdan çıkarılmamalıdır.Tek başına yada iilaçla birlikte yapılan psikoterapi sosyal fobide oldukça faydalı neticeler verir.

Bireyin temel inançları ( sıkıcıyım, yetersizim, eksiğim, farklıyım vs. ) belirlenir.

Temel şemalar danışanla yeniden sorgulanır ve gözden geçirilir. Düşüncelerindeki yanlış ve hatalı noktalar konusunda farkındalık kazandırılır. Sosyal fobisine neden olanın aslında yine kendi kafasında yarattığı senaryolar olduğunu görür.

Bu senaryoları geliştirdiği gibi aksi olan olumlu senaryoları da geliştirebileceğini farkeder.

Bu sayede geçmişteki durumlar karşısında aslında nasıl davranabileceği, ne düşünmesinin daha gerçekçi olacağı anlatılır. Geçmişte yaşadığı yıkıcı durumlar kafasında yeniden şekillenir. Aynı uygulama şimdi ve gelecek için de kulanılır.

Olası durumlarda ve anksiyetesinin yoğun yaşandığı durumlarda neler düşünmesi gerektiği ve nasıl davranması gerektiği öğretilir. İlerleyen aşamalarda uygulamalara geçilir. En az korkulandan fazla korkulana doğru ilerleyen bir süreç başlar.

Diğer fobilerde de kullanılan kademeli yaklaştırma tekniği ile danışan korkulan durumların içine kontrollü olarak bırakılır.

Aslında diğer fobi tedavilerinden pek farklı olmasa da yüzleştirme aşamasında durumun sosyal bir ortam olması sebebiyle danışanın anksiyetesinin yoğun düzeyde yaşanmasına sebep olur.

Uygun terapi ve terapistle çok olumlu sonuçlar alınabilecek bir rahatsızlıktır. Sosyal fobinin hayatını engellemesine izin vermek yerine bu konuda bir adım atmalı ve üstesinden gelebileceğinizi görmelisiniz.

Hayatınızı engellemesine, yeteneklerinizi kullanmanıza engel olmasına, sosyalleşme hakkınızı elinizden almasına seyirci kalmayın.

Bu konuda deneyimli ve kendinizi güvende hissedebileceğiniz bir uzmandan yardım almaktan çekinmeyin.

Yorumlar

  • Aş**** Cen***
    7 yıl önce
    sosyal fobi nedir ? şimdiden teşekürler
    • Şifalı Bitkilerim
      7 yıl önce
      Sosyal Anksiyete (kaygı) Bozukluğu ya da sık kullanılan adıyla Sosyal Fobi bireyin başkaları tarafından yargılanabileceği kaygısını taşıdığı toplumsal ortamlarda mahcup ya da rezil olacağı düşüncesi ve bu konuda belirgin ve sürekli korkusunun olduğu bir kaygı bozukluğudur. iyi günler.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp