Sosyal Fobi Nasıl Kurtulabilirim

Sosyal Fobi Nasıl Kurtulabilirim

Sosyal Fobi Nasıl Kurtulabilirim, Sosyal Kaygılarınızdan Nasıl Kurtulabilirsiniz? Toplum Arasına Girmekten Çekiniyor Musunuz? Çevrenizdeki İnsanların Sizi Küçümseyici Ve Aşağılayıcı Gözlerle Baktığını Mı Düşünüyorsunuz? Cevabınız Evet İse Bu Sorunuda Çözmek İstiyorsanız Makalemizi Kesinlikle Okuyunuz.

İnsanlar toplumsal kaygıyı utangaçlık olarak nitelendirirler. Fakat her zaman utangaçlık sosyal fobi olarak tanımlanmaz. Eğer utangaçlık insanı toplumdan kaçar hale getiriyorsa bu durumda sosyal fobiden söz edebiliriz. Eğer utangaçlığınız sizin tüm hayatınızı etkileyen, sıkıntıya sokan günlük bir rutine girmişse, o zaman sosyal kaygının zorluklarıyla başınız dertte demektir.

Sosyal kaygının fiziksel belirtileri

Sosyal kaygılar vucudumuzda bir takım değişikleri de beraberinde getirir. Kalp çarpıntısı, hızlı nefes alıp verme, terleme, mide bulantısı, ağız kuruluğu, ellerde ve bacaklarda titremeler, yüz kızarması, baş dönmesi, ellerin soğuması ya da nemlenmesi gibi belirtiler sosyal kaygıyla beraber gelen fiziksel belirtilerdir.


Sosyal kaygının Psikolojik Belirtileri


Sosyal kaygısının bireylerde psikolojik etkileri de görülmektedir. Sosyal kaygısı olan bireyler toplum içinde konuştuğu zaman diğer bireylerin onu yargılamasından veya eleştirmesinden çok korkarlar. Çevresindekilerin onu aşağıladığını, küçük gördüğünü ve alay ettiğini zannederler. Sürekli endişe halindedir ve konuşurken kelimeleri birbirine karıştırır, ne diyeceğini unuturlar. Konuşma bozuklukları meydana çıkabilir.

Sosyal kaygılarımızdan nasıl kurtulabiliriz?

Eğer kendinizde sosyal kaygı belirtilerini görüyorsanız, bu durumdan kurtulmaya öncelikle yaşam tarzınızı değiştirmekle başlayabilirsiniz. Bu sizi tam olarak soysal kaygılarınızdan kurtarmaz, fakat günlük hayatınızdaki stresin azalmasına yardımcı olabilir. Yediklerinize ve içtiklerinize dikkat etmenizde de yarar var. Kafeini bırakmak ya da azaltmak hedifiniz olmalıdır. Kafeinin merkezi sinir sistemini uyarıcı bir etkisi vardır. Bu nedenle stresin ve kaygının neden olduğu fiziksel belirtileri de tetikleyici durumdadır. Bu nedenle kafein içeren gazlı içiceklerden, enerji içiceklerinden ve kahveden mümkün olduğunca uzaklaşmanız gerekmektedir.Nikotinin de kafein gibi uyarıcı etkisi vardır. Bu nedenle sigarayı bırakmak da kaygılarınızın ve korkularınızın azalmasında faydalı olabilir.

Bir diğer öneri de kendinize vakit ayırın ve dinlenmenize fırsat verin. Yeterince dinlenemeyen insanlar huysuz ve huzursuz olurlar. Yeterli miktarda alınamayan uyku, sizi kaygılarınız karşısında savunmasız hale getirebilir. Dinlenebilmiş bir birey daha sakin ve huzura sahip bir birey demektir. Bu durum kişiyi sosyal ilişkilerinde daha kolay iletişime geçirir.Sosyal kaygılardan kurtulmada en iyi yöntem davranışçı bilişsel terapilerdir. Bu terapiler; kişiyi toplum arasında nasıl davranması gerektiğini gösterir. Bireyin kişiler arası ilişkilerinde, kendi düşünce ve duygularını, kendine güvenli, fakat sosyal ortama uygun bir biçimde ifade etmesini amaçlar.Davranışçı terapiler ile kişi sorununun üzerine gider ve gerçeğe yakın simulasyonlar ya da kontrollü gerçek ortamlar ile fobisinin yenmeye çalışır. Yüzleşmek ve sorunun korktuğu boyutta olmadığını görmek kişiyi rahatlatacaktır. Gerçekte hiç bir şey zihnin ürettiğinden daha büyük değildir.

Bilişsel terapiler ise zihnin ürettiği kaygıların alt yapısına yönelir. Zihnimizde işletim sistemi gibi çalışan ve olayları yorumlayan programa iner ve programın değişimini sağlar. Böylelikle olayları eskisi gibi yorumlamak yerine yeni bir pencereden bakarız. Bilişsel terapinin sunduğu bu yeni pencere ile artık dünya farklı görünecektir.Kişinin sosyal kaygısından kurtulması buna niyet etmesi ile başlar. Davranışçı ya da bilişsel terapinin tekniklerine kendisini teslim etmesi ile de son bulur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp