SÎnüs Lateralıs ( Transversus ) Trombophlebitisi

SÎnüs Lateralıs ( Transversus ) Trombophlebitisi : Etyoloji - Sinüs latéralisé enfeksiyon başlıca üç yol ile varır :

1. Mastoiditisde sinüs duvarına kadar kemiğin harap olmasiyle sırasiyle peri siniisal abse, peri plılebitis ve nihayet troıııbophlebitis husule gelir Bir mastoiditisde peri sinüsal abse olmadan da tromboz teşekkül edebilir.

2. Sinüs latéralisé boşalan mastoid velilerinin retrograd trombozlariyle enfeksiyon sinüse varır.

3. Ortakulak, labirent, boyun, farenks ve çevresinin enfeksiyonları sinüs lateralis trombozuna sebep olabilir.

Patoloji - Vak’aların büyük ekseriyetinde sinüs trombozu mastoiddeki enfeksiyonun doğrudan doğruya sinüse yayılmasivle olur. Peri sinüsal abse mevcutsa sinüs üzerinde graniilasyonlar bulunur. Ancak sinüsün intima tabakası ta- gayyüre uğradıktan sonra kan pıhtılaşması vuku bulur. Tromboz başlangıçta enfekte değildir. Sinüs duvarı önemli derecede harap olduktan sonra mikroorganizma sinüse girebilir. Önce parietal bir tromboz vardır, sinüs duvarını içerden bir halka gibi çevirir. Zamanla pıhtı büyüyerek bütün sinüs boşluğunu kaplar ve tam bir tromboz teessüs eder.Sinüsteki tromboz merkeze doğru (beyne) ilerliyerek diğer sinüslere yayılabileceği gibi, vena jııgularise doğru da uzanır. Tromboz evvelâ bulbus vena jugularis’te başlıyabilir.

Belirtiler - En mühim belirti frison ile birlikte ateşin 39-40 a kadar yükselmesi ve süratle normale, hattâ normalin altına düşmesidir. Umumiyetle görülen bu tip septik ateştir; nabız adedi ateşin düşmesine rağmen yine yüksek kalır ki bu çok mühimdir. Nöbet esnasında hasta solgun renkte ve bitkin halde bulunur. Nöbetlerin arasında kendisini iyi hisseder. Bu aldatıcı bir haldir, müdahale gecikirse nöbetler her gün hattâ günde bir kaç defa gelmeye başlar. Hasta gittikçe kuvvetten düşer, gözleri derinleşir, dili paslıdır.

Sinüs lateralis trom- bophlebitisinde piyemik abseler görülebilir. Tromboz vena jugularise uzanırsa bu bölgeye yapılan tazyik hassasiyet uyandırır. Ven yolu ile enfeksiyon yayılarak meningitis husule gelebilir. Beyne ait belirtilerden baş ağrısı umumiyetle hasta taraftadır, ateş yüksek iken fazladır. Kusma, bulantı olabilir. Göz dibi muayenesinde papillada ödem vardır. Hemokültiir yapılırsa bakteri ürer, eğer üremezse kıymeti yoktur; Lökositoz mevcuttur. Ligour cerebro-spinalis’de değişme olmaz.içinde tromboz bulunan sinüsün rengi sarımtraktır. Pülsasyon yoktur. Ponksiyon yapılırsa kan gelmez. Fakat kan geldiği zaman parietal bir trombo- zun bulunabileceği de hatırda tutulmalıdır.

Diagnostik - Akut veya kronik bir ortakulak iltihabı veyahut mastoiditis mevcut iken hastada şiddetli titremelerle ateş yükselir ve birdenbire düşerse derhal sinüs lateralis tromboplılebitisi hatıra gelmelidir. Yukarıda bahsedilen diğer belirtiler de diagnostikte yardımcıdırlar.Ayırım Diagnostik - Sinüs trombophlebitisine en çok benzeyen hastalık sıtmadır. Bundan sonra pyelitis, miliar tüberküloz, tifo, meningitis ve santral pnömoniden ayrılmalıdır.Prognos - Enfeksiyon mihrakının kaldırılmasına bağlıdır.

Sülfamidler ve antibiotiklerin tatbikinden önce ölüm nisbeti % 20-50 arasında idi, şimdi alınan neticeler çok müsaittir.Tedavi - Önce enfekte trombüs çıkarılmalıdır. Vak’aya göre basit veya radikal mastoidektomi yapılır, sinüs meydana çıkarılır. Trombozla tıkalı bölüm bütün uzunluğunca açılır. Sinüse ensizyon yapılarak tromboz dışarıya atılır, nihayet bol kan hücuınuyle karşılaşınca boşluk tampone edilir. Sinüsün aşağı bölümden tahdidi münakaşalı ise de boyun bölgesinde vena jugularisi bağlamak doğrudur.

Bazı cerrahlar evvelâ mastoidi açarlar, sinüsü trombozlu bulunca bu ameliyata fasıla vererek vena jugularisi bağlarlar ve bundan sonra sinüsteki trombozu çıkarırlar. Vena jugularis içerisinde tromboz bulunmuyorsa yalnız bağlamak kâfidir. Eğer tromboz varsa vena kesilir ve yukardaki ameliyat bölgesine kadar kaldırılarak drene edilir.İlâçla tedavide penicillin, sülfamid ve heparin tedavisine mümkün olduğu kadar erken başlamalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp