Sivilce Neden Çıkar

Sivilce Neden Çıkar

Daha çok ergenlik döneminde ortaya çıkan bazı faktörler nedeniyle cildimizde sivilce oluşabilir. Sivilce nedenlerini üç ana başlık altında toplamak istersek, bu nedenler şöyle sıralanabilir:

Cilt yağının fazla üretimi
Ölü deri hücrelerinin dökülmesi
Bakteri birikimi
Cildinizdeki gözenekler yağ veya ölü deri hücreleri nedeniyle tıkandığında sivilce oluşur. Cilt gözeneklerinde bulunan yağ bezleri sebum adlı, cilde kayganlığını veren ve onu koruyan bir yağ üretirler. Çoğu zaman yağ bezleri normal bir oranda sebum üretiyor olsa da, ergenlikte vücudun gelişimine bağlı olarak, hormonlar daha fazla cilt yağı üretilmesine neden olur. Yağ bezleri normalden daha aktif olmaya başlar.

Ciltte yağ üretiminin fazlalaşması ve ölü deri hücrelerinin de gözenekleri tıkamasıyla birlikte, bakteriler gözeneklerde hapsolur, burada çoğalır ve sonuç olarak kızarıklık ve şişkinlikler, yani sivilceler oluşur. Gözeneğin ne şekilde tıkandığına bağlı olarak siyah uçlu, beyaz uçlu veya kist şeklinde gibi farklı sivilce türleri görülür.

Sivilcenin belli başlı nedenlerini sıraladık, şimdi de var olan sivilceleri daha da kötüleştiren nedenleri sıralayalım:
Hormonlar: Akne oluşumunda hormonların payı büyüktür ama özellikle de ergenlik durumunda hormonlarla ilgili yapabileceğiniz fazla bir şey de yoktur. Hormonlardaki artış sebum üretimini de arttırır. Gençlik ve hormonluktan söz etmişken burada hemen gençler arasında merak konusu olan ve en çok sorulan sorulardan birini de cevaplayalım: Yaygın inanışın aksine, mastürbasyon sivilce nedeni değildir. Bu söylenti herhangi bir bilimsel kanıta dayanmaz.

İlaçlar: Bazı ilaçların sivilce oluşumu arttırdığı bilinmektedir. Androjen, lityum, yüksek dozda B12 ve kortikosteroid içerikli ilaçlar bu gruptandır. Eğer bu tip ilaçlardan birini kullanıyor ve sivilce ya da akne sorunu yaşıyorsanız, doktorunuzla alternatif ilaçlar hakkında konuşabilirsiniz. Ancak asla ‘İlaç sivilce yapıyor.’ diyerek kendi kendinize ilaç değiştirmeyin ya da tedavinizi yarıda kesmeyin.

Beslenme: Beslenme ve sivilce arasında bir ilişki olup olmadığına dair çeşitli tartışmalar olduğunu duymuş olabilirsiniz. Bazı doktorlar beslenme ve sivilce arasında bağ kurmazken diğerleri çeşitli yiyecek türlerinin azaltılması gerektiğini savunur. Örneğin çoğu kişi kuru yemiş, cips gibi yağlı, tuzlu yiyecekleri ve çikolatayı sivilce nedeni olarak bilirken, cilt uzmanları bu iddiayı doğrulayan bilimsel bir kanıt olmadığını savunurlar. Bu görüş ayrılığı halen sürmekle birlikte, yakın zamandaki çalışmalar farklı bazı yiyecek türlerinin sebum üretiminin ve sivilcelerin artmasına neden olduğunu iddia etmiştir. Bu yiyecekler şu şekilde listelenebilir:

Süt ve süt ürünleri
Dondurma
Krema
Fast food tipi hazır gıdalar
İnsülin direnci varsa, fazla karbonhidratlı ve şekerli yiyecekler
Yine de, bu listede yer almasa da eğer belli bir yiyecek türünün size dokunduğunu ve cildinizde sivilce oluşumuna neden olduğunu düşünüyorsanız, bu yiyeceği bir süre keserek cildinizdeki gelişmeleri takip etmeniz doğru olacaktır.

SEVİLCE BELİRTİLERİ

■ Deride, özellikle yüzde, boyunda, sırtta, omuzlarda ve göğüs bölgesinde oluşan ve kendini tekrarlayan kırmızı şişlikler veya lekeler
 
■ Siyah nokta olarak bilinen, koyu renkli gözenekler
 
■ Enfekte ve iltihaplı kızarık lekeler
 
■ Bazı durumlarda yara izleri
 
Kİstî
 
■ Deride sert ve iltihaplı şişlikler
 
■ Bazen enfeksiyon
 
■ Belki yara izi oluşması
 
SİVİLCE NEDENLERİ
 
■ Ergenlik çağında yaygın olarak görülen ve daha çok erkeklerde rasdanan sivilceler, hem erkeklerde hem de dişilerde veya bayanlarda bulunan testosteron hormonun normal seviyesinin üstüne çıkması sonucu ortaya çıkar.
 
■ Sivilce, yağlı cilüere sahip kişilerde daha çok görülür.
 
■ Her beş yetişkinden birinde sivilcelere rastlanır. Kadınlarda otuzlu yaşlara kadar sivilce ve siyah nokta oluşumu devam eder. Bunlar daha çok adet dönemi öncesinde ortaya çıkar.
 
■ Kadınlarda menopoz öncesi, sivilcelerde artış görülebilir.
 
■ Kalıtsal özelliklerin de sivilcelerde rolü vardır.
 
■ Doğum kontrol hapları sivilceye yol açabilir. Diğer taraftan bazı doğum kontrol haplarıysa, sivilceleri azalür.
 
■ Kortikosteroidler gibi kimi ilaçlar sivilceye neden olabilir.
 
■ Kötü beslenme alışkanlıkları sivilceleri artırabilir. Ancak çok az sayıda kişi, belli bir yiyeceğin sivilcelerini artırdığını tespit etmiştir.
 
■ Yoğun stres de sivilceleri artırabilir.
 
■ Yeni doğmuş bebeklerde, özellikle de erkek bebeklerde bir çeşit sivilce görülebilir. Bu sivilceler yüzde ortaya çıkar ve birkaç hafta içinde, iz bırakmadan kendiliğinden yok olur.
 
■ Kist, sivilcelerden birinin enfekte olup, enfeksiyonun deride derinlere kadar ulaşması sonucu gelişir. ►
 
Doktorunuz ne önerİrdî?
 
Yüz temizleme sıvıları, kremler ve losyonlar gibi çeşitli kozmetik ürünleri gözenekleri açarak cildin iyileşmesine yardımcı olabilir. Siyah noktalar ve önemsiz sivilceler için eczanelerde satılan hazır ilaçlardan alabilirsiniz. Daha ciddi durumlarda, doktorunuz antibiyotikler, A vitamin türevi olan retionid veya (bayanlar için belli bazı doğum kontrol haplarından verebilir.

Sivilce Nasıl Geçer

- Cildi temiz tutmak sivilceleri geçirir

- Elma sirkesi veya üzüm sirkesi ile cildinizi her gece silerseniz; sivilcelerin küçüldüğünü görürsünüz. Sirkeler su ile karıştırılarak kullanılmalıdır.

- Limonu pamuk yardımıyla cildinize uygulayıp 5 dakika bekletin ve ardından cildinizi yıkayın.

- Kan şekeri düzeyini yavaş yükselten glisemik indeksi düşük gıdalarla beslenin. Yendikten sonra kan şekerini aniden yükselten gıdalar sivilce oluşumunu arttırabilir. Öğün atlamayın ve kahvaltı etmeden güne başlamayın.

- Cilde uygulanan papatya çayı ciltte oluşan iltihapların sönmesini sağlar.

- Sivilce, cilt yüzeyindeki çinko eksikliği sebebi ile oluşum gösterir. Bu nedenle sivilce oluşumunu engellemek için çinko bakımından zengin kozmetik ürünleri kullanılmasında yarar vardır.

- Alkol tüketimini azaltın ya da bir süre tamamen bırakın. Günde 2 litre kadar su içmeye çalışın.

- Çileğin içinde bulunan salisilit asit birçok sivilce kreminde kullanılan bir maddedir. Mevsiminde yenilen çileğin sivilce oluşumunu azalttığı bilinmektedir.

- Stresi yükselten kahve ve çay tüketimini sınırlandırın. Vitamin ve mineral bakımından zengin meyve suları veya bitkisel çaylardan içebilirsiniz.

- Kendinize bir egzersiz programı hazırlayın ve haftanın en az 3 günü iyice terleyinceye kadar egzersiz yapın.

- Trans yağlarla hazırlanan, işlenmiş gıdalardan uzak durun. Daha az kızartma daha çok haşlama tüketin. Gıda boyası, kimyasal koruyucu ve sentetik gıda takviyeleri ile üretilen gıdaları yemeyin.

- Terledikten sonra yüzün yıkanarak dezenfekte edilmesi sivilce oluşumunu önleyecektir.

- Patates C ve B vitamini yönünden zengin bir içeriğe sahiptir. Ayrıca protein, bakır ve demir yönünden de vücut için faydalıdır. İçinde barındırdığı bu maddeler sayesinde ciltte oluşan sivilcelerin kurumasını sağlar. Patates maske olarak uygulandığı takdirde sivilcelerin kaybolmasını sağlar.

- Balık oldukça fazla çinko içermektedir. Çinko sivilcelerin azalmasına yardımcı olur. Balık birçok türü cilt için olumlu etkiler sağlar.

- Sivilce ile mücadele için, meyve ve sebzelerin sağladığı vitaminlerden yararlanılmalıdır.

Sivilce Tedavisi

Aknenin kontrolü uzun bir süreyi alır. Bütün sivilce tedavileri sivilceden korunmayı sağlar.Çıkan sivilceler kendiliğinden iyileşirler. Bu iyileşme zaman alır. Eğer sivilceleriniz 6-8 haftada iyileşmezse, tedavi değiştirilmelidir. Dermatoloji uzmanınızın tercih ettiği tedavi aknenizin tipi ve şiddetine göre değişir. Ara sıra akne benzeri bir döküntü makyaj malzemeleri, losyonlar veya ağızdan kullanılan ilaçlardan dolayı gelişebilir. Dermatoloji Uzmanınıza derinize uyguladığınız veya ağızdan kullandığınız tedaviler hakkında bilgi vermeniz gerekir.

Dermatoloji Uzmanınız A vitamini ve benzol peroksit içeren ve yağ bezlerinin tıkanıklığını açan ve bakteri üremesini engelleyen krem, jel ve losyonlar reçete edebilir. Bu ürünler ciltte kuruma ve soyulmaya yol açarlar. Dermatoloji uzmanı bu ürünlerin doğru kullanımı ve yan etkilerinden korunmak için gerekli bilgileri size belirtecektir.

Antibiyotiklerde akne tedavisinde deriye uygulanabilir. Bu ürünler daha şiddetli akne vakalarında kullanılır. Kist dediğimiz deri altında ağrılı kitleler var ise dermatoloji uzmanınız bu kistlere kortizon enjeksiyonu yapabilir.

Doktorunuz sivilcelerinizin içini boşaltabilir ve siyah ve beyaz noktalarınızı temizleyebilir. Kendi kendinize sivilcelerinizi patlatmayın veya sıkmayın. Sivilceler sıkıldıklarında daha kırmızı ve şiş hal alırlar ve iz bırakırlar.

Ağız yolu ile tetrasiklin, doksisiklin ve eritromisin içeren antibiyotikler sıklıkla orta veya şiddetli akne hastalarında özellikle sırt ve göğüs bölgesinde çok sayıda aknesi olanlarda kullanılır. Antibiyotikler yağ bezindeki bakteri sayısını ve derideki kızarıklığı direk olarak azaltır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp