Şişmanlığın Sebep Olduğu Hastalıklar

Şişmanlığın Sebep Olduğu Hastalıklar : * Şişmanlık, kronik kalp hastalıklarının görülme oranını arttırır.
 
* Santral şişmanlığa sahip (vücudun üst bölgelerinde yağ toplanan) bireylerde bel/kalça oranı daha çok artmakta, insülin direnci ve buna bağlı olarak glikoz intoleransı yani kan şekeri düzeylerinde bozulma görülmektedir. Sonuçta daha çok tıp 2 diyabet hastalığı denen şeker hastalığının bir tipinin görülme ve ortaya çıkma riski oldukça artmaktadır.
 
* Şişman bireylerin kanlarında ürik asit miktarları artmakta ve buna bağlı olarak gut hastalığına bir yatkınlık oluşmaktadır.
 
* Şişmanlıkta depresyonun görülme olasılığı fazladır. Çünkü kişi şişmanlığı sorun eder, aşırı obez ise topluma çıkamaz ya da yürümede problem yaşar. Elbise bulamaz. Tüm bunlar kişide depresyona sebep olur.
 
* Özellikle gençlerde görülen şişmanlık, psikolojik sorunlara yol açar. Hoş bir görüntü oluşturmadığı için kişinin psikolojisini bozabilir.
 
* Şişmanlık ölümcül inmeye, yani felç hastalığına sebep olabilir. Özellikle tansiyon hastalığına sebep olduktan sonra ilacını içmeyi ihmal eden bireylerde bu risk çok fazladır. Orta yaşta ölümlerin en sık sebeplerinden biri, tansiyon yüksekliğine baçlı inme yani felç ve beyin kanamasıdır.
 
* Şişmanlıkta kalp damar tıkanıklığı riski ve dolayısıyla kalp krizi geçirme olasılığı artar.
 
* Hipertansiyon ile şişmanlık arasında bir ilişki bulunmaktadır. Şişmanlık yüksek kan basıncı için bağımsız ve güçlü bir risk faktörüdür. Şişman bireylerde hipertansiyon görülme oranı zayıf bireylere göre oldukça fazladır.
 
* Şişmanlık fertilitede yani doğurma yeteneğinde azalmaya sebep olabilir. Ya da bazen kaliteli sperm üretiminde yetersizliğe sebep olabilir. Hatta kısırlığa bile yol açabilir. Şişman kadınlarda doğum yapmak zordur ve aynı zamanda risklidir.
 
* Şişmanlık kadınlarda adet düzensizliğine neden olabilir.
 
* Şişmanlık kadınlarda polikistik över sendromu (rahim hastalığı) riskini arttırır.
 
* Şişmanlıkta safra kesesinde taş olma riski artar. Yine şişmanlık safra kesesi, prostat, mide, bağırsaklarda kolon ve rektum kanseri gibi kanser hastalıklarına yakalanma riskini artırır.
 
* Şişmanlık midede reflü hastalığına ve mide fıtığına sebep olabilir. Özellikle reflü hastalığı şişmanlarda çok görülen bir mide hastalığıdır.
 
* Yağlı karaciğer, yağlı hepatit ve yağlı siroz gibi karaciğer hastalıkları ile şişmanlık arasında ilişki bulunmaktadır. Fazla kilonun derecesine göre karaciğer hastalığının şiddeti değişmektedir.
 
* Kalça, diz ve omurga osteoartritin en sık görüldüğü yerlerdir. Aşırı kilolu bireylerde zayıf bireylere kıyasla kalçada osteoartrit olma olasılığı iki kat daha fazla bulunmaktadır. Aşırı kilo eklemler üzerine ek bir yük bindirerek harabiyete neden olmaktadır. Böylece kalça, diz ve omurgalarda ağrılar ortaya çıkar.
 
* Şişman kişilerin, çoğu zaman zor nefes aldıklarını görülür. Çünkü solunum için şişmanlık bir yüktür. Kandaki karbondioksiti artırır. Solunum yapmak güçleşir. Uyku hali görülür.
 
* Tüm bunların yanında şişmanlık, performansı düşüren bir durumdur. Kişinin hayatını zorlaştırır, çabuk hareket etmesini önler. Ömrü kısaltan bir sorundur. Mutlaka tedavi edilmelidir.

OBEZİTE NEDİR? HANGİ SAĞLIK SORUNLARINA YOL AÇAR

Günümüzün hızla yayılan hastalıkları arasında yer alan obezite (şişmanlık) her yaştan bireyler için ciddi bir sağlık problemidir. Araştırmalar gösteriyor ki şişmanlık, istemek ya da kendine hakim olamamak kadar basit bir sorun değildir. Nedeni tam olarak kesinleşmese de genetik, metabolik, biyokimyasal, kültürel ve psikososyal faktörlerin sebep olduğu bir hastalıktır. Bazı kişiler kilolu ya da şişman olmaya herkesten biraz daha fazla eğilimlidir.

Çünkü hemen kilo almaya genetik ve biyolojik olarak yatkınlıkları vardır. Ancak ülkemizde ve dünyada obezitenin son 20-30 yılda hızla artmasının sebebi genetikten çok yaşam tarzı değişikliği ve beslenme alışkanlığımızla daha fazla ilgilidir.

Denge sağlıklı yaşam kliniğine gelen fazla kilolu hastaların, önce muayene ve tahlilleri yapılarak fazla kilolarının sebebi araştırılır. Daha sonra doktor, diyetisyen, psikolog ve spor eğitmeni tarafından kişiye özel bir tedavi programı hazırlanarak hastanın bu kilolardan kurtulması sağlanır.

Obezite nedir?

Obezite ya da halk arasında bilinen adıyla şişmanlık,vücutta fazla miktarda yağ birikmesi sonucu ortaya çıkan ve mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır.

Obezite nasıl ölçülür?

Obezite için en yaygın kullanılan ölçüm, beden (vücut) kitle indeksi (BKİ=VKİ) ya da İngilizce adıyla ''''Body Mass Index'''' (BMİ) ve bel çevresi ölçümüdür.

BMI değeri ve anlamı

BMİ, vücut ağırlığının (kg), boyun karesine (m2) bölünmesi ile hesaplanır. Bu değer yaş ve cinsiyetten bağımsızdır. Bununla beraber, BMİ çocuklarda, hamile kadınlarda ve çok adaleli kişilerde doğru sonuç vermeyebilir, bu nedenle bu kişilerde kullanılması uygun değildir.

BMI nasıl hesaplanır?

Örneğin ağırlığınız 75 kg, boyunuz ise 1.60 m?dir. Buna göre BMİ değeriniz:BMI değeri18.5 kg/m2?nin altında olanlar; zayıf
18.5-24.9 kg/m2 arasında olanlar; normal kilolu
25-29.9 kg/m2 arasında olanlar; fazla kilolu
30-39.9 kg/m2 arasında olanlar; obez /şişman)
40 kg/m2?nin üzerinde olanlar;
ileri derecede obez olarak tanımlanmaktadır.

Bel çevresi ölçümü ve anlamı

Vücutta toplam yağ miktarı önemli olmakla beraber, yağın nerede biriktiği daha önemlidir. Karın çevresinde yağ birikimi, iç organlardaki yağlanmayı gösterdiğinden kalça ve vücudun diğer bölgelerindeki yağ birikimlerinden daha fazla sağlık risklerine neden olur.Bel çevresi ile sağlık riski arasındaki ilişki

Artmış risk
Yüksek risk

Erkek
94 cm
102 cm

Kadın
80 cm
88 cm

Obezitenin sebepleri nelerdir?

Araştırmalar göstermektedir ki şişmanlık; istemek ya da kendine hakim olamamak kadar basit bir problem değildir. Sebebi tam olarak kesinleşmese de genetik, metabolik, biyokimyasal, kültürel ve psiko sosyal faktörlerin sebep olduğu bir hastalıktır. Bazı bireyler kilolu ya da şişman olmaya meyillidir. Çünkü hemen kilo almaya genetik ve biyolojik yatkınlıkları vardır.
Ancak ülkemizde ve dünyada obezitenin son 20-30 yılda çok hızlı artmasının sebebi genetikten çok yaşam tarzı değişikliği ve beslenme alışkanlığımızla daha fazla ilgilidir.

Günlük kalori ihtiyacımız nasıl hesaplanır?

Günlük kalori gereksinimimiz şu formülle hesaplanır:Erkekler için kg x 30 ? Kadınlar için kg x 25.Diyelim ki 80 kg olan bir erkeğin günlük kalori gereksinimi 80 x 30 = 2400 kcal.
Kadınlar için 80 x 25 = 2000 kcal?dır.Bu kcal kadar kalori alan bireyler kilolarını korur. Daha az kalori aldıklarında zayıflar, daha çok kalori aldıklarında şişmanlarlar. Normal kalori aldıklarında fiziksel aktivite yapıp daha fazla enerji harcarlarsa zayıflarlar.

Obezite risk faktörleri nelerdir?

Yeme Alışkanlığı: çok yemek, fast-food yemekler, yağlı, kızartmalı, soslu yemekler, cips, çekirdek gibi çerezler ve tatlılarHareketsiz Yaşam: normal kalori alınsa dahi bu kaloriler yakılmazsa şişmanlık oluşur. Günde 5 saat veya daha fazla TV seyredenlerde obezite gelişme riski günde 2 saat veya altında seyredenlere oranla 5 kat daha fazladır.Genetik: Eğer kilo problemleri olan bir aileden geliyorsanız sizinde kilolu olma ihtimaliniz %25-30 daha fazladır.

Psikolojik faktörler:

Bazı insanlar mutsuz, stresli ve sıkıntılı olduklarında aşırı yemek yeme eğilimde olurlar. Katı diyetler sonrası da kişilerde aşırı yemek yeme isteği gözlenir.Yaş: Yaş ilerledikçe metabolizma hızı ve kas kütlesi azaldığından ilerleyen yaşlarda insanlar kilo almaya meyilli olurlar.Cins: Erkeklerde kas kütlesi kadınlara göre daha fazladır. Erkekler istirahat halinde bile kadınlardan %20 fazla kalori harcarlar.

Bu sebepten dolayı kadınlarda obezite riski daha yüksektir.Hamilelik: her hamilelikte kadınlar kilo alırlar. Bu kilolar doğumdan sonra kalıcı hale gelebilir.İlaçlar: kortikostreoidler ve trisilik antidepresan gibi bazı ilaçlar kilo almaya sebep olabilirler.Bazı Hastalıklar: hipotiroidi, cushing gibi bazı hastalıklar kilo aldırabilirler.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp