Sinüzite İyi Gelen Bitkiler

Sinüzite İyi Gelen Bitkiler

Prof. Dr. Ahmet Maranki şifalı bitkiler dergisinde yaptığı açıklamalarda sinüzite iyi gelen şifalı bitkiler ve kullanılışları hakkında bilgi veriyor. Bir üst solunum yolu hastalığı olan sinüzit; baş ağrısı, rahat nefes alamama, göz altı ve göz üstünde baskı ve basınç hissi belirtileri ile ortaya çıkan solunum hastalığıdır. Burun tıkanıklığı ve geniz akıntısı ile görülen bu hastalık çocuklarda huzursuzluk, geçmeyen öksürük ve geniz akıntısına bağlı öğürme ve kusma ile ortaya çıkar diyen Ahmet Maranki bitkisel kürler ile şikayetin azalacağını fakat doktor tedavisinin de ihmal edilmemesi gerektirğini söylüyor.

Sinüzit Bitkisel Tedavi Kürleri:

1) Sarımsak ve soğan doğal antibiyotik olarak kabul edilir. Sarımsak soğana göre daha güçlüdür. Hergün bir sarımsak bedenin sağlığı için çiğneyip yutulması tavsiye edilir. Yapılan pekçok araştırmada sarımsak ve soğanın antibiyotik etkisi ispat edilmiştir. Sinüzite de çok faydalı olur.

2) Sinüzit için en şifalı bitkilerden biride okaliptusdür. Burnun iç kısmına sabah akşam okaliptüs yağı sürülür. Yada okaliptus yağı nane yağı ile karıştırılıp alnın ve başın üst kısmı ovulur. Sinüzite çok yararlı olacaktır.

3) 2 yemek kaşığı kadar papatya yı 1 litre suya koyun ve ateşi yakın.Yavaş yavaş kaynatın .Daha doğrusu kaynamaya başladığında alın.Başınızı göğsünüzü havluyla örtün ve bu kaynattığımız papatya ya soluyun.10 dakika kadar buharı soluduktan sonra hemen dışarıya çıkmayın biraz dinlenin.

4) 3 günde bir, limon sıkılır ve limon suyuna aynı miktarda su ilave edilir. Bu sinüzit kürü, gözlerden yaş gelinceye dek, burna iyice çekilir. Prof. Dr. Ahmet Maranki bu tedaviye 1 ay kadar devam edilmesi gerektiğini söylemektedir.

5) 1 çay bardağı suya, 1 çay kaşığı kekik yağı konulur. Bİr başka fincanda fındık kadar kil eritilir. Üzerindeki duru su alınıp, kekik yağıyla birleştirilir. İyice çalkalanır, günde 3-4 defa burun deliklerine bir kaç damla damlatılır.

6) Ananas, sinüziye iyi gelen şifalı bir meyvedir. Ananasın içindeki “bromelain” adlı bileşik, sinüzit tedavisinde oldukça yararlıdır. Günde 250-500 gram arası taze sıkılmış ananas suyu içebilirsiniz.

Sinüzit İçin Soğan Çorbası Tarifi:
Prof Ahmet Maranki birde sinüzit hastaları için soğan çorbası tavsiye ediyor. Sinüzite çok faydalı bir çorbadır diyen Maranki şifalı soğan çorbasını sinüzit hastaları bir süre hergün yemeye gayret etmelidir diyor. İşte sinüzit hastalarına özel soğan çorbası tarifi:

Malzemeler:
* 5 adet orta boy soğan,
* 5 diş sarımsak,
* 3 yemek kaşığı zeytinyağı,
* 1 yemek kaşığı nişasta,
* 4 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri,
* 1 litre su.

Yapılışı:
İncecik piyaz şeklinde doğranmış soğan ve sarımsak zeytinyağında kavrulur. Suyu ilave edip kaynamaya başlayınca su ile çözülen nişasta çorbanın içine konur. 2 dakika bu şekilde kaynayan çorbanın üzerine rendelenmiş kaşar eklenerek servis yapılır.

Sinüzit Çeşitleri

Sinüzit; akut (birden ortaya çıkan) ve kronik (uzun dönemli) olmak üzere 2’ye ayrılır. Akut sinüzit genellikle viral bir enfeksiyon nedeniyle sinüslerin dolması neticesinde görülür. Akut sinüzit belirtileri ortalama 1 hafta içinde kendiliğinde kaybolur.

Bir diğer akut sinüzit nedeni olan bakteriyel enfeksiyonların yol açtığı sinüzit ise viral enfeksiyondan farklı olarak tüm sinüslere yayılabilir ve tedavi edilmezse kronik sinüzite çevirebilir.

Eğer sinüzit 10 gün içinde iyileşmediyse ve 5 gün geçmesine rağmen burun akıntınız artarak devam ediyorsa bunun nedeni bakteriyel enfeksiyon olabilir.

Bu enfeksiyonlar dışında bazı alerjiler de sinüslerin dolmasına neden olabilmektedir.

Kronik sinüzit genellikle uzun süreli tedavi edilmeyen bakteriyel enfeksiyonlar neticesinde oluşmaktadır. Bu tip enfeksiyonların tedavisi pek kolay değildir ve 2,3 farklı antibiyotik ile enfeksiyon kurutulamadıysa doktorla görüşmeniz gerekebilir.
Kronik sinüzit, sinüslerde kalıcı değişikliklere neden olur ve bölgeyi enfeksiyonlara daha yatkın hale getirir.

Sinüzit Belirtileri

Sinüzit; gözaltlarında, elmacık kemikleri ve alın bölgesindeki ağrılarla kendini belli eder. Yine bu bölgelerde sanki ağırlık var gibi baskı hissedilir.
Burun akıntısı sinüzitin en çok görülen bir diğer belirtisidir.

Balgam sarı renkte ve yoğun olabilir. Sinüs enfeksiyonları sırasında orta dereceli ateş, kulak iltihabı, dolu öksürük, diş ağrısı yaşanabilir. Yine enfeksiyon nedeniyle ağız kokusu artabilir, koku ve tat duyularında azalma görülür.

Çocuklarda Sinüzit Belirtileri
Çocuklarda sinüzitin başlıca belirtileri öksürük ve 7-10 gün ya da daha uzun sürelerde devam eden burun akıntısıdır. Bu belirtilere baş ve yüz ağrısı eşlik eder. 2 yaş ve üzerindeki çocuklarda sinüzitle beraber alerjiler de görülür. Ayrıca sık sık kulak enfeksiyonları yaşanabilir.

Sinüzit belirtileri bazı diğer hastalıklarla benzeşebilir. Örneğin diş ağrısı, grip ya da üst solunum yollarını etkileyen hastalıklar sinüzitle aynı belirtilere neden olabilir.

Yaşadığınızın sinüzit olup olmadığını 7 günden uzun süren ve zamanla kötüleşen burun akıntısı ve ağrılardan anlayabilirsiniz.

Sinüzitten Korunmak Mümkün mü?
Şu anda sinüzitten korunmak için özel olarak geliştirilmiş bir aşı bulunmuyor ancak grip aşısı olmak sinüzite neden olan virüs ve bakterilere karşı vücudunuzu güçlendirecektir.

Sinüziti her yıl belirtili dönemlerde yaşıyorsanız bunun nedeni alerji olabilir. Bunu önlemek için bir alerji testi yaptırarak nelere alerjiniz olduğunu belirleyebilir ve sinüslerinizin dolmasına neden olan alerjenlerden uzak durarak koruma sağlayabilirsiniz.

Kış aylarında yüzünüzü soğuğa karşı korumak, klimalı ortamlarda uzun süreli kalmamak, vücudu güçlendiren vitaminler bakımından zengin bir beslenme sinüs enfeksiyonlarını önlemek için yapabilecekleriniz arasında bulunuyor.

Sinüzit İçin Evde Yapabilecekleriniz
Evde yapabileceğiniz bazı basit uygulamalarla sinüzitin neden olduğu bazı sorunları hafifletebilirsiniz.

Bol bol sıvı içerek balgamın incelmesini sağlayabilirsiniz.

Sıcak su buharı solumak hava yollarını açar, balgamı yumuşatarak atılmasını kolaylaştırır.

Sinüzit ağrısının arttığı anlarda bir havluyu ısıtarak yüzünüze koyun. Aynı şekilde sıcak çay poşetlerini de kullanabilirsiniz.

Sıcak ve buharlı bir duş almak hava kanallarının açılmasına yardımcı olur.

Aşırı soğuk ve kuru havalarda dışarı çıkmamaya çalışın.

İç mekanlarda, ısıtıcı ve kaloriferlerin çalıştığı kış aylarında havayı nemlendirmek için bir buhar makinesi kullanabilirsiniz.

Hava kanallarını açmak için burnunuza tuzlu su çekebilirsiniz. Karışımı evde hazırlayabilir ya da eczanelerde hazır olarak satılan tuzlu spreylerini kullanabilirsiniz. Ayrıca gün içinde 3-4 kez tuzlu suyla gargaraya yaparak enfeksiyonun yayılmasını önleyebilirsiniz.

Balgamı çıkarmak için hımkırırken kendinizi fazla zorlamayın. Şiddetli hımkırmak baş ağrısını arttırır ve burun damarlarının çatlamasına neden olabilir.
Kendinize sıcak bir çay hazırlayıp buharını soluyabilirsiniz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp