Sinüzit / Alerjik Nezle

Sinüzit / Alerjik Nezle : Sinüzit ve Alerjik Nezle Nedir?

Sık görülen bu durumlar burnun ve sinüslerin (burun ve yüz boşlukları) içindeki mukoza zarlarlannm iltihaplamasıyla ortaya çıkar. Akut sinüzit çoğu kez bir soğuk algınlığı ya da gribi izler ve genellikle tedavi yoluyla 1-2 hafta içinde geçer. Kronik sinüzit genellikle daha hafiftir, ancak daha uzun sürer ve yıl içinde tekrarlar. Alerjik nezle (“saman nezlesi”) kronik bir durumdur. Bazı kişiler bunun belirtilerini bütün yıl boyunca çekerler, ancak çoğu kişinin sorunları belli mevsimlerde birkaç hafta devam eder.

Sinüzite ve Alerjik Nezleye Yol Açan Nedir?

Akut sinüzit çoğu kez vücudun direncini azaltan ve ardından bakteriyel enfeksiyonun gelişmesine yol açan viral bir enfeksiyonun sonucudur.

Enfeksiyon kişiden kişiye geçebilir veya diş apsesi gibi ağızdaki bir enfeksiyondan kaynaklanabilir. Kronik sinüzit tedavi edilmemiş ya da inatçı akut sinüziti izleyebilir, ama bazı vakalar havadaki toz, kimyasallar, gazlar ya da duman gibi uyarıcılara maruz kalmak yüzünden ortaya çıkar. Sigara içenler, burnunda polip olanlar veya sinüs açıklıkları veya burun delikleri doğuştan çok küçük olanlar kronik sinüzite özellikle eğilimlidir.Alerjik nezle vücudun polen, toz, küf, küçük böcekler veya hayvan tüyü ya da deri parçalarına hassas olmasıyla başlar. Farklı kişilerin farklı alerji uyarıcılarına karşı hassasiyeti vardır. Bazı kişiler bitki ya da ağaçların polenlerine karşıalerjik oldukları için, belirtileri mevsimseldir ve birkaç hafta sonra geçer. Nezle bazı ilaçlara, yiyeceklere ya da ısı değişikliklerine karşı bir tepki de olabilir.

Sinüzitin ve Alerjik Nezlenin Belirtileri Nelerdir?

Sinüzitte mukoza zarları iltihaplanır. Şişme sümüğün sinüslerden akışını tıkar. Basınç oluşur ve bu, baş ağrısına ya da burnun iki göz ortasındaki noktasında, yanaklarda veya çene ya da dişlerin üst kısımlarındaki hasta sinüslerde acıya ve şişmeye yol açar. Ağrı sabahları daha kötü olabilir veya başınızı aşağı ya da öne eğdiğinizde artabilir. Zaman zaman gözleriniz sulanır ve göz kapaklarınız şişer.

Sarımsı yeşil, koyu bir burun akıntısı tipiktir. Tıkanmış burun kanalları sizi ağzınızdan nefes almaya zorlar. Ateş ve ürperme, zaman zaman koklama ve tatma duyusunun kaybı gündeme gelir ve “burun”dan konuşursunuz.Alerjik nezlenin belirtileri sıradan soğuk algınlığına benzer: Hapşırma (kimi zaman şiddetli ve sık sık); burunda akıntı ve kaşınma; kaşınan, kızarmış, sulu gözler; öksürük ve muhtemelen hırıltılı soluma; baş ağrısı; ağız veya boğazda sürekli gıcık duygusu. Genellikle yoğun miktarda berrak ve sulu bir burun akıntınız olacaktır. Saman nezlesi de denmesine rağmen, bu hastalığın samanla hiçbir ilgisi yoktur.

Sinüzit ve Alerjik Nezle Önlenebilir mi?

Sinüzit riskini azaltmak için soğuk algınlığı geçirenlerden uzak durun. Ellerinizi sık sıkvıkas'in ve burnunuza ve gözlerinize götürmeyin. Kendiniz soğuk aldığınızda odanın hat asını nemlendirmek için sobanın veya radyatörün üzerine içi su dolu bir kap koyun. Bol sıvı için ve akıntıyı sağlamak üzere bayınızı yüksek tutarak uyuyun. Burnunuzu hafifçe üfleyin. Diş temizliğinize dikkat edin. Alerjik nezlenin etkilerini en aza indirmek açısından havanın temizlenmesi ve alerji uyarıcılarının yok edilmesi için havalandırma aletleri kullanın. Bu aletlerin filtrelerini düzenli olarak değiştirin. Polen miktarı yüksek günlerde dışarıya çıkmayın. Burnunuzu ve ağzınızı bir maskeyle kapatma gereğini duyabilirsiniz. Toz almak, bahçe işleri ve ot kesmek gibi işlerden uzak durun. Elvcil hayvanınıza karşı alerjiniz varsa, hayvanın tüylerini temiz tutun ve yatak odanıza sokmayın. Akşamları saçınızı yıkayın ve yastık kılıfınızı sık sık değiştirin.

Sinüzit ve Alerjik Nezle Nasıl Tedavi Edilir?

Pek çok sinüzit vakası reçetesiz satılan ilaçlarla tedavi edilebilir. Burundan ve ağızdan alınan dekonjestanlar ve antihistaminler (doktorun tavsiye ettiği şekilde dikkatle kullanıldığında) şişi indirir ve akıntıyı sağlar. Nefesin içine buhar çekmek va da serum spreyi kullanmak burun geçitlerini nemlendirir ve rahatlatır. Ağrı kesiciler, buz torbası veva ısıtma tamponları sinüs ağrısını ve baş ağrısını alabilir.

Doktorunuz enfeksiyonu ortadan kaldırmak için antibiyotik veva iltihabı ve histamin tepkisini azaltmak için steroidal burun spreyleri verebilir. Ağır s akalarda endoskopi (bir vücut boşluğunun içinimııavene işlemi) burun tıkanıklığını açabilir ve ameliyat sinüsleri tamir edebilir; enfeksiyondan tümüyle kurtulmak için uzun süreli (6 haftaya kadar) antibiyotik tedavisi gerekli olabilir.Alerjilerin tedavisi volttur, ama çoğu kez zamanla hafiflerler. Antihistaminler, kısa süreyle dekonjestan, göz damlası, buruna çekilen veya ağızdan alınan kortikosteroidler belirtileri hafifletebilir.Desensitizasyon (duyarlılığı azaltma tedavisi) vücudun alerjik uyarıcılara karşı tepkisini hafifletir. Doktorunuza bunun sizin için gerekli olup olmadığım sorun. Alerjik olduğunuz şevlere karşı kendinizi koruyun.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp