Sinüzit 9

SİNÜZİT

Çene, alın ve şakak kemikleri içinde bulunan ve buruna açılan, içleri hava dolu boşlukların, sinüslerin iltihaplanması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Had ve müzmin olmak üzere iki çeşidi vardır. Nedeni burun iltihabı, nezle, grip, alerji, burundaki şekil bozuklukları veya buruna kaçan yabancı cisimlerdir. Hastanın yüzünde zonklayıcı bir ağrı, burnunda tıkanma, akıntı ve baş ağrısıyla birlikte gelen ateş görülür.

Hardal

Yaklaşık yarım metre boylarında, tüylü yapraklı ve siyah, beyaz ve kırmızı olmak üzere üç çeşidi olan bir bitkidir. Çiçekleri beyaz ve sarıdır. Hardal tohumu baharat ve ilaç olarak kullanılır. Hardal kuynatılıp buharı teneffüs edilir.

Karabaş

Ballıbabagiller familyasından, mavi ve menekşe renklerinde çiçekler açan ve ezildiğinde hoş olmayan keskin bir koku yayan, L metreye kadar boylanabilen, çalı görünümlü, çok yıllık bir bitkidir. Yalancılavanta çiçeği adıyla da bilinir. İçeriğinde glikozitler ve saponinlerin dışında uçucu yağ vardır.

Karabaş otu

kaynatılıp günde üç defa içilir.

Melisa

Çok dallı, beyaz çiçekli otsu bir bitkidir. Marmara, Ege ve Akdeniz Bölgesi'nde yetişir. Boyu 20-70 santim kadardır. Yaprakları ince ve yumuşak tüylüdür. Yapraklarında tanen, reçine ve uçucu bir yağ vardır. Oğulotu olarak da bilinir. Kaynatılıp günde üç defa içilir.

Papatya

Bileşikgiller familyasından, yaklaşık 25 santim boyunda bir yıllık otsu bir bitkidir. Yaprakları ince parçalı olup, sapsızdır. Çiçeğinin orta kısmı sarıdır. Kenarlarında 12-20 tane dil biçiminde beyaz renkli çiçek vardır. Çiçeklerin içeriğinde acı madde, tanen ve glikozitler bulunur. Kaynatılan papatyanın buharı teneffüs edilir

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp