Sinüzit 8

Sinüzit

Burun ve göz çevresindeki kemiklerin içinde bulunan boşluklara "sinüs", bu boşlukların içini döşeyen mukozanın iltihaplanmasına "sinüzit" denir. İnsanlarda 10-20 civarında büyüklüküçüklü sinüs bulunur. Her sinüsün tek tek veya gruplar halinde buruna açılan drenaj kanalları vardır. Bu kanallardan geçen burun mukozası, aynı bir odanın badanası gibi sinüs içini çepeçevre örter. Normal şartlarda bu mukoza, aynen tükürük veya gözyaşı gibi berrak bir salgı üreterek bu kanallardan burun içine akıtır ve solunum yolunun nemli olmasını sağlar.

Belirtileri

Halk arasında bilinenlerin aksine sinüzitlerin çoğunda "başağrısı" olmaz. Akut sinüzit tipik olarak uzayan bir üst solunum yolu enfeksiyonudur. Bir haftadan fazla devam eden nezlelerin büyük çoğunluğu sinüzittir. Sinüzit belirtileri erişkinlerde burun tıkanıklığı, sarı-yeşil burun ve gen iz akıntısı, yüz-diş-göz ağrısı ve öksürüktür. Çocuklarda ise huzursuzluk, inatçı öksürük ve geniz akıntısına bağlı öğürme ve kusma olabilir. Tüm yaş gruplarında kısmen daha az rastlanan belirtiler ateş, kırıklık, yorgunluk, ağız kokusu, koku alma duyusunda azalma, boğaz ağrısı, bazen ses kısıklığıdır. Sinüzit seyri sırasında ortaya çıkan alın ve gözde ağrılı şişlikler, çift görme ve genel durum bozukluğu sinüzit kornplikasyorıu olabilir. Aktiftedavi gerektirir; hekime başvurulmalıdır.

Tedavi

Sinüzit tedavisinde hedef, drenajı bozulan sinüste üreyen bakterinin öldürülmesi, drenajın sağlanarak sinüsün temizlenmesidir. Akut sinüzitlerde bakteriyi öldürmek için antibiyotik, drenajın sağlanması için ise burun damlaları, ağızdan kullanılan burun açıcı bazı ilaçlar ve burun temizliği yeterli olabilmektedir. Kronik ve tekrarlayan sinüzitlerde ise, burun içindeki anatomik ve fonksiyonel bozukluklara yönelmek gerekmektedir. Bu da genellikle ameliyat olmaktadır. Ameliyat kararından önce mutlaka bir sinüs tomografısi çektirilerek sinüzite yol açan patoloji ve patolojiler doğru tespit edilmelidir. Sinüzitte tıbbi tedavinin yanı sıra evde buğu, buhar tedavisi, burun damlaları ve tuzlu su ile burun temizliği yapılarak, burnun açık tutulmasına özen gösterilmesi tedavinin başarısını artıracaktır

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp