Sinüs Ameliyatının Ardından İyileşme Dönemi

Sinüs Ameliyatının Ardından İyileşme Dönemi :

Artık ameliyat bitti, daha iyi nefes almayı ve sinüs enfeksiyonlarına daha az yakalanmayı dört gözle bekleyebilirsiniz.

Ancak bu noktaya gelmeden önce nekahet döneminin geçirilmesi gerek. Sinüs ameliyatından sonra iyileşme dönemi, hastaya ve ameliyatın kapsamına göre farklılık gösterir. çoğu kişi için bu yavaş ama istikrarlı bir dönemdir, bu dönemde kendinizi her gün biraz daha iyi hissedersiniz ve birkaç hafta içinde yavaş yavaş normal hayatınıza dönersiniz. Aşağıda bu dönemde neleri bekleyebileceğiniz sıralanıyor.

Eve Dönüş: ilk Birkaç Gün

Sinüs ameliyatının ardından ilk günler muhtemelen birkaç yaygın ameliyat sonrası semptomu göstereceksiniz:

• Yorgunluk. ilk hafta kendinizi her zamankinden yorgun hissedeceksiniz. Gün içinde uyuklarsanız ve geceleri de normalden daha fazla uykuya ihtiyaç duyarsanız şaşırmayın, özellikle de ilk birkaç günde. Bununla mücadele etmeyin-bu, iyileşme sürecinin bir parçasıdır.

Sinüs ameliyatından kaynaklanan yorgunluk yanıltıcı olabilir; diğer pek çok ameliyattan farklı olarak nasıl bir operasyondan geçtiğinizi size hatırlatacak yaralar yoktur vücudunuzda. Ama yine de bedeninizin iyileşmek için zamana ihtiyacı vardır. İlk zamanlarda normalde fiziksel aktivite için kullanılacak kaloriler, burun ve sinüs kanallarımızın iyileşmesine yönlendirilir.

• Sinsi baş ağrısı. Ameliyatın ardından muhtemelen bir ya da iki gün baş ağrınız olacak, ama ilerleyen günlerde geçmesi beklenir. Reçeteli bir ağrı kesici almakta tereddüt etmeyin, özellikle de baş ağrılarının genelde kötüleştiği geceleri. Birkaç yastık birden kullanarak başınızı biraz yukarıda tutarak kullanımın da yardımı olur.

• Kanlı mukus akıntısı. Bir hafta kadar burnunuzdan kanla karı-şık mukus gelmesini bekleyebilirsiniz. Bu akıntı ilk iki gün en yüksek seviyesinde olacaktır, bu günlerde burnumunuzun altına gazlı bezden bir bandaj yapıştırmanız iyi olabilir.

• Burun tıkanıklığı. Ödem ve kanlı mukus akıntısı nedeniyle ameliyattan hemen sonra burnunuzdan düzgün nefes alamadığınızı görebilirsiniz. İlk üç gün kanamaya neden olacağından sümkürmekten kaçınmaksınız. Daha sonra gerekli olursa naifçe sümkürebilirsiniz.

Burnunuzı mukustan ve birikebilecek kurumuş kan parçacıklarından temizlemenin en iyi yolu tuzlu suyla yapılacak.

Ameliyat sonrası burun lavajının ne kadar kritik olduğunu ne kadar anlatsam az. Eğer bu tekniği bilmiyorsanız 7. Bölümdeki talimatlara bakabilirsiniz. Ameliyattan sonraki gün başlamalı ve en az bir hafta devam etmelisiniz. Bir hafta içinde burnunuza oldukça rahat nefes çekmeye ve burnumuzdan nefes vermeye başlamanız gerekir, ancak yine bazı kısıtlamalar olabilir. Sabırlı olun. İki ila üç hafta içinde her zaman olduğundan daha iyi nefes alıp vermeniz gerekir.

Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Yorgunluk, baş ağrısı, kanlı mukus ve burun tıkanıklığı hep normal ameliyat sonrası semptomlardır.Bunlar endişe var.

Ancak endişelenmeyi gerektiren iki ameliyat sonrası semptom daha vardır-kanama ve ateş.

• Kanama. Doğrulup burun deliklerinizi birkaç dakika boyunca sıktıktan sonra da geçmeyen, burnunuzun ön tarafından sürekli kırmızı kan gelmesi, bir damarın açıldığını ve kapanmayacağını gösterir. Bu tür bir kanama muhtemelen ameliyattan sonraki ilk yirmi dört saat içinde meydana gelir, ancak ilk hafta boyunca herhangi bir zamanda da görülebilir.

Bu tip bir kanama meydana gelirse doktorunuzu arayın ya da acile gidin. Acilde bir doktor kanamayı durdurmak için burunda kanayan bölgeyi dağlar ya da burnu tamponlar.

• Enfeksiyon. Doktorunuz ameliyattan sonra almanız için bir antibiyotik verecektir. Bu durumda bile bağışıklık sisteminiz tam gücüne kavuşmadığından ve normalde bakterilere karşı bir bariyer görevi gören mukoza zarınız iyileşme sürecinde olduğundan enfeksiyonlara karşı ortalamanın üstünde bir riskiniz

Ayrıca Staf adı verilen genellikle burun boşluğunda yaşayan bakteri ameliyattan sonra burun içinde oluşan kabuklar üzerinde çoğalabilir. Tuzlu suyla yapılacak lavaj ile kabukların atılması bu nedenle de çok önemlidir.

Enfeksiyon göstergeleri arasında; 38 derece üzeri ateş, yeşil renkli burun akıntısı ve ilaçla geçmeyen baş ağrısı ya da yüz bölgesinde şiddetli ağrı yer alır. Bu semptomlardan herhangi biri meydana gelirse doktorunuzu aramalı ya da doktorunuza gitmelisiniz.

Normale Geri Dönmek: ilk Birkaç Hafta

Günlük hayatta bekleyebilecekleriniz:

• Fiziksel Egzersiz. Ameliyatın ardından ilk hafta ağır kaldırmaktan, germe hareketlerinden ve burun kanamasına neden olabilecek egzersizlerden uzak durmalısınız. Başınıza hızla kan çıkarılır, neden olacak herhangi bir şey yapmama),a çalışın. Örneğin yerden bir şey alacaksanız belinizden eğilmek yerine başınızı yukarıda tutmak için dizlerinizi kırarak eğilin. Ayrıca anne babalar da küçük çocuklarını kaldırırken dikkat etmelidirler.

ilk haftanın ardından kendinizi yapabilecek gibi hissederseniz normal aktivitelerinize yavaş yavaş yeniden başlayabilirsiniz. Sağduyunuzu kullanın. Egzersiz için önce tempolu yürüyüşle başlayın, sonra koşmaya geçin ve ters takla atmayı da en sona saklayın.

• İş. Mesleğiniz ne olursa olsun, tekrar çalışmaya başladığınızda muhtemelen ilk birkaç gün beklediğinizden daha çabuk yorulduğunuzu göreceksiniz; bu nedenle normalden biraz daha hafif bir programla işinize dönmeniz iyi olabilir.

İşe ne kadar çabuk döneceğiniz işinizin doğasına bağlıdır.

Masa başı çalışıyorsanız birkaç gün sonra başlayabilirsiniz, ama pek çok kişi işe kendilerini iyi hissederek başlamak için tam bir hafta dinlenmeyi tercih edebilir. işiniz çok fazla hareket gerektiriyorsa, o zaman kesinlikle bir hafta izin almalısınız. Eğer ağır fiziksel çalışma içeriyorsa, işe döndüğünüzde kanama riski olmaması için on ila on dört gün dinlenme öneririm.

• Yeme içme. Ameliyattan sonra canınız ne isterse yiyip içebilirsiniz. Vücudunuzun susuz kalmaması ve burun salgılarınızın nemli kalması için bol sıvı alın.

• Araba kullanmak. Kendinizi güvenli sürebilecek gibi hissediyorsanız ameliyattan iki ya da üç gün sonra araba kullanmaya başlayabilirsiniz. Tabii ki narkotik ağrı kesici alıyorsanız araba kullanmamalısınız.

• Uçak seyahati. Bir komplikasyonunuz olmadığı sürece uçak seyahati sinüs ameliyatından iki hafta sonra güvenlidir. Ameliyatın ardından bir ay içinde uçacaksanız ve uçmaya bağlı kulak ağrısı öykünüz ya da ameliyatın ardından hala tamamen geçmeyen burun tıkanıklığınız varsa, yanınıza Otri ya da Neo-ili adine gibi bir şişe burun açıcı sprey almanız iyi olabilir. Uçağa bindiğinizde ve sonra tekrar uçak kalkışa geçtiğinde her bir buflm deliğirıize bir iki kez sprey sıkmanız, kulaklarınızı ve burnunuzu açık tutmaya yardımcı olacaktır.

Ameliyattan Sonra KBB Doktoruna Ziyaret

Ameliyat sonrası ilk doktor ziyareti genellikle operasyondan sonraki hafta yapılır. Ameliyatınızı yapan cerrah burnunuzun içine bir uyuşturucu sprey sıkar ve sonra bir endoskop ve minik forsepler kullanarak günlük tuzlu su lavajlarıyla atamadığınız kabuklaşmış kalıntıları temizler. Biraz rahatsızlık vericidir, ama genellikle acı vermez.

Kabuklar gittiğinde daha iyi nefes almanız beklenir. Hala tamamen geçmeyen baş ağrıları ya da yüzde baskı hissi de, artık sinüsleriniz açık olduğu ve yeniden drenaj yapılabileceği için, kırk sekiz saat içinde muhtemelen geçecektir.

Daha sonraki doktor ziyaretleri ameliyatınıza ve nasıl hissettiğinize bağlı olacaktır. Bazı durumlarda bir ya da iki hafta içinde bir kez daha burnunuzun temizlenmesi için doktora gitmeniz gerekebilir.

İlaçlara Yeniden Başlamak

Ameliyattan önce steroid burun spreyleri ya da antihistamirnler gibi alerji ilaçlarını düzenli kullanıyorduysanız, ameliyattan sonra bir ya da iki hafta içinde bu ilaçlara tekrar başlayabilirsiniz. Ameliyat sinüs problemlerine neden olan alerjileri iyileştirmese de pek çok hasta sinüs ameliyatını takiben sinüs ve alerji ilaçlarına daha az ihtiyaç duyduğunu görür.

Ayrıca burunlarında polip olasıların da steroid burun spreylerini düzenli kullanmaya yeniden başlaması gerekir, çünkü bunlar poliplerin yeniden büyümesini yavaşlatmakta etkilidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp