Sinir Sisteminin Enfeksiyonlar

Sinir Sisteminin Enfeksiyonlar :

Beyin ve üstünü örten dokular, bedenin diğer kısımları gibi enfeksiyonlardan etkilenebilir. Bazı enfeksiyon etkenleri, sinir sitemi için göreli veya mutlak seçicilik gösterirlerken (kuduz gibi), diğerleri beyni olduğu kadar başka pek çok organı da etkileyebilir (Staphylococcus aureus ve diğer bakteriler). Sinir dokusuna verilen hasar, nöronların veya glia dokusunun enfeksiyon etkeninden doğrudan etkilenmesi sonucunda gelişebileceği gibi, mikrobiyal toksinlerin salınması, enflamatuvar yanıtın yıkıcı etkisi veya immün mekanizmaların etkisi ile dolaylı olarak da gelişebilir. Bir enfeksiyon etkeninin sinir sisteminde hastalığa neden olabilmesi için, olası farklı giriş kapılarından birini kullanması gerekir.

• Arter kanı yolu ile hematojen yayılım en yaygın giriş kapısıdır. Yüz ve kafa kemiklerinin venöz sinüsleri arasındaki anastomozlar aracılığı ile geriye doğru venöz yayılım da olabilir.

• Mikroorganizmaların doğrudan implantasyonu hemen her zaman travma sonrasında, yabancı cisme maruz kalma neticesinde gelişir. Nadir olgularda, mikropların bir lomber ponksiyon iğnesi ile ekildiği, iyatrojenik durumlar söz konusu olabilir.

• Kafatası kemiklerinde veya vertebralarda yerleşmiş bir enfeksiyonun lokal yayılması gerçekleşebilir. enfeksiyon, para nazal sinüslerden, sıklıkla da mastoid veya frontal sinüslerden; enfekte dişlerden; kafatası kemiklerindeki veya vertebralardaki osteomiyelitten, kemik erozyonuna neden olan cerrahi bölgeden ve enfeksiyonun santral sinir sistemine yayılmasından veya meningomiyelosel gibi konjenital bir malformasyondan kaynaklanabilir.

• Periferim sinirler de özellikle kuduz ve herkes koster gibi virüsler için giriş kapısı olarak rol oynarlar.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp