Sinir Sistemi

Sinir Sistemi : Vücudumuzu kabaca bir makinaya benzetecek olursak, bu harika makinanın kumanda merkezi "beyin” dit. Beyinden gövaesibütün vücuda giden kumandalar, yine kaba bir benzetmeyle, elektrik kabloları gibi görev yapan "sinirler” vasıtasiyle ulaşmaktadır.Sinir sistemimiz, “merkezi sinir sistemi” ve “büyük sempatik sistem” olmak üzere iki bölümde incelenebilir. Merkezisinir sistemi, büyük beyin, beyincik ve omurilik soğanından meydana gelmiş olup hep birlikte, “tümbeyin” (ansefali) adını alırlar.Beyinden organlara giden ve oralardan da beyne dönen bütün sinir yollan “omurilik” içinden geçerler. Omurilik, peltemsi bir madde olup omurga kemiklerinin ortasındaki boşlukta yerleşmiş ve koruma altına alınmıştır.

Kafatasımızın içine yerleştirilmiş ve böylece bütün dış etkilere karşı korunmuş olan beynimiz, birçok girinti ve çıkıntılardan meydana gelmiştir. Bu girinti ve çıkıntılar büyük ve derin kıvnmlar yaparak beyin yüzeyinin genişlemesini sağlarlar. Beyin kıvamlarında, başka bir canlı ile kıyaslanması mümkün olmayan, birçok fiziksel ve ruhsal duyu merkezleri bulunmaktadır. Beynin bu duyu merkezlerininasıl idare ettiği henüz tam anlaşılamamış, başlı başına bir inceleme konusudur.Beyin, böyle harika bir görevi yüklenmiş olmakla beraber, çok değişik ve karmaşık maddelerden yapılmış değildir. Birbirine benzer, koyu ve açık renkli iki maddeden meydana gelmiştir. Dış yüzünü bir tabaka halinde kaplayan koyu maddeye “bozmadde”, iç tarafını dolduran açık renkli maddeye de “akmadde” adı verilmektedir.Beyinin üstü üç katlı bir zarla örtülmüştür.

Beyin hücreleri çok hassas olup oksijensiz kirli havadan, zehirli maddelerden ve mikroplardan en önce etkilenirler. Çeşitli sebeplerle hasar gören beyin hücreleri kendilerini yenileyemediklerinden, o bölgede meydana gelen bir ânza kalıcı olmaktadır. Bu sebepledir ki, beyin hastalıkları tıp uzmanlarını en çok uğraştıran, tedavisi en zor hastalıklardır.Merkezi sinir sisteminin bir kısmı duyu organlarımızı idare ederken bir kısmı da hareketlerimizi idare etmektedir. Hareketlerimizi idare eden sinirlere “motor sinirler" denmektedir.Büyük sempatik sinir sistemi, irademizin dışında gerçekleşen, iç organlarımızın çalışmasını sağlayan sinirlerden meydana gelmiştir. Pozitif emirleri taşıyan sinirlere “sempatik sinirler” adı verilmektedir. Herhangi bir sebeple iç organlarımızdan biri aşırı faaliyet gösterdiği taktirde, bu faaliyeti normale düşürecek negatif emirler gerekmektedir. Negatif emirleri taşıyan sinirlere de "parasempatik sinirler” denmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp