Sınav Kaygısının Nedenleri

Sınav Kaygısının Nedenleri


Sınav Kaygısının Nedenleri


Sınav kaygısının nedenleri (teşbihte hata olmaz) nasıl depremle yaşamayı öğrenmeye mecbursak, sınavlarla da yaşamaya mecburuz. İşin başında bu belirlemeleri yaptıktan sonra detaylı bilgiler makalemizde yer almaktadır.




SINAV KAYGISININ NEDENLERİ :

Günlük hayat içinde bizi heyecanlandıran, korkutan, sinirlendiren, mutluluk veren birçok duygusal durum olduğu gibi bizi kaygılandıran birçok durumla da karşı karşıya kalmaktayız. Öğrenci ve öğretmenler olarak ise bizleri en çok da sınavlar etkilemekte. Sınavlar hayatımızın bir parçası ve her geçen gün sınavları nasıl ortadan kaldırabiliriz diye konuşsak da sanki gittikçe daha fazla eğitim ve öğretime yerleşiyorlar. Eğitim ve öğretimde daha iyi ve kolay ilerleyebilmek için, yeni yetişen nesle daha iyi bir gelecek kazandırabilmek için yaptığımız çalışmaların geribildirimini almak zorundayız. Geri bildirimi alabilmenin ise şimdilik bilinen tek yolu, yapılan çalışmaların kazandırdıklarını uygun bir yöntem ile ölçmek. İşte bu nedenle sınavlar daha iyi bir ölçme yöntemi bulununcaya dek hep olacaklar.

1.Adım: Sınav beraberinde Sınav Kaygısı adı verilen bir duygu durumunu getirmektedir.


Organizmanın dıştan gelen bir uyarım ya da yeni bir durum karşısında gösterdiği fizyolojik ( kan basıncının artması, ağız kuruluğu, göz bebeklerinin genişlemesi, titreme, mide-barsak hareketlenmelerinin çoğalması… ) ya da psikolojik tepkilerin ( üzüntü, sıkıntı, başarısızlık duygusu, telaş… ) belirmesi durumuna kaygı denmektedir.

Sınav dönemlerinde öğrencilerde görülen bu tip tepkiler ise bir sınav kaygısının varlığına dair belirtilerdir. Kendine güvensizlik, ben duygusunun sağlıksız oluşu, çevrenin etkisi (aile ve öğretmen beklentileri ), bireyin çevresini algılayış tarzı ve daha birçok nedenden ötürü öğrenciler zaman zaman sınav kaygısı yaşamaktadırlar.

2. Adım: Sınav Kaygısı Yaşayan Çocuklar


Birçok durumda olduğu gibi kaygıyı yaşayan çocuk bu durumun neden onun başına geldiği, neden böyle farklı tepkiler vermeye başladığı, acaba kendisi ile ilgili çok yanlış şeyler mi olduğu, başka insanlarında bu tür durumlarla karşılaşıp karşılaşmadığı ve daha birçok başlıkta toparlayabileceğimiz birçok soru düşünmeye başlar. Bu noktada eğer etrafında yardım alabileceği, danışabileceği birileri yoksa bu sorular onun gittikçe bu durumun daha fazla içine çekilmesine neden olabilir.

3. Adım: Aileler.

Aileler de kendi çocuklarında Sınav Kaygısı durumu ortaya çıktığında telaşa kapılıp yanlış yollara sapabilmektedirler. Bu tür psikolojik rahatsızlıkların çözümünde profesyonel yardım almak hala birçok yörede “ bizim çocuğumuz deli mi” türünden yanlış düşüncelere yol açmakta, “el âlem ne der” diyerek de profesyonel yardımdan uzak durmaktadırlar. Yukarıda saydığım durumlardaki aileler en azından sorunu kabul edenlerdir. Bir de “bizim çocuğumuzda kaygı baygı olmaz”, “ Sınav Kaygısı da neymiş, o da hep yeni uydurulan şeyler” tarzında yaklaşanlar vardır ki bu yaklaşımlar daha zarar verici olabilmektedir.

Başarıyı, okul notları ve genel sınavlarla ölçen hayata bakışında başarılı olmak kavramına gereğinden fazla önem veren ailelerin çocuklarına yaklaşımları haliyle birçok aileden farklı olacaktır. Sadece bunlar mı? Çocuklarının kapasitelerinin, ilgi ve yeteneklerinin farkına varmadan, çocuklarını olduğu gibi değerlendiremeyen, böylece beklenti ve isteklerini çocuklarına göre ayarlayamayan ailelerin çocuklarının da benzer sıkıntılar yaşamayacağını kim iddia edebilir?

4. Adım: Öğretmenler


Sınav Kaygısı konusunda bilgi sahibi olmaları öğretmenleri de zaman zaman yanlış tutumlara düşmekten kurtarmaya yetmediği bilinen bir gerçektir. Bunun nedeni ise genellikle öğretmenlerin bu konuda bilgi sahibi olmalarına rağmen nasıl yaklaşmaları gerektiğini bilmemelerinden kaynaklanmaktadır.

Öğrencilerin bireysel özelliğini dikkate almadan genele yapılan konuşmalar bazen onları motive etmek yerine de moralize edebilmekte, rahatlatmak yerine kaygılandırabilmektedir.

5. Adım: Çevre

Çevre diğerlerine göre daha az etkili olmakla beraber bazı çocuklarda, daha önceden sınava girmiş yakınların sınavla ilgili bilinçli, bilinçsiz anlatımları öğrencilerin kaygılanma nedenleri olabilmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp