Sınav Kaygısı Sunu

Sınav Kaygısı Sunu

Sınav Kaygısı Sunu


Sınav Kaygısı Sunu. Kaygıyı, gelecekte olma ihtimalini düşündüğümüz olumsuz düşünceler olarak görebiliriz. Türkiye de öğrencilerimizin büyük bir çoğunluğu yüksek sınav kaygısı yaşıyor. Sınav heyecanı hakkında detaylı açıklamalar makalemizde yer almaktadır.



Sınav Kaygısı Sunu

Sınav Kaygısı ve Olumlu Başa Çıkma Yolları

Kaygı girdabına girmiş bir öğrencinin aklından geçenleri şu şekilde örneklendirebiliriz;

  • Sınav günü her şeyi unutacakmışım gibi geliyor.
  • Kazanamasam herkes benim hakkımda kötü düşünecek.
  • Sınav kötü geçecek, bunu biliyorum
  • Heyecanlanıp her şeyi unutacakmışım gibi geliyor
  • Arkadaşlarımın performansı benimkinden iyi
  • Onlar sınavı kazanır ben kazanamazsam kimsenin yüzüne bakamam
  • Ailem dershane için o kadar para veriyor.
  • Herkes kazanacağımı düşünüyor. Ya kazanamazsam rezil olurum

Buna benzer iç konuşmalar bizdeki kaygıyı gösterir. Ancak hemen şunu ekleyelim. Bu düşüncelere sahip herkes de kaygının var olduğunu söylemek yanlış olur. Çünkü burada bahsedilen kaygı bizim günlük hayatımızı etkileyen, sınavlarda soru çözmemizi engelleyecek kadar yoğun heyecana neden olan, ders çalışmamızı engelleyen kaygıdır. Bunun dışında her normal kişi yukarıda geçen düşünceleri aklından geçirir. Ancak bu düşünceler onun ders çalışmasına engel olmaz.

Sınav kaygısı kötü bir durum mu? Hiç yararı yok mu?

Farz edelim korkusuz bir insanız. Hiçbir şeyden korkmuyorsunuz. Acaba kendinizi tehlikelerden koru-mak için önlem alırmıydınız? Hiç san-mıyorum. Korkmadığınız için her tehlikeye önlem almadan atılırsınız. Netice; canınızdan olursunuz. İşte böyle bir şey yaşanmaması için belli bir düzey de korku yaşamak gerekmektedir.

Sınav kaygısını da bu şekilde değerlendirebiliriz. Belli bir düzeyde kaygı yaşamak bizi motive eder. Ders çalışırken bizi uyanık yapar. Sınav esnasında zamanı daha dikkatli kullanmamızı sağlar. Kısaca bize enerji katar. Hiç sınav kaygısı yaşamayan öğrencilere baktığımızda göreceksiniz ki ders çalışmada isteksizdirler. Hedefleri yoktur.

Bu bakımdan aşırı kaygı olması nasıl olumsuzsa hiç kaygı olmaması da iyi değildir.



SENDE YORUM YAP!

Whatsapp