Şifalı Bitkilerle Tedavi



Şifalı Bitkilerle Tedavi

Şifalı Bitkilerle Tedavi İle Sağlığınızı Koruyabilir, İyileştirebilirsiniz. Bitkiler Binlerce Yıldır ilaç Bakım Malzemesi, Parfüm ve Boya Yapımı Amacıyla Kullanılmaktadır. Günümüzde de Şifalı Bitkiler Tedavi Alanında da Kullanılmaya Devam Edilmiştir.


Şifalı Bitkilerle Tedavi

Günümüzde, özellikle sentetik ilaçların yan etkilerinin de ortaya çıkmasıyla birlikte, Şifalı Bitkilerin tedavi amacıyla kullanımları ve bu bitkilerin etkilerihakkındaki araştırmalar giderek artmaktadır.

Bu bölümde yüzlerce farklı Şifalı Bitkinin özellikleri, sağlık açısından etkileri ve faydaları ile kullanılışları hakkında bilgiler bulabilirsiniz.

Bitkilerin tedavi amacıyla kullanımı bilinçli olarak yapılmalıdır ve bitkikullanımının doktorunuzun önereceği tedaviye alternatif değil, destekleyiciolduğu unutulmamalıdır. Bazı bitkilerin, faydalarının yanında, aşırı dozlarda zararlı etkileri de olabilmektedir. Bu nedenle, bitkileri dozunda ve iyice araştırarak ve mümkün olduğunca uzman kişilerden yardım alarak kullanmakve her hangi beklenmeyen bir etki görüldüğünde kullanılan dozu yenidenayarlamak ya da gerekiyorsa kullanımı tamamen kesmek gerekir.

Bitki kullanımında çocukların, hamilelerin, yaşlıların ve bazı hastalıklarıolanların durumlarına özel hususlara dikkat edilmelidir. Örneğin; meyan kökü ülser şikayeti olanlar için faydalı olmakla birlikte yüksek tansiyon şikayeti olanların tansiyonunu daha da yükseltebileceği için ya ülsere karşı başka bir alternatif kullanılmalı ya da meyan kökünün yanında tansiyonu dengeleyici olarak sarımsak alınmalıdır. Ayrıca, bebeklerde, çocuklarda ve hamilelerde her türlü bitkisel ve sentetik ilacın kullanımının çok sınırlı olduğu bilinmelidir.

Şifalı Bitkiler'i ne kadar tanıyoruz. Allah'u Zülcelal'in armağanı ve şifa kaynağı olan bitkilerimize ne kadar güveniyoruz. Salatanıza serpiştirdiğiniz bir tutam ot sizi kanserden korurken, Bir fincan bitki çayı yorgunluğunuzu alabilir.

Semen Lupini Şeker hastalığına karşı kullanılır.

Acı Elma Yağı:

Salvia Triloba Gaz söktürücü, midevi, ter kesici, idrar artırıcıdır. Haricen yara iyi edici ve antiseptik olarak kullanılır.

Acı Yonga

Lignum Quassiae İştah açıcı, kuvvet verici, kurt ve ateş düşürücü.

Acıağaç

Semen Lupini Şeker hastalığına karşı kullanılır.

Acı Elma Yağı

Salvia Triloba Gaz söktürücü, midevi, ter kesici, idrar artırıcıdır. Haricen yara iyi edici ve antiseptik olarak kullanılır.

Acı Yonga

Lignum Quassiae İştah açıcı, kuvvet verici, kurt ve ateş düşürücü.

Acıağaç

İştah açar, hazmı kolaylaştırır. Ateşi düşürür. Tükürük ifrazatını arttırır. Mide, bağırsak, karaciğer ve böbreklerin çalışmasını düzenler. Böbrek sancılarını keser, taşların düşürülmesine yardımcı olur. Bağırsak kurtlarını döker. Kanamaları durdurur. Haşarat kaçırıcı olarak da kullanılır. Fazla kullanılacak olursa; baş dönmesi, mide bulantısı ve kusma yapar.

Ahlat (Yabanarmudu )

Meyveleri ishal keser. Zehirli hayvan sokmalarinda, filizi ezilip yaraya sürülür.

Alıç

Asabi çarpıntıları giderir. Sinir bozukluğunu geçirir. Yüksek tansiyonu düşürür. Aritmide kullanılır. Uykusuzluğu giderir. Kalbi kuvvetlendirir. Damar sertliği ve göğüs nezlesinde faydalıdır.

Altınotu

Herba Ceterachi İdrar söktürücü ve kabız etkileri vardır. Basura karşı, haricen kullanılır.

Amber

Ambra Grisea Kaşalot balığından elde edilir. Kalbi kuvvetlendirir, iştah açar ve cinsel arzuyu artırır.

Anason Yağı

Oleum anisi Sinir sistemi uyarıcısıdır.

Andız Kökü

Radix Helenii Safra söktürücü, öksürük kesici, göğüs yumuşatıcı,kuvvet verici ve kurt düşürücüdür.

Ardıç

Kozalaklari mavimsi siyah renklidir. Yenir ve idrar söktürücü özelliktedir.

Ardıç Tohumu

Fructus Juniperi İdrar artırıcı, terletici, midevî ve antiseptik özellikleri vardır.

Aslanağzı

Balgam söktürür. Bronşitte rahatlık verir.

Aspir

Flos Carthami Romatizma ağrılarına karşı etkilidir. Dahilen terletici, kurt düşürücü ve adet getiricidir.

Ayı Üzümü

Kuvvet verir. İshali keser. İdrar yollarını temizler. İdrar söktürür. Ateşi düşürür. İdrar yollarındaki taşların düşmesine yardım eder. Prostat büyümesinden kaynaklanan şikayetleri giderir.

Ayrıkotu

Bitkinin etli kökleri çok eskiden beri üriner hastalıklarda kullanılan önemli bir halk ilacıdır. Kökler mesane ve böbrek iltihapları dahil, mesanedeki tas ve kumları düşürmek için kullanılan iyi bir idrar söktürücüdür.

Badem Yağı

Oleum Amygdalae Dahilen müshil, haricen yumuşatı- cı ve yara iyi edici olarak kullanılır.

Baldıran ( Ağuotu)

Nemli yerlerde yetişen, 1-2 metre boyunda zehirli bir bitkidir.Ev ilaçlarında kullanılmaz.Tıpta, özellikle dişçilik alanında kullanılır.Ağrı kesici, spazm giderici ve siyatik, tetanoz ile epilepsi hastalıklarinin tedavisinde kullanılır.

Balıkotu

Fructus Cocculi indici Dahilen kurt düşürücü, sara nöbetlerini azaltıcı olarak kullanılır. Tehlikeli bir drogdur.

Bamya Çiçeği

Flos Hibisci Dahilen göğüs yumuşatıcı, lapa halinde haricen çıbanları olgunlaştırıcıdır.Kabızlığa karşı etkili ve zararsız bir drogdur.

Banotu

Yumuşak tüylü, otsu bir bitki. Gavur haşhaşı adıyla da bilinmektedir.Meyve çok tohumlu ve bir kapakla açılıp tohumlarını saçan bir kapsüldür.Altı türü vardır. (Siyah Banotu) ile (Mısır Banotu) tedavi sahasında kullanılır. Mısır Banotu Malatya civarında bulunmaktadır. Bilhassa alkaloit endüstrisi için önemlidir. Siyah Banotu hemen hemen bütün Anadolu ve Trakya‘da bulunur. Meyvaları çanak yapraklar tarafından sarılan, kapak ile açılan bir kapsüldür. Bu kapsül içinde gri esmer renkli, üzerinde küçük çukurcuklar bulunan çok miktarda tohum bulunur.Bitkinin kullanılan kısmı; yaprakları, kökü ve tohumlarıdır. Yapraklar, bitki çiçekli iken toplanır ve kurutulur. Tohumlar tamamen olgunlaştıktan sonra alınır, güneşte ya da 40-50 derecelik fırınlarda kurutulur. Kuvvetli bir uyuşturucu ve ağrı kesicidir. Bazi müshillerin tesir edebilmesini kolaylaştırır. Bilmeden kullanıldığında zehirlenmelere sebeb olan bir bitkidir.

Besbase

Rhizoma Polypodii Müshil, safra ve balgam söktürücü ve kurt düşürücü etkilere sahiptir.

Biberiye ( Kuşdili Otu)

1-2 m yüksekliğinde, kışın yapraklarını dökmeyen bir bitki.Kuşdili olarak da bilinir.Yapraklar ve çiçeklerinden uçucu yağ, tanen, acı maddeler, organik asitler ve glikozit elde edilir. Mide ve barsak uyarıcısı, idrar söktürücü ve safra artırıcı etkisi vardır. Uçucu yağ, uyarıcı olarak haricen kullanılır. Ayrıca hazımsızlığı giderir. Çarpıntıları keser, migreni keser.İdrar ve adet söktürür.

Biberiye Yağı

Oleum Rosmarini Haricen romatizma ağrılarını dindirici olarak kullanılır.

Boru Çiçeği ( Çan Çiçeği )

Nefes darlığı , bronşit ve astımın sebep olduğu rahatsızlıkları giderir.

Ceviz Yağı

Juglandis regiae Müshil ve safra artırıcı olarak kullanılır.

Civan Perçemi (Binbir Yaprak Otu, Kandil Çiçeği)

Bitkinin kullanılan kısmı, yapraklı ve çiçekli dallarıdır. Dallar ve çiçekler henüz tamamen açılmadan toplanır ve gölgede kurutulur. Bitkinin bu kısımları uçucu yağ, sabit yağ ve acı glikozit maddelerini ihtiva ederler. Kuvvet verici, uyarıcı, idrar ve gaz söktürücüdür. İçersindeki Sincolden dolayı antiseptik, balgam söktürücü ve midevidir. Yara iyi edici bir özelliği vardır. Basurda sulu hulasası fitil halinde verilir.

Çakşırotu Kökü

Ferulae meifoliae Cinsel kudreti artırıcı olarak etkilidir.

Çamsakızı

Terebenthina Communis Solunum ve idrar yolları hastalıklarında kullanılan etkili bir antiseptiktir.

Çamtere-Bentin Yağı

Oleum Terebinthinae Neft yağı olarak da tanınır. Hari- cen romatizma ağrılarını giderici ve saçları besleyici olarak kullanılır.

Çiğdem (Mahmur Çiçeği)

Bitkinin kullanılan kısmı tohumları ve yumrusudur. İdrar söktürür, Kabızlığı giderir. Kesinlikle tavsiye edilen miktardan fazla kullanılmamalıdır. Çiğdem tohumu ve yumrusundan hazırlanan preparatlar uzun zamandan beri damla hastalığına karşı kullanılmaktadır. Daha çok ziraatta kullanılır.

Çörekotu Yağı

Nigellae sativae Haricen saç dökülmesi ve kepeğe karşı kullanılır.

Çöven Kökü

Radix Saponariae albae Tedavide nadiren kullanılır. Bilhassa tahin helvası yapımında kullanılır. İdrar ve balgam söktürücüdür.

Defne

Terletir, ateşi düşürür. Vücuda rahatlık verir. İdrar ve adet söktürür. İştah açar. Sinir ağrılarını dindirir.

Defne Yağı

Lauri expressum Romatizma ağrılarını dindirici ve vücut parazitlerini öldürücüdür. Ayrıca, saç dökülmesini de önler.

Defne Yaprağı

Folium Lauri Terletici, antiseptik ve midevi etkilere sahiptir.

Demirhindi

Pulpa Tamarindorum Müshil ve müleyyin bir etkiye sahiptir. Hiçbir tahriş edici etkisi yoktur.

Deniz Kadayıfı

Solunum ve hazım sistemi nezlelerini giderir. Vücudu besleyici olarak da kullanılır.

Deniz Yosunu

Metabolizmanın işleyişini hızlandırıyor. Troid hormonundaki dengesizlikleri engellen maddelir içeren su yosunu, metabolizmayı hızlandırıyor. Ayrıca, B vitamini, kalsiyum ve çinko içeren yosun; deriye, tırnaklara ve saça karşı etkili.

Dereotu

Bitkinin kullanılan kısmı meyveleridir. Meyveler eylül sonunda toplanır ve gölgede kurutulur. Meyvelerinde sâbit ve uçucu yağ, pektin ve azotlu bileşikler vardır. Meyveler yatıştırıcı, mide ve bağırsak gazlarını önleyici olarak kullanılır. Hazımsızlık ve hıçkırığa tesiri iyidir. Yaprakları da yemek ve salatalarda kullanılır.

Deve Çökerten

Fructus Tribuli Taş düşürücü, idrar söktürücü ve kuvvet verici olarak kullanılmaktadır.

Devedikeni

Ateş düşürür. Terletir ve vücuda rahatlık verir.

Düğün Çiçeği

Kavak merhemi ile birlikte hâricen basura karşı verilmektedir.

Ebegümeci

Göğsü yumuşatır. Öksürük keser. Mide bulantısı ve kusmaları önler. Ateşi düşürüp vücuda rahatlık verir. Boğaz ve bademcik iltihaplarını giderir. Dişeti hastalıklarını tedavi eder.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp