Sezaryen Ameliyatı

SEZARYEN AMELİYATI

Karın duvarı ve rahim ön yüzünü keserek yapılan, çocuğu doğurtma ameliyatıdır. Adını, bu yolla doğduğu iddia edilen, Julius Caesar’dan almıştır. Geçmişte, çok önemli kabul edilen ve ancak, normal yoldan doğumun olamayacağı, ya da annenin ölmüş olduğu vakalarda baş vurulan bu ameliyat, günümüzde, çeşitli nedenlerle uygulanmaktadır. 
 
Dar pelvis, doğumu güçleştirebilecek rahim hastalıkları, plasentanın, rahim ağzına yakın bulunması (placenta praevia), rahim kanamaları, yaşlı annelerde kalp hastalığı varlığı ya da makat gelişi, gebelik toksemileri, rahmin yetersiz kasılması, veya tekrarlayan güç gebelikler, bu ameliyata baş vurma nedenleridir. Günümüzde, sezaryen ameliyatı basit ve tehlikesizdir.

Sezaryen Ameliyatı Ne Kadar Sürer

Ortalama sezaryen operasyonu 30 ile 45 dakika arasında sürer. Çeşitli nedenlerden dolayı operasyon 1 saat kadar sürebilir ve bu süre normal kabul edilebilir.

Sezaryen Ameliyatı Nasıl Yapılır

Daha önce anlatıldığı gibi gebeliğin herhangi bir döneminde çok önceden elektif sezaryen kararı verilebilir ya da gebelik veya doğum eylemi esnasında acil sezaryen kararı verilebilir. Acil sezaryen demek, bebeğin ya da anne adayının hayatının tehlike altında olması nedeniyle kısa süre içinde bebeğin doğurtulması demektir. Bu süre kordon sarkması gibi çok acil durumlarda dakikalarla ifade edilebilir. Bu durumlarda ameliyat ekibin hızla toparlanması, anestezinin hızla verilmesi ve bebeğin hızla doğurtulması gerekir. Anestezi ve ameliyatla ilgili istenmeyen durumların en sık oluştuğu durumlar bu acil durumlardır. Diğer acil sezaryen şekillerinde ise sezaryene bağlı istenmeyen durumları engellemek için yeterli süre genellikle vardır. Sezaryen operasyonunun kendisinden ve anesteziden kaynaklanan istenmeyen durumların en az görüldüğü durumlar ise elektif olarak uygulanan operasyonlardır. Ancak günümüzde anestezi teknolojisi ve ameliyat tekniğinin ilerlemiş olması ve anestezi ve ameliyat ekibinin tecrübesiyle en acil ameliyatlar bile başarılı bir şekilde sonuçlanmaktadır.

SEZARYEN NE ZAMAN YAPILIR?
İsteğe bağlı önceen planlı olarak yapılan sezaryen genellikle 39. haftada yapılır. Bilimsel derneklerin görüşleri 39. hafta dolmadan yapılmamasıdır. Hamilelik son adet tarihine ve ultrason güncellemelerine göre 39 hafta 0 gün olduğunda ve sonrasında yapılabilir. Daha önce yapılması bebek ile ilgili bazı riskleri arttırabilir, anne ile ilgili bir risk taşımaz.

Sezaryan Ameliyatı Ne Zaman İyileşir

Sezaryen doğum sonrası, bebeğinize kavuşmuş mutlu bir annesinizdir ama normal doğum yapanların iyileşme döneminde yaşadığı ağrılara ek olarak, bir de karındaki ameliyatlı bölgenin ağrıları eklenmiştir. Dolayısıyla, ilk haftalarda aileden yardım almak en iyisidir. İlk günler, bebek de dahil, ağır kaldırmamaya dikkat edilmelidir.

Sezaryen yerine, normal doğum yapılmış olsaydı; doğum sonu ağrıları, kanama, memelerde şişme, hormonal değişiklikler, yorgunluk ve halsizlik, saç dökülmeleri, kasıklarda ağrı, aşırı terleme gibi problemler yine yaşanacaktı. Sezaryen doğum ile birlikte karın bölgesindeki 8 kat tabakanın kesilmesi ve dikilmesi ile oluşan ağrı ve sızılar da bütün bunlara ek olarak, doğum sonrasını biraz daha zorlaştırmıştır.

Doğumdan sonra, hastaneden eve dönüldüğünde, anestezinin etkisi tamamen geçmiştir. Bu nedenle yaralı bölgelerdeki ağrılar hissedilmeye başlamıştır. Evdeki ilk günlerde, idrar yapma güçlüğü, bağırsak hareketlerinde rahatsızlık, kabızlık gibi problemler devam edebilir. Yine ilk günlerde yoğun terlemeler, memelerde şişme, halsizlik ve yorgunluk olabilir. Bu nedenle bol su tüketmek faydalı olacaktır.

Hastaneden ayrılırken doktorun verdiği ilaçlar ve vitaminlerin düzenli kullanılması ameliyat ve rahim ağrılarını hafifletecektir. Kanamanın ilk zamanlar biraz fazla olması normaldir. Hastanedeki günlerde kanamanın içeriği kan ve pıhtıdan oluştuğu için koyu kırmızı olması normaldir. Daha sonra evdeki günlerinizde rengi pembeye ve sarımsı beyaza döner. Doktorun verdiği hormon içerikli ilaçlar, hem kanamayı biraz daha azaltacaktır hem de rahmin eski boyutuna dönmesine yardımcı olacaktır. Bu dönemde kasılmaların olması normaldir. Rahim kasılarak, kan damarlarını daraltarak kanamayı önlemektedir. Kasılmayan gevşek rahimlerde kanama daha fazla olmaktadır.

Sezaryan Ameliyatı Sonrası Bakım

Anne genellikle sezaryen (sezeyan, sezaryan) ameliyatından bir veya iki gün sonra bebeği ile birlikte taburcu edilir. Bundan genellikel bir hafta sonra tekrar hastaneye kontrole gelir. Bu arada evde geçireceği bir hafta içerisinde ve sonrasında dikkat etmesi gereken bazı noktalar vardır:

- Bebeğinizi sık sık ve her istediğinde emzirin. Sezaryen ameliyatı olanlarda süt hemen gelmez veya az gelir sözü doğru değildir bu sizin emzirmenizle ilgili bir durumdur. Emzirme bebek ve anne açısından çok önemli bir konudur. Emzirme ve meme bakımı konusunda ayrıntılı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

- Genellikle ameliyattan 3 gün sonra banyo yapılmasına ve dikiş bölgesinin ıslanmasına izin verilir ancak bu konu dikişinizin durumuna ve doktorunuzun önerilerine göre değişebilir. Bu konuda doktorunuzun önerisine uyalısınız.

- Dinlenmeye ve uyumaya fırsat buldukça vakit ayırın. Bu dönem bebekten dolayı yorucu bir dönem olduğu için bebeğin müsade ettiği her fırsatta dinlenmeye ve uyumaya özen göstermelisiniz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp