Selülit Nasıl Geçer?

Selülit Nasıl Geçer? : Birçok eski ressamın modellerinde, o zamanlar dişilik sembolü olarak kabul edilen üst koldan topuklara kadar belirgin selülit görüntüsü hâkimdir. O zamanlar kimse bunu bir hastalık belirtisi olarak algılamıyor ve bundan rahatsız olmuyordu. Zaten giysiler de selülitin görünümüne izin vermiyordu. Bugün ise yaz yaklaşırken her kadın selülitinden kurtulma gayreti içine girer.Kadınların yaklaşık yüzde 90'ı az ya da çok selülitten yakınır. Aşağıdaki özelliklerden dolayı selülit tipik bir kadın hastalığıdır.

• Kadın ağırlığının yüzde 27'sini yağ dokusu oluşturur (erkeklere göre yaklaşık yüzde 12 daha fazla). Doğa, kadına doğum yapmak ve çocuğu emzirmek için daha fazla enerji deposu öngörmüştür. Kadınlık hormonu östrojen, kadın yağ hücrelerine daha fazla yağ depolar ve hücreler hacimlerinin on katma kadar ileri derecede genişleyip büyür. Bu dolgunluk, deriden taşarak kendini belli eder. Portakal kabuğu şeklindeki kabarıklıklar, aslında bağ dokusunun deri altında tutamadığı ileri derecede yağ dolup büyümüş yağ hücreleridir. Yanlış beslenmeyle yağ hücreleri aşırı dolup şişerse kan damarlarına ve lenf dolaşımına baskı yaparak, kan ve lenfin geri dönüşünü engeller. Bu durumda sıvı çevre dokuya geçerek depolanır. Hücrelere oksijen ulaşımı azalır. Metabolizma atıklarının uzaklaştırılması zorlaşır.

• Selülitin kimi durumlarda çok şiddetli ortaya çıkmasında genetik faktörlerin de rolü vardır. Eğer annede ileri derecede selülit varsa kızında da, rejim ve spor yapmasına rağmen selülit oluşur.

• Kadınlarda yağ dokusu yapısı erkeklerden daha değişiktir. Erkeklerde selülit olmaz. Ancak androjenlerden yoksun olan (kastrasyon uygulanmış) ya da östrojen uygulanan erkeklerde de selülit fenomeni oluşur. Böylece selülitin sadece genetik nedenli olmadığı, selülit için koşul olan yağ dokusu strüktürünün androjen hormonuna bağlı olduğu kesinlik kazanmıştır. Cilt altında yağ tabakası, septumlarla (ara duvar) odacıklara ayrılmıştır. Kadınlarda bu boşluklar cilt yüzeyine dikey olarak bulu-nur ve sadece dış duvarları vardır. Erkeklerde androjen hormonu etkisiyle septumlar, birbiriyle çapraz ve enlemesine seyreden bağlarla ağ gibi örülmüştür. Bu nedenle yağ dokusu, erkek cildinde selülit görünümü vermez. Kadında deri parmaklarla sıkılınca, dikey boşluklardan yükselen yağ dokusu ciltte portakal kabuğu görüntüsü oluşturur.

• Kadınlık hormonu östrojen, cildin bağ dokusunun yumuşak ve esnek olmasını sağlar. Bu özellik gebelikte derinin uyumunu kolaylaştırır. Ancak östrojen, yağ hücreleri yapımını ve sıvı toplanmasını da teşvik ederek selülit oluşumuna yol açar.

Selülitten Korunma

1. Yağ hücreleri aromataz enzimi içerir. Bu enzim, testosteronu östrojene çevirir. Yani yağ hücreleri östrojen yapar ve androjenleri düşürür. Bu nedenle selülitte yağ hücrelerini küçültmek fevkalade önemlidir. Yağ hücrelerinin küçültülmesiyle, androjenlerden aşırı östrojen oluşumu önlenir. Böylece östrojen artmasının yağ dokusunu artırması, yağ dokusu artmasının da östrojen oluşumunu artırması biçimindeki kısırdöngü kırılır. Bu nedenle selülitten korunmada birinci sırada kiloyu azaltma ve spor gelir.

2. Gebelikten korunmak için alınan haplar ya da hormon tedavisiyle vücuda giren östrojen, deride yağ hücreleri oluşumunu destekler.

3. Kesim hayvanlarının yemlerindeki hormon desteği, insanların besinlerle hormon alımına neden olur. Ayrıca ette bulunan gizli yağlar da farkına varılmadan vücuda girer. Hayvan etlerini ya hiç ya da çok az tüketin. Tercihiniz balık olsun.

4. Yağ gereksinimi, doğal besinlerden (ceviz, zeytin, fındık, badem, fıstık, keten tohumu) sağlanmalı, yemek ve salatalara yağ eklenmemelidir.Selülit Oluşumunda Kısırdöngü Şişmanlık (Aşırı yağ dokusu)Androjenlerden aşırı östrojen yapımıAromataz enzimi aktivitesinde artış

5. Şeker ve tatlıları sıfırlayın. Hamburger, çikolata, beyaz makarna, pizza, patates yemeyin. Şeker, insülin hormonu salgılanmasına neden olur. İnsülin, yağ dokusunda yağ depolanmasını artırır ve yağların yıkımını önler.

6. Sigara selülit oluşumuna iki yolla katılır. Nikotin deri damarlarını daraltır ve bu bölgede doku metabolizmasını kısıtlar. Öte yandan bağ dokusunun kolajen yapısına zarar verir.

7. Alkolden kaçının. Zorunlu durumlarda bir bardak şarapla yetinin.

8. Tuzdan kaçının. Yemeklerinizi baharatlarla lezzetlendirmeye çalışın. Tuzlu yemekler dokularda su birikimine neden olur.

9. Uygulayabilirseniz, akşam yemek yemeyin. Hiç değilse haftada iki-üç kez akşam yemeğinden vazgeçin.

10. Her çeşit bol meyve ve sebze tüketmeye çalışın.

11. Günde sekiz ile on bardak su (maden suyu, bitki çayı, taze meyve suları) için. İçeceklerle şeker kullanmayın.

12. Hareket yetersizliği selülit oluşumunu destekler, yağ tabakası artar. Oturarak çalışma da selülit oluşumunu kolaylaştırır. Spor iki türde yapılmalıdır. Kas güçlendirici egzersizler selülite karşı savaşta çok etkindir. Problemli bölgelerde kasların güçlenmesi yağların harcanmasını sağlar. Aerobik egzersizlerde (tempolu yürüme, yüzme, bisiklet vb.) ilk yarım saatte öncelikle karbonhidratlar yakılır. Vücut bundan sonra enerji kazanmak için yağ depolarına başvurur. Bu nedenle bu tür egzersizler bir saat (en az 45 dakika, en çok 90 dakika) olmalıdır. Egzersiz kan ve lenf dolaşımını iyileştirir, karın, kalça ve uyluk kaslarını güçlendirir ve kalori tüketimini artırır. Kilo verme, aşırı dolmuş yağ hücrelerini küçültmek için en etkin yöntemdir.

13. Fırça masajı ve küçük hareketli toplarla masaj, dokuyu gevşetir, kan dolaşımını ve metabolizmayı iyileştirir.

14. Sauna ve sıcak/soğuk duşlar da yararlıdır. Önce sağ ayaktan başlayarak baldır, uyluk ve vücudun sağ yarısına, sonra da aynı yolu izleyerek sol yarısına, en son olarak da yüz ve başa sıcak/soğuk duş uygulanmalıdır. Sıcak/soğuk duş, soğuk suyla sonlandırılır.

Tedavisi

1. Subdermal tedavi (LPG) Amerika'da başarıyla uygulanmaktadır. Problemli bölgelere özel masaj aletiyle 30 dakika uygulanır. Deri vakumlanır, emilir ve aynı zamanda dönen kürelerle yoğrulur, masaj yapılır. 15-20 seans uygulamadan sonra yüz güldürücü sonuçlar alınır.

2. Liposuction selülit tedavisi için uygulanmaktadır. Bazen operasyondan sonra oluşan nedbeler (sert doku), ciltte kırışıklık ya da kabarıklıklara neden olabilir. Deneyimli uzmanlarca yapılmalıdır.

3. Triacana (bitkisel ekstre) yağ hücrelerine girer ve yağ yıkımı yaparak se- lülite karşı etki gösterir.

4. Talassoterapi (deniz suyuyla tedavi) faydalı olabilir. Ancak bu, bilimsel olarak kanıtlanmamıştır.

5. Selülite karşı kremlerin fiyatları oldukça yüksektir. Ancak yararları yok denecek kadar azdır. Uzmanlar, bu antiselülit ürünlerin yağ odacaklarına ve bağ dokusuna kadar ulaşmasından kuşku duymaktadır.

6. Refleks bölgeleri tedavisi, ısı tedavisi, vücut paketlenmesi, özel eşofman gibi tedavi yöntemlerinin bilimsel olarak yararı saptanmamıştır.

7. Özel cihazlarla elektriksel lenf direnajı yararlı olmaktadır.

8. Hormon tedavisi: Amaç yağ dokusunda östrojen hormonunu azaltmak ve androjen hormonunu artırmaktır. Bunun için androjen pomatları kullanılır. Hafif selülit olgularında fitoandrojenler (bitkisel androjenler) yararlı olabilir. Ginseng kremi (Biothernity Ginseng creme) ya da İskoç karaçamından elde edilen androjen (Pinocell) lokal uygulanır.

Daha belirgin selülit olgularında, değişik konsantrasyonlardaki DHEA hormonu jeli salık verilir. Daha etkin diğer bir androjen de vücutta kadınlık hormonu östrojene dönüşmeyen androstanolondur (Andractim gel). Ancak bu tedavi risklidir. İlk önce ciltte sivilciler ve yağlanma oluşur. Eğer ciltteki bu ilk belirtiler gözden kaçarsa, bunu izleyen yan etki kıllanmada artıştır.

Hormon tedavisi, kilo düşürme ve sporla birlikte gecikilmeden uygulanırsa başarılı olur. Tüm uyluk ve kalçalarda ileri seviyede oluşmuş selülitin androjen tedavisiyle kontrolü zorlaşır. Bu bakımdan ilk selülit belirtilerinde gecikmeden tıbbi tedaviye başlamak çok önemlidir.9. Selülipoliz yöntemiyle deriye batırılan iki iğneyle oluşturulan elektriksel gerilim alanındaki cilt altı yağları parçalanır. Olguların yüzde 70-80'in- de etkili olmaktadır. Ancak üç ay boyunca haftalık uygulamalar gerekmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp