Şekli Bozulan Ayaklar

Şekli Bozulan Ayaklar :

Bebeklerin o minicik güzel ayakları nasıl gelişerek büyük İnsan ağırlığını taşıyan göze batıcı şeyler olurlar? Şekil bozuklukları hangi yaşta başlar ve nasıl önlenir? Bir ayağın şekli bozulduktan sonra düzeltmek mümkün müdür? On yaşına kadar çocuk ayağı hızla gelişen çok yumuşak ve her yönde hareket edebilir bir organdır. Bebeklerin ayakları büyüklerinkine göre değişik biçimde olduğundan, ayakkabıların şekilleri de farklıdır. Çocuk ayakkabılarının iç kenarının düz ve ön kısmının da parmakların oynamasını mümkün kılacak kadar uzun ve geniş olması gereklidir.

Bebek yeni yürümeye başladığında yerde de süründüğünden ayakkabılarının üstü taban kadar eskir. Dört yaşından sonra, özellikle erkek çocuklar ayakkabılarını hor kullanırlar ve çoğu en iyi ayakkabılarıyla futbol oynamaktan kendilerini alamazlar. Ayakkabıların çabuk eskiyip yenilerinin alınması çocuk için yararlıdır. Fakat kız çocukları ayakkabılarına daha özen gösterdiklerinden onlarınki daha çok dayanır ve bir süre aynı ayakkabıyı giyerler. Bu da, ayağın büyüyüp, ayakkabının daralması demektir ve bu nedenle kız çocuklarında ayakların şeklinin bozulmasına erkeklerden daha çok rastlanır.

İlk şekil bozukluğu, küçük parmağın dördüncü parmak altına sıkışmasıyla bebeklikte başlar. Sıkı çorap ve patik giymekten ileri gelebilir. Fakat bu yaştaki ve hatta 10 yaşına kadar şekil bozuklukları, sıkı çorap ve ayakkabı giydirilmeyip ayak serbest bırakılırsa kendiliğinden düzelir, On yaşından sonra, kızları-la özellikle 12-16 yaşları arasında meydana gelen şekil bozukluğu bir daha düzeltilemez. Buluğ çağı kızlar için kritik bir dönemdir; ayakları altı ayda 1 cm büyür. Fakat çocukların ayakları oldukça duyarsız olduğundan şikâyet etmeden daralmış, ayağı sıkan ayakkabıları giyebilirler.

Yeni ayakkabılar pahalıdır ama eskileri de bir başka yönden daha pahalıya patlar. Ayağın gelişimi tamamlandığı sırada parmaklar birbiri üstüne binerse hayat boyu çarpık kalırlar. Eklemlerin yumrulaşması, parmakların birbiri üstüne binmesi bu dönemde meydana gelir ve er geç acı verir.

Bunu önlemek için mümkün olduğu kadar bahçe ve plajda, hatta sokakta ve evde çıplak ayakla dolaşmalı, hava ve yer müsait olduğu takdirde çocuklara ayakkabı giydirmemeli, yazın parmakları dışarıda bırakan sandaletler almalıdır. Sıkı çoraplarda bir tehlikedir: Çekmiş yünlü bir çorap, bollaşmış naylon çoraplar ve uzam iş basit pamuklu çoraplar parmakların birbiri üstüne binmesine yol açar. Çocuğun ayağının hızla büyüdüğü dönemde ayakkabıları sık sık yenilemeli, dayandı diye uzun süre giydirmemelidir, Ucuz ayakkabılar zaten az dayanacağından tercih edilmelidir. Kızların ayaklarını bazen en kötü ayakkabılar sadece parmakların ayaktan çıkmasına mani olan arkasız ayakkabılardır. Genç kızlar maalesef modaya düşkün oldukları kadar kendi sağlıklarına düşkün değillerdir ve güzel gördükleri ayakkabıları giymeye hazırdırlar. Sonuç olarak da kendi güzelliğini kaybeder.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp