Schwannom

Schwannom :

Bunlar, Schwarın hücrelerinden gelişen benign tümörlerdir. Belirtiler, tutulan sinire yerel bası veya bitişik yapıların (beyin sapı veya omurilik gibi) bası altında kalmasına bağlıdır. Bunlara sıklıkla, sekizinci sinirin vestibüler dalına tutundukları kranial çatı içindeki serebellopontin açıda rastlanılır. Bu hastalarda, sıklıkla işitme kaybı ve kulak çınlaması bulunur. Vestibüler schwannom daha doğru bir adlandırma olmasına rağmen, bu tümör sıklıkla aküstik bir nörona olarak adlandırılır, Dura içinde başka bir yerde trigeminal sinirin dallarıru ve dorsal köklerini içine alan duyusal sinirler tercihen tutulur. Schwannomlar dura dışında olduğu zaman, çok sıklıkla geniş sinir gövdeleri eşliğinde bulunurlar ve burada motor ve duyusal lifler birbirine karışmıştır. Sporadik schwannomlar 22. kromozom üzerinde NF2 genindeki mutasyonlarla birliktedir.

Morfoloji

Schwannomlar düzgün sınırlı, kapsüllü, sinire yapışık fakat ondan ayrılabilen kitlelerdir. Tümörler sert, gri kitle oluşturular fakat kistik ve ksantomatöz değişikliğe sahip sahalar da olabilir. Mikroskopik incelemede tümörler iki büyüme şeklinin bir karışımını gösterirler.

Büyümenin Anteni A şeklinde; sitoplazmik çıkıntılar ile uzamış hücreler az stromal matriks ile orta veya ileri hücresel zenginlikte sahalarda demetler halinde dağılım gösterirler. sitoplazmik çıkıntılar, nukleusların yan yana dizilerek palizatik yapı oluşturduğu, Verocay cisimcikleri denen bölgeler arasında uzanırlar. Büyümenin Antoni B şeklinde, tümör, mikro kistik ve miksoid değişikliklerle beraber hücrelerin gevşek bir ağı ile oluşan az yoğunlukta selülariteye sahiptir. Her iki sahadaki ayrı hücrelerin sitolojisi, düzenli ovai çekirdekler ve uzamış hücre stoplazması ile birbirine benzer. Tümör büyürken siniri orijinal yerinden değiştirmesi sebebiyle, aksonlar büyük ölçüde tümörden dışarıda bırakılır. Bu tümörler S100 proteini için genellikle üniform olarak immünoreaktiftir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp