Romatoıt Artrıt Tedavi

Romatoıt Artrıt Tedavi : Romatoit artritin farklı biçimlerinin olu­şu, hastalığın kronik ve sorunlu gelişi­mi, hastalığa tutulan kişilerin yaş, cinsi­yet ve toplumsal durum farklılıkları, bütün hastalar için uygun olabilecek ge­nel bir tedavi programını oluşturmayı güçleştirmektedir. Bu nedenle, uygun zamanda uygun tedavinin yürütülme­sinde, deneyimli bir hekimin çok önem­li payı vardır. Bununla birlikte her ol­gunun tedavisinde izlenen bazı genel kuralları belirleme olanağı vardır. Ge­lişme evresindeki romatoit artritin teda­visi beslenmeyle ilgili sağlık kuralları­nın gözetilmesine, ağn kesici ve iltihap giderici ilaçların kullanımına ve eklem işlevini korumaya yönelik ortopedik önlemlerle fizik tedavi uygulamalarına dayanır. Alevlenme dönemleri sırasında kesin yatak istirahati gereklidir.

Eklem işlevinin daha iyi korunması için hasta­nın ruhsal dengesi de çok önemlidir; tu­tulduğu hastalığın kronik ilerleyici özelliğinin ve ilaçların bu hastalığın te­davisinde sınırlı bir etkisi olduğunun bilincinde olan hasta biçim bozuklukla­rının yerleşmesini önlemek ve eklem iş­levlerini olabildiğince korumak için he­kimle işbirliğine girmelidir. Hastanın yaşam koşullan elveriyorsa, sıcak ve kuru iklimli bir bölgede yaşaması öne­rilir. Beslenme rejimi protein ve vita­min bakımından zengin olmalıdır. Tıb­bi tedavi ağrı kesici-iltihap giderici (analjezik-antienflamatuar) etkisi olan ilaçlara (asetilsalisilik asit, pirazolon, fenilbütazon, altın tuzu türevleri) ve sitostatik (hücre içindeki alerjik reaksiyo­nun immünpatolojik süreçlerini ya da hücrenin çoğalmasını engelleyici) ilaç­lara (sıtma karşıtı, tümör karşıtı ilaçlar vb) dayanır.Bazen çok iyi sonuçlar verebilen bu ürünler, olguya göre seçilir ve tedavi eden hekimin deneyimlerine ve hasta­nın değişik tepkilerine göre farklı bile­şimlerle kullanılabilir.

Oldukça ağır olabilen ikincil komplikasyonları önle­me açısından, ürünlerin sürekli hekim ve laboratuvar denetimi altında kulla­nılmasına özen gösterilmelidir. Tıbbi tedavi her zaman "eklemlerin işlevsel tedavisi" ile birlikte yürütülür; bu teda­vinin amacı iltihaplı eklemleri işlevsel bir konumda tutmak ve olabildiğince hareketliliklerini korumaktır.İşlevsel tedavi sık sık masaj kürleri­nin uygulanmasına, kasların elektrikle uyarılmasına, etkilenen eklemlere aktif ve pasif hareketler yaptırılmasına daya­nır (aktif hareketler hastanın kendi yap­tığı; pasif olanlar ise bir başkasının güç uygulayarak hastanın eklemine yaptır­dığı hareketlerdir). Bir eklemde biçim bozukluğunu ya da ankilozu (eklemin donması) önlemek, düzeltmekten daha kolaydır. Bu bakımdan, nöbetler sıra­sında biçim bozukluğu gelişimini önle­yerek eklemi doğal konumda tutan alçı atellerle, hareket açıklığını pasif hare­ketlerle koruyacak esnek ve yaylı orto­pedik aygıtlar kullanılır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp