Romatoid Artrit Hastalığı

Romatoid Artrit Hastalığı :

Romatoid Artrit‘in günlük yaşam üzerindeki etkisi, hastaların tedaviden beklentileri ve hastalık belirtilerinin ortadan kaldırılması ile ilgili tedavi hedeflerine ilişkin bilinç düzeyini değerlendirmek üzere, tamamı ilaç tedavisi gören hastalarla gerçekleştirilen araştırma, bu hastaların 5 yıldır ilaç tedavisi görmelerine rağmen, RA‘nın hastaların yaşamları üzerinde nasıl bir etki yarattığını ortaya koydu.

Hastaların yüzde 72‘si mevcut tedaviden memnun olduklarını belirtirken, hastalık nedeniyle basit günlük aktivitelerinin önemli ölçüde etkilendiğini dile getirdiler. Hastaların yüzde 48‘inde yürüme zorluğu ve yüzde 40‘dan fazlasında uyuma güçlüğü tespit edildi.

Hastaların yüzde 40‘ından fazlası hastalıkları nedeniyle son 3 ay içinde işlerinden 10 gün ya da daha fazla izin almak zorunda kaldı. Hastalığın zayıflatıcı semptomlarıyla baş etmek durumunda olmalarına rağmen şaşırtıcı bir şekilde, her 3 hastadan yalnızca biri hastalık belirtilerinin uzun vadede nasıl ortadan kaldırılabileceğini doktorlarına sormayı tercih ettiğini belirtti.

Bu konuda hastaların iyileşebileceklerine ilişkin inançlarının zayıf olduğu gözlendi.

Dünyada 21 milyondan fazla insanı etkileyen ve eklem iltihabı yaratan bir hastalık olarak da bilinen Romatoid Artrit, iyi tedavi edilmemesi halinde eklemleri kalıcı bir şekilde bozarak kullanılamaz hale getiriyor.

Vücuttaki eklemlerin zar dokularında iltihaplanma şeklinde ortaya çıkan ilerleyici otoimmün bir hastalık olan RA, eklemin bozulmasına, acı, sertlik, şişme şeklinde ortaya çıkan işlev bozukluklarına ve nihai olarak düzeltilmesi mümkün olmayan eklem tahribatına ve sakatlığa yol açıyor.

Bunun yanı sıra, RA‘nın sistemik semptomları arasında yorgunluk, kansızlık, kemik erimesi de yer alıyor.

Ayrıca hastalık başlıca organ sistemlerini etkileyerek yaşam süresinin kısalmasına neden oluyor.

RA hastalığı olan kişilerin yüzde 70‘inin ilk 2 yıl içinde eklem tahribatı röntgen sonucunda görülüyor ve 10 yıl içinde hastaların yüzde 50‘den daha azı çalışmaya ve günlük faaliyetlerini normal bir şekilde sürdürmeye devam edebiliyor.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp