Romatizmal Ağrılara İyi Gelen Bitkiler

Romatizmal Ağrılara İyi Gelen Bitkiler

Bu rejim romatizma ağrıları ve sızılarından kurtulmak için geçtiğimiz yüzyılda Avrupa'da pek popülerdi. Özellikle fazla kilolulara yardımcı olması bakımından rejimin mükemmel sonuçlan rapor edilmişti.
 
• Hiçbir pişmiş meyve ve sebzenin yenmesine izin yoktur, sadece çiği yenebilir. Rejim vücudun asgarî ölçüde su tutmasım sağlamak için yeterince yumurta ve peynir içermektedir.Bu rejim programında meyve ve sebzelerin çiğ olarak yenmeleri gerekir, ama benderle veya başka bir yolla sıvılaştırabilirsiniz; buna izin vardır.Rejimin popülerlik bakımından zirveye ulaştığı dönemde iddia edilen tedavi edici gücü konusundaki görüşlere katılamıyorsam da, rejim konan limitler içinde uygulandığı takdirde ideal kiloya doğru sürekli bir kilo düşüşü olacağına hiç kuşku yoktur. Genellikle hastalığa eşlik eden şiddetli ağrılar ve rahatsızlıklar konusunda da bir rahatlama görülmesi gerekir.Bu tür gıda rejimi için verilmiş olan ayrıntılara göre kendi günlük menünüzü hazırlayabilirsiniz.
 
KAHVALTI: istediğiniz taze ve çiğ meyveler,sıkılmamış olarak, 1 yumurta kırılarak kaynar suda pişirilecek, 1 ince dilim kepekli buğday ekmeği, çay, kahve, su (bol miktarda).
 
ÖĞLE YEMEĞİ: 1-2 fincan çiğ sebze, istenirse kesilebilir, İstediğiniz meyveden 1 tane çiğ olarak, 1 ila 3 tuzsuz çubuk, 1 küçük parça tuzsuz tereyağı, çay veya kahve.
 
AKŞAM YEMEĞİ: 2 yumurta, kırılarak kaynar suda pişmiş olacak, küçük porsiyon peynir, 1 tane çiğ sebze, 1 dilim marmelatlı kızarmış ekmek.
 
ARALARDA: İkindi vakti 16'da ve gece 22'de çiğ meyve veya çiğ sebze veya tuzsuz çubuk.
 
Atrite karşı olan bu rejimde, tıpkı diğer herhangi bir rejimde olduğu gibi, aleıji olabileceğiniz veya genelde rahatsız edici mide arazları gösteren yiyeceklerden kaçınmaya çalışın.Şayet bu rejim, artritten şikayetçi olan birçok kimseye iyi geldiği gibi, sizi de rahatlatırsa rejimi 6 ay kadar uygulayabilirsiniz, yalnız önerilen diğer yiyeceklerle birlikte yeterince yumurta ve peynir yemeye dikkat edin. (Tabii doktorunuzun onayıyla).

Romatizmaya iyi gelen bitki yağları:
  • Biberiye yağı,
  • Kekik yağı,
  • Susam yağı,
  • Alabalık yağı,
  • Karanfil yağı,
  • Sarımsak yağı,
  • Pelesenk yağı,
  • Portakal yağı,
  • Çam terebenti yağı,
  • Okaliptüs yağı,
  • Gliserin yağı.

Romatizma Nedir? 

Romatizma HastalıklarıKaslar, kemikler, eklemler ve bu yapıları birleştiren bağlarda ağrı ve hareket kısıtlılığına, bazen de şişlik ve şekil bozukluğuna neden olan hastalıklara genel olarak romatizma denilmektedir. Romatizmal hastalıklar genel olarak iltihabi olanlar ve olmayanlar olarak sınıflandırılabilir.

İltihabi olmayan romatizmal hastalıklar: Bu grup içerisinde en sık karşılaştığımız hastalıklar halk arasında kireçlenme olarak bilinen dejeneratif eklem hastalıkları (osteoartrit) ve boyun, sırt, kol, bacak yumuşak dokularında ağrı ile seyreden yumuşak doku romatizmalarıdır (miyalji, fibromiyalji, tendinit).

İltihabi romatizmal hastalıklar: Genellikle bağışıklık sistemindeki çeşitli nedenlere bağlı ( genetik yatkınlıklar, çevresel faktörler, infeksiyonlar, v.b.) bozukluklardan kaynaklanan eklemlerde ve bazen göz, kalp, akciğer, böbrek gibi organlarımızda da mikrobik olmayan bir iltihaplanmayla sonuçlanabilen sistemik bir grup hastalıklardır.

Romatizmal Hastalıklarda Tedavi

İltihabi olmayan romatizmal hastalıklarda steroid (kortizon) olmayan antiinflamatuar ilaçlar, sıklıkla kullanılmaktadır. Bu hastalıkların tedavisinde fizik tedavi ve rehabilitasyon, nöroloji – nöroşirürji, ortopedi ve psikiyatri kliniklerinden destek tedaviler almak gerekebilmektedir.

İltihabi romatizmal hastalıkların bir kısmı tamamen iyileşmekle beraber büyük bir kısmı da iyileşme ve alevlenmelerle seyredebilmektedir. Hasta ve hekimin uyumu önemlidir. Tedavide amaç yakınmaların giderilmesi, olası organ tutulumlarının önlenebilmesi ve hastanın yaşam konforunun en üst düzeyde sürdürülmesini sağlamaktır. Erken ve uygun tedavi ile gelişebilecek eklem deformite ve sakatlıklarının önlenebilmesi mümkündür. Sistemik tutulum yapabilen hastalıkların erken tanı ve tedavisi doğrudan sağkalım üzerine etkilidir. Akut dönemde, iltihabı baskılamada kortizon tedavilerinden yararlanılmakta, uzun dönemde hastalık, temel bazı antiromatizmal ilaçlar ile tedavi edilerek hastaların kortizon alma süreleri mümkün olduğunca kısa tutulmaya çalışılmaktadır. Günümüzde temel antiromatizmal ilaçların yetersiz kaldığı hastalarda yeni biyolojik tedaviler ile başarılı sonuçlar alınmaktadır. Tüm hastalıklar gibi romatizmal hastalıkların da erken tanı ve tedavisi önemlidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp