Romatizmada Kortizon Ve Diğer Steroidler

Romatizmada Kortizon Ve Diğer Steroidler :

Artirid tedavisinde bu ilaçların mucizeler yarattığı görülmüştür. Hasta kortizon veya prednosone, prednisolone gibi kortizonlu ilaçlar aldığında hastalığın bütün belirtileri bir gece içinde yok olur. Bu nedenle, başlangıçta artiritin gerçek tedavisi bulunduğuna inanılmıştır,

Fakat bir süre sonra umutlar boşa çıkmış, ilaç kısa süreli olarak çok etkili olmakla beraber, uzun vadede yararlı olmadıkları anlaşılmıştır. Ayrıca. Çok ciddi sonuçlar doğuran yan etkileri vardır. Hazımsızlık ve mide ülseri yaptıkları gibi kemik ve kasları da ciddi şekilde zayıflatırlar. Birkaç aylık bir tedaviden sonra hastanın yüzü yuvarlaklaşır, rengi kırmızılaşır ve kadınlarda bıyık ve sakal çıkmaya başlar. Bu nedenle, doktorlar mümkün olduğu kadar hastalarına kortizonlu ilaç vermekten kaçınmaktadırlar.

Fakat bazen kortizonla ilaç alınması gerekli olabilir. Etkileri çok kısa süre içinde görüldüğü için hastalığın ilerlemiş döneminde, hiç bir şey yararlı olamayacağı zaman kullanılırlar. İlacın dozu mümkün olduğu kadar kısa süre içinde azaltılır ve en aza indirilir. Uzun vadeli olarak çok az dozda verildikleri takdirde yan etkileri görülmezse de dozu arttırmaktan kesinlikle kaçınmalıdır.

Steroid preparatları alan her hasta her zaman üzerinde ne zamandan beri, ne. Dozda yazılı bir kart taşımalıdır. Hasta bir trafik kazası veya kalp krizi geçirdiğinde ya da acele ameliyat edilmesi gerektiğinde müdahale edecek olan yetkili, Steroid verilmesi icap ettiğini karttan anlar.

Artirid genel olarak kontrol altına alınmış olduğu halde bir, iki eklem rahatsız olduğunda bazen buralara doğrudan doğruya steroid zerk etmek mümkündür. . İlaç, zerk edildiği yeri birkaç hafta etkiler ve sonunda ilacın kendisi eklemi harap edeceğinden devamlı olarak iğne yapmaktan kaçınmalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp