Romatizma Ağrıları

Romatizma Ağrıları: Halk arasında tedavisi olmayan bir hastalık gibi görülen ve nemli ve soğuk havalarda ağrıların arttığı romatizmaya karşı uzmanlar uyarıyor. Romatizma tedavisi büyük ölçüde mümkün olan ve daha çok kadınları tehdit eden bir hastalık.

Ağrı belirtisi

Romatizma hastalığı eklem ağrısı ile kendini belli etse de hastalık başta kalp ve böbrekler olmak üzere birçok organı tehdit edebiliyor

Stres ve aşırı yorgunluk birçok hastalıkta olduğu gibi romatizmada da durumun kötüleşmesine sebep olabiliyor.

Kış aylarında daha da arttığını hissettiğimiz romatizmal ağrılar, özellikle doğurganlık çağındaki kadınların en önemli sağlık sorunlarından. 15-50 yaş arası kadınlarda görülme oranı erkeklere göre 9 kat daha fazla olan romatizma hastalığı hakkında merak ettiklerimizi gaziantep üniversitesi tıp fakültesi romatoloji bilim dalı‘ndan doç. Dr. Ahmet mesut onat‘a sorduk.

Genetik yapı önemli

Halk arasında daha çok eklem ağrıları olarak algılanan romatizma, eklem ağrı ve şişkinlikleri ile eklem etrafındaki dokuların rahatsızlıkları ile gelişen bir hastalık. Ancak romatizma kas ve eklemler dışında birçok organı daha tehdit ediyor. Romatizmanın etkilediği organlar arasında kalp, akciğer, böbrek, beyin ve bağırsak sistemi yer alıyor. Romatizma cilt hastalıklarına dahi sebep olabiliyor.

Kas ve eklem ağrıları şikayet sebebi

Doç. Dr. Ahmet mesut onat, romatizma şikayetiyle gelen hastaların eklem ve kas ağrılarından şikayetçi olduklarını ancak romatizmanın sadece bir kas ve eklem hastalığı olarak görülmesinin de yanlış olduğunu belirtiyor. Romatizma hastalarının çoğunda genetik yatkınlığın pay sahibi olduğunu ekleyen doç. Dr. Onat, belli şartlarda ortaya çıkabilen genetik özelliklerin hastalığı tetikleyebildiğini belirtiyor.

Stres ve aşırı çalışmadan uzak durun

Dr. Onat, hastalığın kesin nedeninin tam olarak bilinmediğini ancak tetikleyen etkenler arasında çevre şartları, geçmişte yaşanan enfeksiyonlar, stres ve artan iş yükünün bulunabileceğini söylüyor.

Kadınlarda daha çok görülüyor


Romatizma hastalığı doğurganlık çağındaki kadınlarda erkeklere göre 9 kat daha fazla görülüyor. 15 yaş altı ve 50 yaş üstündeki kadınlarda hastalığın görülme oranı ise yine erkeklere göre üç kat daha fazla. Romatizma hastalıklarında hormonların rolü tam olarak bilinmese de pay sahibi olabileceğini düşündüren çalışmalar bulunuyor. Uzmanlar özellikle östrojen hormonu ve romatizma hastalığı arasındaki ilişkiyi konu alan pek çok teorinin bulunduğunu belirtiyor.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp