Romatizma

Romatizma : Dünyada çokönemli hastalıklardan biridir. Sinsi ve tahripkâr bir hastalık olduğundan daima endişe vericidir. Boğazda veya vücudun herhangi bir yerinde “Hemolitik Streptokok” ismi verilen mikropların üremesinden ve bunların çıkardıkları zehirlere karşı vücudda meydana gelen bir allerjik durum neticesinde husule gelir. Sık sık bademcik iltahabı olan çocuklarda ve gençlerde sık görülür. Boğaz ilta- habmdan bir müddet sonra kol veya bacak eklemlerinden birinde ağrı ve şiş başlar. Ateş yükselir, sonra bütün eklemlere sıçrar. Hasta kol ve ayaklarını oynattığı vakit çok istirap çeker. Bu hastalığın en büyük tehlikesi 25 yaşına kadar kalbi tutması ve tahriplere sebep olmasıdır.

Kalbden sonra en çok beyni ve diğer bütün organları tutabilir. Zamanında tedavi edilmezse büyük zararlara sebep olabilir. Bazen sinsi seyreden romatizma ilk belirtisini bir kalp bozukluğu ile verir. Geçer gibi görünen bu hastalık zamanzaman alevlenir ve yeni tahripler yapar. Bu hastalığa yakalananları senelerce ve dikkatle izlemek lâzımdır.Had romatizma denilen ve gençlerde görülen bu hastalıkdan başka, orta yaşlarda ve kadınlarda âdet kesilmesinden sonra görülen romatizmalım müzmin diğer şekilleri de vardır. Bunlara “Romatoid artrit” ismi verilir. Parmaklarda çarpıklıklara, kalça ve omuz, boyun eklemlerinde bozukluklara sebep olur. Yavaş ilerleyen, zaman zaman ateş yapan, bütün vücutta ağrılara sebep olan bir hastalık- dır. Kalbi ve diğer organları tutmaz. Bu hastalığın sebebi daha bilinmemektedir.

TEDAVİ: Romatizmanın tedavisi bugün en muaf fak olan tedavilerden biridir. Erken teşhis edilirse tamamen iyi olur. İdeal ilâcı a*- pirin ve kortizondur. Ayrıca vücudu mikroplardan temizlemek için antibiotikli ilâçlar yapılır. Had romatizmada kaplıca tedavileri zararlıdır. Romatoid artiritte faydalı olabilir. Bu hastalar da aspirin ve kortizondan istifade ederler. Bazen doğrudan doğruya kireçlenen mafsal içlerine kortizon yapılır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp