Raşitizm 9

Raşitizm

D vitamini eksikliğinin sebep olduğu bir hastalıktır. Deriye temas eden güneş ışığının D vitamini imal ettiğini artık biliyoruz. Bu bilgiden hareketle, güneş ışığından mahrum kalan bebeklerin, aynı zamanda D vitamininden mahrum kaldıklarını söyleyebiliriz. Anne sütü ile beslenmeyen ve yeterli gıda alamayan çocuklar, besinler yoluyla vücuda giren D vitamininden de mahrum kalınca raşitizm kaçınılmaz olur.

D vitamini eksikliği, ayrıca fosfor ve kalsiyum emilmesini zorlaştırdığından: bu bileşiklerin kandaki dengesi de bozulmaktadır. D vitamini eksikliği ve bunun sebep olduğu fosfor ve kalsiyum bileşiklerinin dengesizliği en fazla kemik gelişiminde menfi tesirini gösterir. Kemik gelişimi yavaşlar. Tedavi edilmediği yanı D vitamini eksikliği giderilemediği takdirde kemiklerde erime ve şekil bozuklukları ortaya çıkar

Belirtileri

* Huzursuzluk, başın arka bölgesinde terleme, uykusuzluk, kaslarda zayıflama, ishal ve kansızlık görülür.

* Kemiklerin yumuşaması neticesinde uzun kemiklerde çarpıklık ve bacaklarda şekil bozukluğu (U duruşu) ortaya çıkar.

* Bebeklerde kafatası kemiği yumuşar. Bıngıldağın kapanması gecikir.

* Göğüs kemiğinde çökme görülür.

* El ve parmak eklemlerinde şişlikler ortaya çıkar.

NOT: Araştırma tekniklerinin geri olduğu zamanlarda D vitamini eksikliğinin sebepleri tam bilinemiyordu. Mesela düne kadar

anne sütü D vitamini yönünden eksik sayılırdı. Halbuki yeni arama tekniğinde suda eriyebilen D vitamini bileşiklerine bolca rastlanmıştır. Keza, deri yoluyla imal edilen D vitamini de yeni fark edilmiştir. Eskiden raşitizm tedavisi için bolca sentetik D vitamini preparatları verilirdi. Sentetik D vitamininin başta diş çürümeleri olmak üzere birçok yan etkileri görüldüğünden bu teknik terk edilmiştir.

Son araştırmalar, D vitamini eksikliğinin iyi beslenen çocuklarda da ortaya çıktığını göstermiştir. Bunun sebebi, D vitamininin barsak ve böbrek rahatsızlıklarından dolayı iyi emilememesidir.

Ne Yapmalı?

* Tedavinin şekli, D vitamini eksikliğinin gerçek sebebi ortaya çıkarıldıktan sonra tespit edilmelidir.

Korunma:

* Bebek mutlaka anne sütü ile beslenmeli; zamanı gelince ek besinlerle desteklenmelidir.

* Bebek güneş ışığı alan bir odada yatırılmalı ve sık sık temiz havaya çıkarılmalıdır.

* Bebek unlu gıdalar yerine kalsiyum yönünden zengin gıdalarla beslenmelidir

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp