Rahim Urları

Rahim Urları

Rahim Urları hakkında öncelikle bilinmesi gerekenler;

Rahim urları neden olur, rahimde urun nedenleri, belirtileri ve bitkisel tedavi yöntemleri nelerdir konu hakkında tüm merak ettikleriniz ve detaylı bilgiler bu makalemizde yer almaktadır..

1) Subseröz myomlar, rahmin dışında oluştuktan sonra dışarıya doğru büyür. Bu tip myomlar âdeti etkilemez fakat büyüklükleri nedeniyle diğer organlar üzerinde rahatsız edici basınç duygusuna neden olabilir.

2) İntramural myomlar, rahim içinde oluşan ve rahmin normalden daha büyük hissedilmesine neden olan myomlardır. Bu tip myomlar en sık rastlanılan myomlardır ve şikâyetler genellikle ağır âdet kanaması ve ağrı veya bütün kalça bölgesinde basınç hissi şeklinde ortaya çıkar.

3) Submüköz myomlar, rahim boşluğunun mukoza tabakasının hemen altında rahmin derinliğinde görülür. Ağır âdet kanaması şikâyetlerine neden olan bu myomlara çok sık rastlanmaz.
Myom bazen örneğin fibrom, leiomyom veya rahim uru olarak da adlandırılır. Rahminde myom bulunan kadınlarda çok miktarda myom oluşabilir. Böyle bir duruma uterin fibroid denir. İngilizce literatürde fibroid terimi kullanılır.

Genellikle kimler myom şikâyetlerine sahip olur?


Rahimde myom oluşumu yaygın olmasına rağmen, küçük myomlar genellikle şikâyetlere neden olmaz. Âdet gören 50 yaşından küçük kadınların %40'ında myom bulunduğu tahmin edilmektedir.
Myomlar iyi huylu urlar olup, büyüklükleri ve sayıları yaşa bağlı olarak artabilir. Yine de, menopozdan sonra büyüklükleri ve sayıları çoğu kez azalır ve böyle bir durumda ya hiç belirti görülmez ya da çok az görülür. Menopoz, genellikle 50 yaş civarında görülen bir dönemdir. Siyah kadınlar, beyaz kadınlara kıyasla 3 ila 9 kat daha fazla myoma sahip olma riskine sahiptir.

Myom teşhisi nasıl koyulur?


Myom genellikle rahim muayenesi sırasında teşhis edilir. Ev doktorunuz veya hastanedeki jinekoloğunuz, rahminizin büyüyüp büyümediğini tespit etmek için bir rahim muayenesi yapar.


Myomların varlığı genellikle hastanede yapılan bir karın ültrasonu veya vajinal ültrason yoluyla teyit edilir. Myomlar ayrıca, manyetik rezonans görüntüleme (MRG) ve bilgisayarlı tomografi (BT) teknikleri yoluyla da tespit edilebilir. Bilgisayarlı tomografi tekniklerine karşın, özellikle görüntülü teşhis koyulmasında alt karındaki organlar, rahim ve ayrıca myomların büyüklükleri ve yerleri hakkında ayrıntılı bilgi elde edebilmek amacıyla hastanede rahmin MRG'si yapılır.


MRG işleminde, vücut görüntüsünün elde edilmesi amacıyla hasta kısa bir süre bir tünel içinde yatar. Ültrason, MRG ve BT yöntemleri ağrı vermez. Myomların büyüklüğüne ve yerine ve ayrıca şikâyetlerin ciddiyetine ve hastanın tercihine bağlı olarak en uygun tedavi seçilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp