psikolojik nefes darlığı nedir

NEFES DARllGI

Tıp dilinde dispne denilen nefes darlığı önemli bir hastalığın belirtisi olabilir. Spor veya yorucu bir iş yaptıktan sonra nefes darlığı normal sayılabilir. Ancak ortada neden yokken nefes darlığından şikayet etmek mutlaka üzerinde durulması gereken bir konudur. Çünkü kansızlık, kalp hastalıkları, mide hastalıkları, bronşit, tiroid bezinin büyümesi, akciğer hastalıkları, zatürree, astım, zehirlenme, şiş-manlık, nefes darlığına neden olabilir. Nefes darlığından şikayeti olanlar ağır yağlı yemekleri, sigara ve alkolü terk etmelidirler.

Atkestanesi

Atkestanegiller familyasından; kestaneye benzer meyveler veren, 20 metreya kadar uzayan, iri gövdeli ve daha çok süs olarak yetiştirilen bir ağaçtır. Tanen,saponinler, glikozitler ve acı madde içerir. Bir litre suyun içine kıyılmış atkestanesi katılıp kaynatılmasının ardından süzülerek günde üç defa birer çay bardağı içilir.

Elma

Gülgillerden çiçekleri pembe bir ağacın meyvesidir. Elmanın çoğu yumruktan küçük ve yuvarlak, kabuğu parlak ve sert, kırmızıdan yeşile kadar türlü renktedir. Çekirdekleri ufaktır. Dokusu gevşeklir. Kokusu hoş, tadı mayhoş, ekşi veya tatlıdır. Kırmızı ve yeşil renklerde çok besleyici bir meyve olan elmada A, C, E ve B grubu vitaminlerin yanı sıra kalsiyum, potasyum, magnezyum, fosfor ve sodyum gibi mineraller ve çeşitli organik asitler bulunur. Bir litre suyun içine bir avuç kurutulmuş elma kabuğu katılıp kaynatılmasının ardından süzülerek günde üç defa birer su bardağı içilir.

Hardal

Yaklaşık yarım metre boylarında, tüylü yapraklı ve siyah, beyaz ve kırmızı olmak üzere üç çeşidi olan bir bitkidir. Çiçekleri beyaz ve sarıdır. Hardal tohumu baharat ve ilaç olarak kullanılır. Genelde kullanılan siyah hardaldır. Kaynar suyun içine toz haline getirilmiş hardal tohumu katılıp demlerımesi için bir süre beklendikten sonra süzülerek sabahlan aç karnma içilir.

Havuç

Maydanozgillerden; uzunca koni şeklinde ve edi olan kökünden dolayı sebze olarak yetiştirilen bir çeşit bitkidir. İçeriğinde şeker, A vitamini, fosfor ve karotin vardır. Havuç sıkılarak elde edilen suyu süt veya balla karıştırılarak günde üç defa birer bardak içilir.

Kantaron

ılıman iklimlerde yetişen ve farklı renklerde çiçekaçan bir bitki olan kantarorı, A ve C vitaminleri ileçeşitli mineraller içerir. Sarı kantaron ve kırmızı kantaran olarak ikiye ayrılır. Bir fincan kaynar suyun içine bir çay kaşığı kantarorı katılıp bir süre demlenmesininardından sabahlan aç karnına içilir.

Mersin

2·3 metreye kadar boylanabilen, mor renkte meyveleri olan, beyaz çiçekli bir ağaçtır. Yaprakları uçucu yağ, tanen, reçine ve acı madde; meyvesi yine uçucu yağ ve tanen ile şekerler ve organik asiller içerir. Mersin yağı ise terpen ve

pinen gibi maddeler içermektedir. Bir litre suyun içine bir miktar mersin ağacı meyvesi katılıp kaynatıldıktan sonra süzülerek eşit aralıklarla günde üç çay bardağı içilir.

Nane

Ballıbabagiller familyasından, nemli yerlerde yetişen, genellikle tüylü ve çok kokulu otsu bir bitki cinsidir. Başak biçiminde beyaz, pembe veya morumsu çiçekleri vardır. Suyun içine bir miktar nane konulup kaynatılır ve günde üç defa içilir.

Sinir otu

Sinirotugiller familyasından, bir veya çok yıllık otsu bir bitkidir. Birçok yabani türü vardır. Yol kenarları, mezarlık, rutubetli yerler ve tarla kenarlarında bulunur. Bir kap suyun içine bir yemek kaşığı limon ilave edilir ve bir miktar sinir otu eklenip kaynatılarak günde üç defa içilir.

Soğan

Zambakgiller familyasından, yumrumsu ve yeşil yaprakları kullanılan keskin kokulu, acı bir otsu bitkidir. Bileşiminde uç ucu ve sabit yağ, şekerler, fermentler ve amino asitler vardır. A, B ve C vitaminieri ile potasyum, magnezyum, kalsiyum, sodyum, iyot, fosfor ve kükürt mineralleri bakımından zengindir. Küçük bir baş soğan ince kıyıldıktan sonra üzerine 2 çorba kaşığı bal ilave edilip 12 saat bekletilir ve günde üç kez birer çay kaşrğı kullanılır.

Üzerlik

Beyaz çiçekli, çok dallı, 30 santim kadar boyunda, çok yıllık otsu bükisidir. Meyvesi küçük bir kapsüldür. Tohumlarının içeriği nde harmalin, harmalol, peganin adlı glikozitler ve kırmızı boya maddesi vardır. Bir çorba kaşığı üzerlik tohumu toz haline getirildikten sonra bir tatlı kaşığı bal ilave edilerek macun kıvamını alana kadar karıştırılır ve günde üç tatlı kaşığı yenilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp