nefes darlığı tedavisi bitkisel

Nefes Darlığı Tedavisi

Nefes darlığı, günlük yaşam aktivitelerinde kısıtlanma, yaşam kalitesinde azalma ve/veya egzersiz kapasitesinde kısıtlılığı olan tüm solunum hastalarına pulmoner rehabilitasyonun uygulanabildiğini ifade eden Ergan şöyle devam etti: “Pulmoner rehabilitasyon, her yaştaki solunum hastalarına rehabilitasyon ünitelerinin özelliklerine bağlı olarak hastanede, ayaktan ya da evde uygulanabilmektedir. KOAH başta olmak üzere astım, bronşektazi, interstisyel akciğer hastalıkları, kistik fibrozis, göğüs duvarı hastalıkları, nöromusküler hastalıklar, akciğer nakli öncesi ve sonrası, akciğer kanseri, obezite ilişkili tüm akciğer hastalıklarında pulmoner rehabilitasyon programı başarı ile uygulanabilmektedir. Pulmoner rehabilitasyonun en önemli ve temel bileşeni egzersiz eğitimidir. Hasta ve ailesine eğitim verilmesi, psikososyal destek, nefes darlığı ile baş edebilme yöntemleri, iş-uğraşı tedavisi, enerji koruma yöntemleri ve gerektiğinde beslenme desteği pulmoner rehabilitasyon programlarında yer almaktadır” diye belirtti.

Nefes darlığı olan kronik solunum sorunlu hastaların da egzersiz yapabileceğini söyleyen Ergan, solunum hastalıklarında egzersizin neden gerekli olduğunu ise şu şekilde açıkladı: “Kronik akciğer hastalarında nefes darlığı ve/veya yorgunluğun neden olduğu günlük yaşamdaki hareketsizlik kemik erimesi ve kas kuvvetinde azalma ile sonuçlanır. Ayrıca kalp ve akciğer fonksiyonları gittikçe azalır. Egzersiz ile kas kuvveti ve dayanıklılık arttırılarak daha uzun mesafeler yürünebilir. Kas ve eklemlerin hareket kapasitesi artar, kalbin çalışması iyileşir ve nefes darlığı şikayeti azalır” dedi.

Nefes Darlığı Bitkisel Tedavisi

Kür: 6-7 adet kovu kahverengi keçiboynuzu, özellikle koyu kahverengi ve orta boy olanlarından tercih etmelisiniz, nedensi ise açık renk olanların tedaviye katkı oranı daha azdır.
Keçiboynuzlarını önce soğuk su ile durulayın. Daha sonra ufak tanelere ayırın. Bu arada yarım litre suyu kaynamaya bırakın. Su kaynadıktan sonra ufak tanelere ayırdığınız keçiboynuzlarını kaynayan suya atın. Kısık ateşte 8-9 dakika kadar kaynatarak, soğuması için bırakın. Soğuduktan sonra suyunu cam bir şişeye süzerek doldurun. Fakat önemli bir nokta keçiboynuzu suyunu en fazla 3 gün buzdolabında bekletebilirsiniz.

Kürün Uygulanışı:
Yetişkinlerde her gün sabah kahvaltıda ve akşam yemeğinden önce bir çay bardağı keçiboynuzu küründen tüketin. 5 ila 12 yaş arası çocuklarda ise alerjiye bağlı nefes darlığı yada nefes darlığı mevcutsa, sadece 1 çay bardağı sabah kahvaltısında teketilmelidir.)
Tekrar vurgulanması gereken nokta, her 3 günde bir keçiboynuzu kürünü hazırlamalısınız, çünkü en fazla 3 gün saklayabilirsiniz. 4. Gün yeni kürü hazırlayarak uygulamanız gerekmekte

Psikolojik Nefes Darlığı

Sinirsel nefes darlığı, hava açlığı denilen bir tür nefes darlığıdır. Bu sorun toplumda daha fazla gençlerde görülmektedir. Bu sorunu yaşayan hastalar derin bir nefesle sorunlarının biteceğini ve rahatlayacağını düşünseler de, nefes almayı başaramazlar. Nefes alma sırasında normal olarak göğüs kafesi kasları kullanılmaz. Farkına bile varmadan, karın şişer ve iner. Karın boşluğuyla göğüs boşluğunu ayıran diyaframın yardımıyla ciğerler temiz havayla dolmaktadır. Gerginlikten kaynaklanan nefes darlığında, bu programlanmış olan nefes alma ve verme sistemi devre dışı kalmaktadır. Bu aşamada kişi göğüs kaslarını kullanarak, nefes alıp vermeye çalışır. Bu nedenle bir süre sonra sırt ve göğüs bölgesinde ağrılar oluşmaya başlar. Hava açlığı olan kişiler, daha önceden olmayan ağrılar için, endişe etmeye başlar. Bu yüzden nefes darlığının arttığı bir döngüye girerler.

Biyolojik varlığın devamı için, canlıların nefes alması gerekmektedir. Çünkü yaşam alınan ilk nefesle başlamakta, son nefesle sona ermektedir. Yaşamda nefes almakla ilgili olan çok sayıda deyim bulunmaktadır. İnsan vücudunda kalp atışı, bağırsak hareketleri, kan basıncı, nefes almak gibi eylemler beynin tabanı ile kontrol altına alınmaktadır. Bu eylemler bedenin kendi kendine yürüttüğü işlevlerdir. Fakat bedende olan bazı ruhsal sorunlar nefes alma ile ilgili algı değişimine ya da işlev bozukluğuna neden olabilir. Anksiyete bozukluklarında kişideki en önemli belirtiler arasında nefes darlığı çekilmesi gelmektedir. Hastalar istedikleri gibi doya doya nefes alamaz, göğsünde baskı hisseder, boğazında düğümlenme olur. Bu şekilde yaşanan sinirsel nefes darlığı hastaları daha fazla endişeye sürükler.

Nefes Darlığının Nedenleri

Ani görülen nefes darlığı ile ilgili olabilecek çeşitli rahatsızlıkları ve sağlık sorunlarını şu şekilde sıralayabiliriz:

Akciğer veya solunum yolları rahatsızlıkları

Astım: Aniden nefesin kesilmesi bir astım krizi yüzünden kaynaklanabilir. Bunun anlamı hava yollarının daralması, hırıltıya ve öksürüğe neden olacak şekilde balgamın artmasıdır.

Zatürre: Akciğer iltihabı öksürük ve nefes darlığına neden olabilir. Genellikle antibiyotik kullanılmasını gerektiren bir enfeksiyondan dolayı kaynaklanır.

KOAH: Eğer kronik obstrüktif akciğer hastalığınız varsa, nefes darlığı hastalığın kötüleştiği anlamına gelebilir.

Kalp rahatsızlıkları
Kalp krizi: Göğüs ağrısı gibi en bilinen belirtilerin görülmediği sessiz kalp krizinde nefes darlığı şüphe çekebilecek tek belirti olabilir.

Kalp yetmezliği: Nefes almakla ilgili zorluklara yol açabilecek başka bir kalp sorunu da kalp yetmezliğidir. Kalp yetmezliğinde kalp vücuda yeterince kalp pompalayamıyor demektir. Genellikle zyıf kalp kası bu soruna neden olur. Ciğerlerde su birikmesiyle nefes almak zorlaşır. Yaşam biçiminde bazı değişiklikler ve ameliyat gibi tedavi biçimleri gerektirebilir.

Kalp Ritmi: Taşikardi ya da atriyal fibrilasyon gibi düzenli veya düzensiz ama hızlı kalp atışı nefesin kesilmesine yol açabilir.

Panik Atak ya da Kaygı
Panik atak ya da kaygı hızlı ve derin nefes almanıza neden olabilir. Nefesinizi yavaşlatmaya yoğunlaşmak ya da bir kese kağıdının içine nefes alıp vermek nefesi normale döndürebilir.

Yukarıda bazı başlıkların altını çizmiş olsak da nefes darlığına yol açan çok çeşitli nedenler vardır. Bunları toplu şekilde sıralamayı denersek:

Amfizem (akciğerlerdeki hava keseciklerinin gerilip genişlemesi)
Anemi
Akciğer embolisi
Akciğer ödemi
Akciğer kanseri
Akciğer sönmesi
Aritmiler (kalp ritm düzensizlikleri)
Astım
Boğulma
Düşük kan basıncı (hipotansiyon)
Epiglotit (gırtlak kapağı enfeksiyonu iltihabı)
Guillain-Barre sendromu (sinir sisteminin bağışıklık kökenli bozulması)
İnterstisyel akciğer hastalığı
Kalp tamponadı
Kalp krizi
Kalp yetmezliği
Kalp zarı iltihabı
Karbon monoksit zehirlenmesi
Kardiyomiyopati (kalp kası bozukluğu)
KOAH (kronik obstrüktif akciğer hastalığı)
Kırık kaburga
Kronik bronşit
Krup hastalığı (gırtlağı tutan ve sıklıkla küçük çocuklarda görülen viral bir hastalık)
Myastenia gravis (kas hastalığı)
Obezite
Panik atak
Plörezi (akciğer zarında sıvı birikmesi)
Pulmoner fibrozis (akciğerlerin yara dokusuna dönüşmesi)
Pulmoner hipertansiyon (akciğer yüksek tansiyonu)
Sarkoidoz hastalığı
Tüberküloz
Üst solunum yolu tıkanıklığı
Ventrikül disfonksiyonu (kalpte pompalama sorunu)
Yaygın anksiyete bozukluğu
Zatürre
Nefes darlığı tedavisi için ilk olarak nefes darlığına yol açan nedenin tespit edilmesi gerekir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp