Psikolojik Baş Ağrısı

PSİKOLOJİK BAŞ AĞRISI


Psikolojik baş ağrısı migren hastalığı belirtileri nelerdir baş ağrısı bulantı nedenleri tedavisi bitkisel ürünler kremler kapsüller çaylar yağlar nelerdir.Psikolojik baş ağrısı migren hastalığı belirtileri nelerdir baş ağrısı bulantı nedenleri tedavisi bitkisel ürünler kremler kapsüller çaylar yağlar aşağıda yazılı makaleyi okumanızı tavsiye ederiz.




En sık rastlanan ağrı çeşidi başağrısıdır. Hergün milyonlarca insan başağrısından şikayet eder. Bunlar bazen gelip geçici, bazen de günlük hayatı çekilmez hale getirecek kadar şiddetli olur. Birçok kimse, baş ağrısını normal yaşantının kaçınılmaz sıkıntılarından biri olarak kabul eder. Oysa, baş ağrısı bazen çok önemli rahatsızlıkların bir belirtisi olabilir.

Başağrılarının birçok nedenleri vardır. Baş ağrısına neden olan faktörlerin başında stres gelir. Aile yaşamındaki ve işteki sıkıntılar, çalışma ortamındaki şiddetli gürültü, bu stresi oluşturabilir.

Stresten kaynaklanan baş ağrıları, boyun, omuzlar ve başı etkiler. Omuz ve boyun kaslarında meydana gelen ağrılar direkt olarak baş bölgesini etkiler. Bunun için yapmanız gereken, kendinizi stresli hissetmenize yol açan nedenleri ve bunlara karşı neler yapabileceğinizi gözden geçirmek. Örneğin iyi bir masaj etkili olabilir. Eğer masaj yapamayacak durumdaysanız sessiz ve loş ortamda birkaç dakika uzanın ve hiçbir şey düşünmemeye çalışın. Bütün bunların yanısıra çok hafif bir ağrı kesici ya da aspirin alabilirsiniz.

Baş ağrılarından ara sıra şikayetçi olan kişilerin, beslenme şekline dikkat etmesi gerekiyor. Örneğin az az, sık sık yemek, kafein tüketimini elden geldiğince azaltmak ve eğer varsa allerjik olduğunuz besinlerden uzak durmak, alınacak basit önlemlerden.

Baş Ağrısının Sık Rastlanan Nedenleri

- Baş çarpmaları

- Vücuttaki enfeksiyonlar

- Dolaşım problemleri

- Kalabalık mekanlar ve gürültü

- Kan şekerinin düşük olması

- Düzensiz uyku

- Allerjiler

- Aşırı üzüntü, stres, sinir bozukluğu


Doktora Başvurmanızı Gerektirecek Durumlar;


- Kol ve bacaklarda zayıflık, kusma, çift görme, konuşma bozukluğu veya yutma güçlüğü ile birlikte şiddetli baş ağrısı varsa.

- Birdenbire, ortada herhangi bir neden yokken, başınıza saplanan ve gece sizi uykunuzdan uyandırabilecek kadar keskin olan bir ağrı.

- Kafa yaralanmasından sonra sersemlik, baş dönmesi, bulantı, kusma ve baş ağrısı varsa.

- Ateş yüksekliği, gözlerde kamaşma, bulantı ve boyun sertliği ile birlikte şiddetli baş ağrısı varsa.

- Sabah uyandığınızda başınızın arkasında hissettiğiniz ve bütün gün durmadan devam eden zonklama.

- Hafıza, konuşma ve görmede çeşitli problemler doğuran ağrılar.

- Vücudun dengesini kaybetmesi ve denge sağlayamama ile birlikte görülen ağrılar.

Bu saydığımız hallerde ciddi bir sorunla karşı karşıya olma ihtimaliniz yüksek. Muhakkak bir uzmana başvurmanız gerekir.

Migren

Başağrıları içinde migren önemli bir yer tutar. Hormonal faktörlerin de etkisiyle, en çok kadınlarda görülen migrene yol açan birçok sebep vardır. Sıcak nemli ortamlar, yeterli oksijenin bulunmadığı yüksek yerler, parlak ışık, aşırı gürültü, keskin kokular, aşırı sigara içilmesi, alkol, öğünlerin geçilmesi ya da açlık, damarda genişlemeye neden olan ilaçlar, dondurulmuş yiyeceklerdeki katkı maddeleri, ağır yağlı yiyecekler, fazla çikolata çerez tüketilmesi, acı soslar, peynir, turunçgiller, kafeinli yiyecekler ve içecekler, uykusuzluk ya da tam tersi aşırı uyku.

Migren ağrıları bazen gözler oyuluyor hissi verecek kadar keskin ve şiddetlidir. Migren genellikle başın bir yarısında hissedilen ağrı ile başlar, sonra başın tamamını ve özelikle gözü etkiler. Migrenden şikayetçi olanların, bu rahatsızlıkla ilgili tarifleri genellikle farklı farklıdır. Fakat çoğu migren hastaları ışıktan ve sesten rahatsız olurlar. Bulantı, kusma, mide şikayetleri de sıkça görülen belirtiler arasındadır. Migreni tutan bir hastanın karanlık ve sessiz bir yerde bulunma ihtiyacı duyduğunu belirten uzmanlar, hastanın böyle bir ortamda bir süre uyumasıyla, ağrılarının geçebileceğini veya en azından hafifleyebileceğini söylüyorlar.

Migreni olan bir kişinin, rahatsızlığının ortaya çıkmasını kolaylaştıran faktörlerden uzak durması gerekir. Ayrıca doktor tavsiyeleri doğrultusunda ilaç tedavisine başlamalıdır. Alınan önlemler ve doktor kontrolünde uygulanan tedavi sonucunda, genellikle dört ya da beş ay sonunda belirgin bir iyileşme sağlanıyor.

Migrenin, genellikle çok titiz, mükemmeliyetçi kişilik yapısına sahip, temizlik hastası kişiler arasında yaygın olduğu uzmanların ortak görüşü. Hastaların çoğunun ailesinde migrenli birine rastlanması, rahatsızlığın genetik özellik taşıma ihtimalini de yükseltiyor. Migreni olan hastanın mutlaka bir doktor tarafından takip ve tedavi edilmesi gerekiyor. Ayrıca bütün başağrılarını migrene bağlamak, başka önemli rahatsızlıkların gözden kaçmasına da yol açabilir.


Diğer Sebepler


Başağrısının akla getirdiği diğer bir sebep menenjit, beyin kanamaları, çeşitli gaz zehirlenmeleri gibi ağır hastalıklardır. Bu durumlarda başağrısının yanısıra daha başka ciddi belirtiler de vardır ve hiç vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.

kafaagrisiBaş ağrısına karşı ağrı kesici ilaçlar kullanmadan önce, ağrının sebebini bulmak ve doktorun tavsiyeleriyle ilaç almak doğru bir yol olur.

Uzmanlar çeşitli incelemelerle en uygun tedaviyi uygulamaktalar. Nöroloji ya da beyin cerrahisi (nöroşirürji) merkezlerinde başağrısıyla birlikte ciddi belirtiler gösteren rahatsızlıklar incelenmektedir. Ancak bu incelemeler çok az sayıda hasta için gerekli olmakta. Doğru hareket etmeyi öğrenerek, migren ve diğer baş ağrılarından, büyük ölçüde kurtulmak mümkün.

Kaynak: Semerkand Dergisi Ocak 2000 Sayısı

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp