Protein Elektroforezi GlobülÎnler

Protein Elektroforezi GlobülÎnler : Bu terim birçok farklı proteini içerir.En fazla heterojen olanları alfa ve beta globülinlerdir; birçok lipoprotein (yağ ve proteinden oluşmuş moleküller), hormonlar, enzimler vb bunların içindedir. Büyük ölçüde karaciğerde gerçekleşen globülin sentezine lenf dokusu, plazma hücreleri vb de katılır.Gammaglobülinler büyük ölçüde antikorlardan oluştukları için önem taşır. Bunlann sentezi ağırlıkla plazma hücrelerinde ve lenf dokusunda gerçekleşir. Antikor işlevli gammaglobülinler, immünglobülin (Ig) adını alır ve G, A, M, D, E harfleriyle belirtilen beş smıfa ayrılırlar. Kandaki immünglobülin miktarının yüzde 70'ten fazlasını G tipi im- münglobülinler (IgG) oluşturur; IgA ve IgM'nin yoğunluğu görece düşüktür, IgD ise eser miktarda bulunur.

Düzey değişiklikleri - İmmünglobülin- lerin azalması birincil ya da ikincil nitelikte olabilir. Birincil biçimler çok karmaşıktır; doğumsal ya da edinilmiş yapıdadırlar ve kesin tanılan için protein elektroforezinin ötesinde incelemeler gerekir.İkincil azalma bir sentez kusuruna bağlı olabilir; bu durum yaşlılıkta, kötü beslenme sonucunda, ışın tedavisinden (kobalt tedavisi vb) sonra görülür. Me- tabolik yıkım artışına da bağlı olabilir; bu durum miyotonik distrofıde, yanıklardaki gibi doku kayıplannda, nefrozda (immünglobülinler de içinde olmak üzere proteinlerin dağılımında değişiklik ve idrarla atımında artış söz konusudur) ve kronik bağırsak hastalıklannda görülür.Birçok hastalıkta gözlenebilen immünglobülin artışı beş sınıfın tümünü birden ya da yalmzca birini ilgilendire- bilir.Aşağıda yalmzca en yaygın biçimler açıklanmıştır:- Ağırlıklı olarak IgG artışı: Kronik he- patitte, ilerlemiş evredeki tümörlerde, iltihabi tiroit hastalıklannda (tiroidit), apselerde,eritemli (kızartılı) lupusta, bazı kalıtsal hastalıklarda görülür.- Ağırlıklı olarak IgA artışı:

Aşın alkol kullanımına bağlı karaciğer hastalıkla- nnda, romatoit artritte, bazı akciğer ilti- haplannda, mukovisidozda, bazı tümörlerde (öncelikle solunum yollan, sindirim sistemi ve ter bezlerini etkileyen kalıtsal metabolizma hastalığı), tipik bir belirtidir.- Ağırlıklı olarak IgM artışı: Kronik bi- liyer sirozda ve yenidoğanın dölütsel yaşam sırasında yakalandığı enfeksiyonlarda tipik bir belirtidir. Aynca asalak enfeksiyonlannda (sıtma, tripanozo- miyaz vb), virüs enfeksiyonlannda ve herhangi bir enfeksiyon hastalığının başlangıç döneminde sık görülür.- Ağırlıklı olarak IgE artışı: Alerjik hastalıklarda sürekli bulunur.- Tüm immünglobülinlerde artış: Çok sıktır; enfeksiyonlara büyük bölümünde,karaciğer sirozunda ve başka birçok hastalıkta (romatoit artrit, sarkoidoz vb) görülür.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp