pnömotoraks ameliyatı sonrası

Pnömotoraks : Intraplevral aralığa hava girmesi ve negatif basıncın kaybolması halidir. Pnömotoraks her türlü toraks travmasında oluşabilir.

Sıklıkla travmadan hemen sonra görülür. Ancak geç dönemde de gözlenebilir. Travmatik pnömotorakslar açık , kapalı veya tansiyon pnömotoraks şeklinde görülebilir .Plevral bölgede hava toplanması

1 .Akciğer parankim hasarı

2. Toraks duvan defekti

3. Trakeobronşiyal rüptür

4. Özefagus rüptürü gibi nedenlerle olur.Pnömotoraks künt travma sonunda oluşan parankim injürisi veya kaburga kırığı sonucu parankim hasarına bağlıdır. Penetran yaralanmalarda laserasyon ve barotravma sonucunda da gözlenebilir.Açık pnömotoraks: Toraks duvannda plörokütan bir yara açılması ile oluşur. Daha çok penetran yaralanmalar sonucu gelişir.

Göğüs duvarında larinks yüzey alanını aşan bir defektin oluşması pnömotoraksın gelişmesi için yeterlidir. Plevra boşluğu atmosfer ile direkt alışveriş halindedir. İlgili hemitorakstaki akciğer total olarak kollabe olur, tnspiryumda toraks boşluğuna hava girer. Mediasten sağlam tarafa bası yaparak akciğer kompresyonuna sebep olur. Ekspiryumda hava mevcut delikten dışarı atılır. Mediasten yaralı tarafa kayar.

Mediastenin solunum ile sağa sola kayması sonucu ventriküllerin dis- torsiyonu artar , venöz dönüş azalır. Sonuçta hipo- ventilasyon ve azalan kar- diak output bir anda hayatı tehdit edebilir.Yapılması gereken toraks duvarındaki açıklığın kapatılmasıdır.

Hastaya ikinci aşamada gögüs tüpü takılır ve defekt cerrahi girişimle kapatılır.Tansiyon pnömotoraks akciğer veya toraks duvarındaki yırtığın bir sübap vazifesi görmesi sonucu olur. Toraks boşluğuna devamlı hava dolması sonucu akciğer giderek kollabe olur.

Ekspiryumda akciğer veya yaralı doku sübap şeklinde yırtığı kapatması sonucu intra- torasik basınç gittikçe artmaya başlar. Mediastinal strüktürler sağlam tarafa doğru kayar ve kontrlateral akciğere bası yapar .

Bazı hallerde diafragma kubbesi düzleşir hatta ters bile dönebilir. Ciltaltı amfize- mi hızla gelişebilir. Ciltaltı amfizemin varlığı daima üzerinde durulması gereken ciddi bir bulgudur.Tansiyon pnömotoraks erken tanı ve acil müdahale gerektiren bir durumdur. Sübkütan amfizemin varlığı solunum seslerinin duyulmaması, mediasten şifti ve akut solunum sıkıntısı, akciğer grafisi beklenmeden hemen tüp konmasını gerektirir.

Unutulmaması gereken bir nokta, sübkütan amfizemin varlığı tek başına tüp takma endikasyonu değildir.Daha önce bir plevral hastalık sonucu yapışıklıkları veya akciğer kompliansıı (esnekliği) tamamen kaybolmuş kronik obstrüktif akciğer hastalığıolan bir kişide ciltaaltı amfızemine rağmen pnömotoraks gelişmeyebilir.Kapalı pnömotoraksta kırılan kaburga akciğer dokusunu zedeleyerek plevral boşluğa hava toplanmasına neden olur. Akciğer kollabe olur. O tarafta ciltaltı amfızemi gözlenebilir. Solunum sesleri azalmış veya kaybolmuştur.Tedavisi apikal tüp torakostomisidir.

Apikal tüp torakostomi 2 veya 3. interkostal aralığın midklaviküler hattı kesim yerinden veya 4-5 . interkostal aralığın midaxiller hattı kesim yerinden uygulanır. 3u ikinci giriş yeri tamamen kozmetik amaçlıdır. Birinci giriş bölgesinde uygulama biraz daha medialden yapıldığı takdirde intemal mammarial arterin travmatize olma ihtimali sözkonusudur.

Göğüs dreni trocar veya künt disseksiyonla yapılır. Trocar medodu popülerdir. Ancak akciğeri travmatize etme ihtimali fazladır. Göğüs dreni konulduktan sonra sistem sualtına bağlanır. Tüp torakostomiden başka havanın tek yönlü çıkışına imkan veren ve sualtı sistemine gerek olmayan Heimlich valvleri travmatik pnömotoraks- larda kullanılmaz.

Plevral bölgeye konulan tüp hava drenajı durduktan sonra klempe edilir. Bu durumda bir gün beklenir. Kontrol akciğer grafî- sinde akciğerin ekspanse hali devam ediyorsa dren çekilir. Drenin 3-4 gün süreyle plevral bölgede kalması rekürrens ihümalini minimale indirir. Hava drenajı fazla ise sualtı drenaj sistemi 12-15 cm H20 negatifbasınçlı toraks aspiratörüne (Gomco cihazı) bağlanır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp