Parkinsonda Fizik Tedavisi

Parkinsonda Fizik Tedavisi,parkinson hastalığının tedavisine yardımcı olan bitkisel yöntemler hakkında bilgiler aşağıdaki makalemizde yer almaktadır.Parkinson hastalığının bitkisel tedavi yöntemleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için aşağıdaki makalemize göz atmanızı tavsiye ederiz.

Parkinson hastalığının ayırtedici bulgularından biri olan kas sertliği kalıcı kas kasılmalarına zemin hazırlamaktadır. Kas sertliği aynı zamanda kas ağrısına sebep olabilmektedir. Sertleşmeyi azaltmak için gevşeme teknikleri, masaj, sıcak uygulama, eklem hareket açıklığı egzersizleri, yavaş ritmik rotasyon hareketleri faydalı olabilmektedir. Kalıcı kas sertliklerini engellemek için nazik eklem hareket açıklığı ve germe egzersizleri yapılmalıdır. Duruş bozukluğu ve denge sorunlarını azaltmaya yönelik olarak boyun ve gövde rotasyon egzersizleri, sırt bükme egzersizleri uygulanmalı, otururken, ayakta dururken ve yürürken doğru duruş hastaya öğretilmelidir.

Parkinsonlu hastalarda duruş bozukluğu, kamburluk ve kas sertleşmesi nedeniyle solunum yetmezliği görülebilmektedir. Hem alma hem verme boyutunu hareket ettiren solunum egzersizleri, duruşu düzeltmeye yardımcı gövde bükme egzersizleri faydalı olmaktadır. İleri dönemlerde öksürme, üfleme teknikleri de tedaviye eklenmelidir.

Hastanın ev içinde ve dışında hareketliliğinin arttırılması için yatak içi hareketleri kapsayan fonksiyonel mobilite çalışmaları yapılmalıdır. Hastanın bacaklarını kaldırması için bloklar kullanarak geniş adımlar atması sağlanabilir. Ayaklar 5-6 cm aralıklı olacak şekilde uygun topuk- parmak ucu yürüme şekilleri öğretilmelidir. Hastanın kollarını sallayarak yürümesi önerilmelidir. Yürüme sırasında görsel uyaranlar olarak renkli küpler veya çizgiler kullanılabilir. Tekerlekli sandalyeden yatağa, tuvalete, banyoya, arabaya ve yataktan tekerlekli sandalyeye transferler hastaya öğretilmelidir.

Denge ve koordinasyonun arttırılması için paralel barda ağırlık kaydırma ile ayakta durma ve denge sağlama, top fırlatma gibi egzersizler yapılmalıdır. Parkinsonlu hastaların tekrarlayan hareketlerden oluşan aktivitelerde zorlandığı bildirilmektedir. Müzikle ritmik şekilde çalışmak ya da el çırpma gibi sesli uyaranlarla çalışmak ve bisiklet egzersizleri bu konuda faydalı olabilmektedir.

Hastalığın ileri evrelerinde hastanın yürümesini sağlamak için yardımcı cihazların kullanılması gerekebilir. Hastaların kondisyonunu korumak ve arttırmak için yüzme, yürüyüş, pedal çevirme gibi egzersizler düzenli olarak yapılmalıdır. Egzersizler sırasında sık sık dinlenme molaları verilmesi hastanın aşırı yorulmasını engeller ve motivasyonunu arttırmada faydalı olabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp