Parkinsonda Beslenme

Parkinsonda Beslenme,parkinson hastalığının tedavisine yardımcı olan bitkisel yöntemler hakkında bilgiler aşağıdaki makalemizde yer almaktadır.Parkinson hastalığının bitkisel tedavi yöntemleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için aşağıdaki makalemize göz atmanızı tavsiye ederiz.

Parkinson ve beslenme

Parkinson hastalığı beyindeki nörotransmitterlerden dopamini üreten sinirdeki kayıp sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Dopamin de sinir sistemini kontrol ettiğinden hastalarda ilk olarak normal olmayan hareketler gözlemlenir.

Genellikle 50 yaş üstünde görülen bu hastalıkta donuk bir ifade, hareketlerde azalma, uyuşukluk, monoton konuşma, başta ve ellerde titremeler görülür. Hastalık yavaş ilerler ve kalıcıdır.

Genetik yatkınlığı olabilen bu hastalıkta, travmalar, oksidasyon stresi hastalığa neden olabilmektedir.

Beslenme tedavisine gelince; hastalıkta gittikçe dopamin seviyesi düştüğünden levadopa ile belirtiler azalır. Hastalık ilerledikçe ellerde oluşan bozukluk neticesinde bireyin yemek yemesi güçleşir. Mide bulantısı, kabızlık, tükürük bezlerinde azalma, ilaca bağlı anoreksi, kokuya duyarlılığın azalması gibi yan etkilerle besin alımı güçleşir.

Levadopa, nötr amino asitlerle taşıma sürecinde karşı etki gösterdiğinden, diyette protein uyarlaması yapılır. Kilogram başına 0,75 mg protein verilir. Gündüz protein alımı düşük, akşam yüksek tutulur. Günlük alınan proteinin 7 gramı gündüz kalanı akşam yemeğinde alınmalıdır. Sabah kahvaltısında reçel, bal, pekmez gibi tatlılardan biri, yağ, zeytin, meyve, glutensiz ekmek veya kek; öğle yemeğinde zeytinyağlı sebze yemeği, az pirinç pilavı, meyve kompostosu veya meyve veya salata, glutensiz ekmek veya kek; akşam yemeğinde, et, tavuk, balık yemeklerinden biri, pilav, yoğurt; akşam otururken sütlü tatlı veya yoğurt alınabilir. Böylece çoğunlukla akşam gereksinen düzeyde protein alınır. Böyle bir diyetin olumlu etkisi 1 hafta sonra gözlenebilir.

Bunların dışında antioksidanların hastalığın ilerlemesini yavaşlattığı gözlendiğinden diyette turunçgiller, domates, yeşil yapraklılar, pırasa, soğan, sarımsak, kayısı bolca yer almalıdır. Ayrıca E vitamini ek olarak alınmalı, çoklu doymamış yağ asitlerinden bitkisel sıvı yağlar azaltılmalı, zeytinyağı arttırılmalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp