Parkınson Hastalığı ve Nedenleri

Parkinson Hastalığı Nedir?

Parkinson hastalığı yavaş ilerleyici nörodejeneratif (beyin hücrelerinde kayıp ile seyreden) bir beyin hastalığıdır. Peki bu ne anlama gelir? Parkinson hastaları teşhis konduktan sonra 20 yıl veya daha fazla süre bu hastalıkla yaşamlarını sürdürecektir. Ancak bu bu hastalık ile birlikte yaşam kalitesinde değişim olmayacağı anlamına gelmez. Hastalığın ortadan tamamen kaldırılmasına veya önlenmesine yönelik bir tedavi henüz olmadığından, sizi tedavi eden doktorlar şu anda Parkinson hastalığının belirtilerini kontrol almaya yönelik tedaviler üzerinde odaklanmıştır.

Normal olarak insan beyninde belli bölgelerde dopamin üreten beyin hücreleri (nöronlar) bulunur. Bu hücreler beynin substabsiya nigra adı verilen belli bir alanında yoğunlaşmış halde bulunurlar. Dopamin substansiya nigra ile vücut hareketlerini kontrol eden diğer beyin bölgeleri arasında mesajlar ileten bir kimyasaldır. Dopamin insanların akıcı ve koordine hareketler yapmalarını sağlar. Dopamin üreten hücrelerin %60 ila %80’i kayba uğradığında yeterli miktarda dopamine üretilemez ve Parkinson hastalığının motor belirtileri ortaya çıkar. Beyin hücrelerindeki bu yetersizlik süreci nörodejenerasyon olarak adlandırılır. Mevcut kurama göre Parkinson hastalığının en erken belirtileri enterik sinir sistemi, alt beyin sapı ve koku yollarında ortaya çıkmaktadır. Bu kurama göre Parkinson hastalığı bu bölgelerden beynin daha üst bölümlerine yani substanisya nigra ve beyin kabuğuna doğru yayılım gösterir. Bu kuram koku duyusu kaybı veya azalması, uyku bozuklukları ve kabızlık belirtilerin hastalığın titreme ve hareketlerde yavaşlama gibi motor belirtilerinden yıllarca önce başlaması ile destek bulmaktadır. Bu nedenle son yıllarda araştırmacılar hastalığın erken döneminde beliren bu motor-olmayan belirtilerini mümkün olduğunca erken belirleyerek hastalığın ilerlemesini durdurmanın yollarını aramaktadırlar.

(Paralizi Agi- tans). Kasların sertleştiği ve hastada devamlı titreme ya da tremorun görüldüğü bir sinir sistemi hastalığıdır.Nedeni: Bilinmemektedir. Bazı vakalar,şiddetli ansefalit krizleri sonrası belirmekle birlikte, genellikle hastalık ileri orta yaşlarda ortaya çıkar ve özellikle basal gangli- yonlardaki bir yozlaşma sonrası oluştuğu düşünülür. Bu, bir ekstra-piramidal sistem  hastalığıdır.
 

Parkinson hastalığı Belirtileri

Hastada, kol, bacak titremesiyle, kas sertleşmesi vardır. Shoreditch’li Dr. James Parkinson’un 1817’deki ilk tanımlaması şöyleydi: “İstemsiz titrek hareketlere eşlik eden azalmış kas gücü. Bu durum, organların hareket etmediği durumlarda da görülmektedir. Vücudu öne eğmek ve yürümeden, koşmaya geçmek eğilimi vardır. Hastanın bilinci ve zihinsel çalışması normaldir”. Yüz, ifadesini kaybeder ve ses zayıflar. Hastalığın son evrelerinde, hasta hareket edemez olur ve bilincine tam hâkim olmakla birlikte, konuşup yazamaz. Hastalığın özelliklerinden biri de, yazının gittikçe ufalıp ve titrekleşmesidir.
 

Parkinson hastalığı Tedavi

Hastalığın tek bir etkili tedavisi yoktur. Atropin, benzheksol (Artan), orfenad- rin (Disipal) vb. gibi titreme ve kas sertliğini azaltacak ilâçlar vardır. Amfetaminle- rin, depresyon ve yorgunluğa karşı korkusuzca ''''kullanılabildiği hastalıklardan biridir, çünkü, hastalığın kötü ilerleyişine karşı, ilâç alışkanlığı önemsenmeyecek bir faktördür. L-dopa, umut verici yeni bir ilâçtır, fakat bulantı, garip istemsiz hareketlere yol açmak, zihinsel dengeyi bozmak gibi doza bağlıyan etkilerinden ötürü, her vakada kullanılamamaktadır. Dikkatle seçilmiş vakalarda, talamusta yapılan ameliyatlar çok olumlu sonuçlar vermekteyse de, her vaka ameliyat edilememektedir.

PARKİNSON HASTALIĞI TANISI
Parkinson hastalığına tanı koymak için özel bir yöntem yoktur. Laboratuvar ya da röntgen tetkikleri sonucu da bunun anlaşılması mümkün değildir. Fakat uzman bir nörologun hastadan ve hastanın yakınlarından aldığı bilgiler, ayrıca yaptığı muayene sonucu tanı koyabilir.

Parkinson hastalığına çok benzeyen ve parkinsonizm altında toplanan rahatsızlıklarla çok benzer olduğu için tanı koyarken dikkat edilmelidir. Beyindeki bir tümör, kullanılan bazı ilaçlar, damar hastalıkları da benzer sorunlara yol açabilir. Bu diğer nedenlerin ayrımını yapmak gerekir.

Parkinson Bitkisel Tedavi
Tıpta henüz net olarak çaresi bulunamayan parkinson hastalığına alternatif tıp adı altında bitkiler ile bitkisel tedavi metotları uygulanabilmektedir. Bitkisel gıda takviyeleri ile hastalıkların üstesinden gelmeyi başaran hastalar bu durumda bitkilerinde önemi anlamış oluyorlar. Doğanın insan sağlığına büyük armağanı olan bitkisel gıdalar insanların daha sağlıklı ve hastalıklarından kurtulmuş bir birey haline gelmelerini sağlamaktadır.

Parkinson hastalığı beyinde bulunması gereken dopamin maddesinin eksikliğinden dolayı meydana gelmektedir. Parkinson hastalığının önüne geçebilmek için beyinde buluna dopamin maddesini arttırmak gerekmektedir. Bu konuda bakla insan sağlığına oldukça yararlı olmaktadır. Bakla içeriğinde barındırdığı bileşikler, vitamin ve mineraller sayesinde dopamin hücrelerinin güçlenmesini sağlayarak beyinde daha fazla çoğalmasını sağlarlar. Uzmanlar tarafından verilen ilaçlara ek olarak düzenli bir şekilde bakla tüketimi parkinson hastalığından tamamen kurtulmanızı sağlamaktadır.

Parkinson Hastalığına Diğer Tedavi Yöntemleri
Parkinson hastalığı tedavisi için diğer tamamlayıcı tedavi yöntemleri olarak sanat terapisi, refleksoloji, yoga, hidroterapi, müzik terapisi ve hipnoz terapisi gibi fiziksel aktiviteler içerisinde olmanızda önerilmektedir. Ayrıca metionin, fenilalalin, tirosin ve cowage gibi bileşikler içeren besinlerde hastalığın tedavisinde yardımcı olabilmektedir.parkinson bitkisel tedavi, parkinson hastalığına iyi gelen bitkiler, parkinson hastalığı bitkisel tedavi, parkinson bitkisel tedavisi, parkinsona bitkisel çözüm, parkinsona iyi gelen bitkiler, parkinson bitki tedavisi, parkinson hastalığının bitkisel tedavisi, parkinson dogal tedavi, parkinson hastaligina ne iyi gelir

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp