Parkınson Hastalığı Uzun Dönemli Tedavi

Parkınson Hastalığı Uzun Dönemli Tedavi : Levodopa tedavisine karşın hastalığın ilerlemesi durmaz ve ilacın belirtileri denetleyici etkisi aşamalı olarak azalır. Levodopanın etki süresi görece kısa, üç-dört saat kadardır; etkili olabilmesi için de gittikçe daha yüksek dozda ve­rilmesi gerekir. Tedavi süresi uzadıkça belirtileri tümüyle ortadan kaldıracak kadar etkili bir doza ulaşmak güçleşir.Bu durum hareketle ilgili belirtiler­de değişken dalgalanmalara yol açar.

Hasta normale yakın bir hareket yetene­ğiyle Parkinson hastalığına özgü belirti­ler arasında gidip gelir. Hastada görü­len bu göreli iyilik-kötülük dönemleri­ne "on-off sendromu" adı verilir.Uzun süreli levodopa tedavisi ge­nellikle göreli iyilik dönemlerinde dal­galanır ve sıçrar gibi istemsiz hareketle­re yol açar. "On-off sendromu" levodo- panın daha sık ve düşük dozda verilme­si, beslenmede levodopanın beyne ulaş-masını engelleyen proteinlerin sınırlan­ması, levodopayla birlikte ya da onun yerine bromokriptin ya da amantadin gibi ilaçların kullanılmasıyla bir süre için denetim altma alınabilir.

Bütün bu önlemler yalnızca geçici bir iyileşme sağlar ve genellikle uzun dönemde etkisiz kalır.Günümüzde bu sorunu çözmek için eskiden kusma önleyici olarak kullanı­lan apormorfîn adlı ilacın derialtına uy­gulanması, aym zamanda kanda dopa- min alıcılarım engelleyerek bu madde­nin beyne ulaşmasını sağlayan domperi- donun da ağızdan verilmesi önerilmek­tedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp