Parkinson Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Parkinson Hastalığı Belirtileri :

PARKİNSON HASTALIĞI

Tanım

Parkinson, kronik, yaşam boyu ilerleyen ve kişilerin hareket kabiliyetlerini etkileyen Merkezi Sinir Sistemi (MSS) hastalıklarından birisidir. Beynimizde hareketlerimizi kontrol eden ve bundan sorumlu olan hücreler bulunur. Bu hücrelerden kimyasal maddeler salgılanır. Bunlardan birisi de dopamindir. Dopamin beyne gelen bilgileri bir sinir hücresinden diğerine aktarır. Böylece vücut dengesi sağlanmış olur. Fakat bu hücrelerin bir kısmı hasar gördüğünde ya da azaldığında dopamin salgılanamaz. İşte azalmış dopamin sonucu vücutta titreme, yavaş hareket etme gibi vücudun dengesinin bozulmasıyla ortaya çıkan hastalığa parkinson hastalığı denilmektedir. 
 
Temel bozukluk; koordineli hareketleri düzenleyen, beynin alt kısımlarındaki gri cevher çekirdeklerindedir. Bu bozukluğu yapan sebep tam bilinmiyorsa idyopotik Parkinson hastalığı, sebebin belli olduğu durumlara ise Parkinsonian sendromlar adı verilir.

Bunlar; geçirilmiş beyin enfeksiyonları, bazı ilaçlar, arteioskleroz, ailevi sebepler, travma, zehirlenmeler, tümörler, kandaki kırmızı hücrelerin aşın yükselmesi gibi sebeplerdir. Parkinson, yavaş ve sinsi seyreden bir hastalıktır. Hastalık on yıl gibi bir süre boyunca sürekli ilerler. Ne ölümcül bir hastalıktır ne de felce neden olur. Başlangıcında tek taraflı belirtiler görülürken, daha sonra bu bütün vücuda yayılır. Belirtilerin şiddeti her hastada farklıdır. Hastalık genelde 40 yaşından sonra görülür ve erkeklerde görülme sıklığı biraz daha fazladır.

Belirtiler

Sinsi ve yavaş seyreden bir hastalık olduğu için uzun süre fark edilmeyebilir. Genelde ilk belirti elde veya bir vücut yarımında titremedir. Kişinin daha önceki yıllan incelendiğinde öne eğik durma ya da yürürken kolunu sallamama görülebilir. Temel olarak her hastada titreme görülür. Parkinson hastalarının çoğunda bu vardır. İstirahat halinde bile titreme devam eder. Bir diğer belirti hareketlerde yavaşlama olmasıdır. Kişi günlük işlerini yaparken zorlanır. Yemek yerken, bir tarafa dönerken, yavaşlama söz konusudur ve bunlar güçlükle yapılır. 
 
Kaslarda sertleşme mevcuttur. Normalde kişi gevşemiş haldeyken kasların da gevşemesi gerekir, fakat parkinson hastalarmda kas gergindir. Diğer belirtiler ise; kişinin yazdıklarının okunaksız olması, küçük yazmaya başlaması, yavaş yürümesi, yürürken ayakları yere sürmesi, vücudun öne doğru eğik bir şekilde durması, depresyon, sıkıntılı ruh hali, kas ağrıları, konuşma bozukluğu, kısık sesle ve donuk konuşma, yürürken kolların sallanmaması, terleme, hipotansiyon (tansiyon düşüklüğü) ve yutma zorluğudur.
 
Tedavi: Öncelikli hedef, kişiyi faydalı aktiviteler ve zihni faaliyetlerle içe kapanık ve cemiyetten ayrı olmaktan korumaktır. İlaç tedavisinde ise; Dopamin açığının yerine konması gerekmektedir. Sentetik dopamin kan ile beyin arasındaki bariyeri aşamamaktadır. Bu problem kan-beyin engelini aştıktan sonra dopamine dönüşen, L-Dcpa''''''''mn bulunması ile çözümlenmiştir. Tedavide L-Dopa belirtilerin kaybolduğu doza kadar tedricen arttırılarak verilir. Bundan başka bir virüs ilacı olan amantadin, dopamin gibi etki gösteren bromocriptine de L-Dopa''''''''ya yardımcı olarak tedaviye eklenebilmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp