Panik Atak Ve Nefes Darlığı

Panik Atak Ve Nefes Darlığı :

Panik atak, beklenmeden ortaya çıkan, günde birkaç nöbet ile yılda birkaç nöbet arasında değişiklik gösteren, psikolojik ve fiziksel hastalıklarda ortaya çıkabilen yoğun korku, kaygı ve endişe karışımı bir nöbettir.

Panik nöbetler herhangi bir olaya bağlı heyecanlanma, fiziksel egzersiz, cinsel etkinlik ya da duygusal bir travma sonucu ortaya çıkar. Panik nöbetler kişinin iş, sosyal ve özel yaşamındaki uyumunu bozduğunda ve çok sık tekrarladığında hastalık başlamış demektir.

Panik nöbetleri, yoğun bir korku ve rahatsızlık duygusu yaşamanıza sebep olur ve her an kötü bir şey olacağını ya da sonunuzun geldiğini, hatta öleceğinizi hissedersiniz. Panik atak durumunda kişi kendini kontrol edemeyeceği, aklını yitirebileceği ve ölebileceği tarzında aşırı korku ve endişelerle evden dışarı çıkamaz hale gelebilir, yalnız kalmak istemez ya da kalabalık ortamlardan kaçarak içe kapanır.

Panik atak yaşayan kişi bu durumunun anlaşılmasından korktuğu için kendini arkadaşlarından ve ailesinden uzaklaştırır. Bir süre sonra çevresinde kimse kalmayacağı için bu defa kimsenin kendisini sevmediğini, kendisine değer vermediğini düşünür.

Kişi istemediği halde yapmak zorunda olduğu, içinden çıkamadığı ve gelecekle ilgili aşırı kaygı ve korkular duyduğu ve bu duygularla baş edemediği durumlarda vücudu da bu duruma fiziksel olarak tepki verir. Baş etme güçlüğü yaşadığı duygulardan kendisini korumaya çalışır. Sorunlarla yüzleşmekten ve baş etmekten kaçınmaya çalışır.

Panik atak yaşayan kişi, yaşadıklarının temelinde tamamen fiziksel sorunlar olduğuna kendini inandırmak ister, psikolojik kaynaklı olduğunu kabul etmez ve doktorların da onu anlamadığını düşünebilir. Yakınları da onun bu durumunuzu ya çok önemseyebilir ve olayın pekişmesine sebep olabilir ya da önemsemeyerek kendini yalnız ve çaresiz hissetmesine ve daha çok içe kapanmasına sebep olabilirler.

Panik atak genellikle 18-25 yaş arasında başlar ve nöbetler genellikle 5 ile 45 dakika kadar sürer. Bu nöbetlerin şiddeti kişiden kişiye değişebilir. Yapılan araştırmaların yanı sıra, panik atak nöbeti geçiren ve bu sorunla ilgili uzmanlara başvuran kişilere bakıldığında, kadınların erkeklerden daha fazla panik atak rahatsızlığı yaşadığı söylenebilir.

Kadınlar daha fazla stres yaşarlar ve streslerini atacakları yeterli ortamlar bulamazlar. Kadınlar genel olarak kendi ihtiyaçlarını ailelerinin ve eşlerinin ihtiyaçlarının arkasına atarlar. Eşinden yeteri kadar ilgi görememesi ve beklentilerine uygun olmayan bir eş bu durumu oluşturur.Bu sorunun oluşmasında kişilik özellikleri de önemli rol oynayabilir. Mükemmeliyetçi, hassas, alıngan, telaşlı, güvensiz, her şeyi kafasına takan ve bağımlı kişilerde panik atağın görülme olasılığı daha fazladır. Kendini baskı altında hisseden ve engellenmiş kişilerde daha sık ortaya çıkar.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp