Otosclerosıs

Otosclerosıs : Bu hastalığa otospongiosis de denir.Klinik bakımından otoskleros, ilerleyici bir sağırlıktır. Kulakzarı ve tuba auditiva normaldir. Üzengi kemiği oval pencere içinde ankiloze olarak hareketini kaybeder. Zamanla mambranöz labirentteki sinir uçları da atrofiye ve dejeneresansa uğrar.

Etyoloji - Sebep henüz bilinmemektedir. Pek çok fikirler ortaya atılmıştır,bunlardan bir kısmı aşağıdadır :

a ) Otosklerosu bir taraftan kemiği harap eden diğer taraftan yeniden kemik teşekkülüne sebep olan, kronik iltihabi bir hastalık olarak kabul edenler vardır.

b ) Üzengi ayağının hareketlerinden mütevellit mekanik iritasyon oval pencere bölgesinde, hyperosteosis teşekkülüne irsi istidadı olan kimselerde, otoskleros husule getirir (Brule).

c) Endokrin bozukluğu etyolojik faktör olarak kabul edilir (Escat).

d ) Otoskleros metabolizma disfonksiyonuna bağlı bir lokalize osteitis fib- rosa olarak kabul edilir (Moritz Weber).

e) Venöz staz otosklerosa sebep olur. Civcivlerin lâbirentlerinde venöz staz ile tecrübi olarak insan otosklerosundaki kemik tagavyürünün benzeri husule getirilmiştir (Wittmaack).

f) Hérédité, vak'aların bir çoğunda bulunan faktördür.

g) Kalsium metabolizmasındaki bozukluk da dikkati çekmiştir.

b ) Entoksikasyon ve fokal enfeksiyonların da hastalığa sebep olabileceği kabul edilir.

Patoloji - Oval pencere ve içkulak kapsülünün primer hastalığıdır. Kemikte hiperplastik değişmeler olur. Bu değişmeler ekseriya oval pencerenin önünde ; promontorimun altındaki bölümde ; arka yarım daire kanalının önünde ; kokleanın tepesinde husule gelir. Bu hastalıkta daima üzengi ankilozu mevcuttur.Patolojik değişmeler üç safhada toplanır:

1. Vaskülarisasyon ve kemiğin osteid hale dönüşü Havers kanallarındaki kapiller damarlar genişler, kanalın normal duvarları kaybolur, damarlarla kanal duvarları arasında ovoid hücreler (osteoblastlar) bulunur. Bu safhanın son zamanlarında kemikte absopsiyon başlar.

2. Osteosponjios: Absorbsiyon artar, kemik iliği mesafeleri genişler; yuvarlak, oval ve uzunca hücreler dar mesafeler içinde bağ örgüsü arasında kümeler yaparlar, kapiller damarlar küçülür. Osteoklastlar kemikte absorpsiyonun arttığını gösterir. Bundan sonra lacuna’lar teşekkül eder sponjifikasyon safhası kanalların meydana gelmesiyle sona erer.

3. Otoskleros: Bu safhada kompakt kemik dokusu yeniden husule gelir. Kemik iliği mesafelerinde değişmeler olur. Kan damarları daralır, etraflarında uzunca veya yıldız şeklinde hücreler kümeler halinde toplanırlar. Kemik içindeki boşluklarda hücreler azalır. Kanal boyunca yeni kemik teşekkül eder, ilik mesafeleri daralır. Böylece kemik asıl bünyesine döner.

Belirtiler — Otoskleros sinsi bir şekilde başlar. Erkeklere nazaran 20 - 30 yaşlar arasındaki kadınlarda daha sık görülür. Ekseriya can sıkıcı bir kulak çınlaması mevcuttur. Zamanla sağırlık artar. Eğer yalnız üzengi kemik ankiloz olmuşsa ortakulak tipinde sağırlık belirtileri vardır. Kokleada âfet yerleşirse içkulak sağırlığı belirtileri bulunur. Nadir olarak yarım daire kanallarında hastalık yerleşir ve bu vak’alarda baş dönmesi, bulantı, kusma vukua gelir.Mixt vakıalarda ise belirtiler karışık olarak bulunurlar.

Otoskleroslular- daki paracusis Willisii, gürültülü yerde işitmenin düzelmesinden değil fakat böyle yerlerde konuşanların daha yüksek sesle konuşmalarından ileri gelir.

Diagnostik — Uzun müddet devam eden ağır işitmelerde otosklerosdan şüphe edilmelidir. Pratikte rastlanan ekseri vak’alar objektif delil bulunmadığı halde ortakulak sağırlığı belirtileri verirler. Sağırlık alçak tonlarda barizdir. Yani işitme alt hududu yükselir. Rinne negatiftir. Kemik yolundan nakil müddeti uzar. Hastalığın başlangıcında kulak zarı çok zaman parlak kırmızı refle verir (Schwartz delili). Promontorium üzerindeki mukozanın kalınlaşarak kan damarlarının arttığını yahut bu bölgedeki otoskleros plâkına ait hipe- remiyi gösterir. Bu delili hastalık için patognomonik kabul edenler çoktur. Tuba auditiva normal açıklığını muhafaza eder. Ortakulağa hava vermekle işitme bozukluğu düzelmez. Hemen bütün vak’alarda kulak çınlaması vardır. Kokleanın hastalığa iştirakinde sinir sağırlığı belirtileri meydana çıkar.

Diag- nostikte önemli olan noktalar hastanın öz geçmişi ve soy geçmişi ile fonksiyonel işitme muayenelerinin verdiği sonuçlardır.Otosklerosda Gelle deneyi negatiftir.

Prognos— Yorgunluk, sıcak ve soğuğa maruz kalmak hastalık üzerine fena tesir eder. Gebelik sağırlığı arttırır. Evvelce hastalığın şifası imkânsızdı, şimdi Rosen veya fenestrasyon operasyonu bir çok vak’alarda işitme kabiliyetinin artmasını temin etmektedir.

Tedavi— Bromüıler Avitami ve pnömomasaj bazı vak’alarda çınlamayı azaltabilir. İşitme âletlerinden faydalanılır.Cerrahi tedavi çok defa muvaffakiyetli sonuçlar vermektedir. Cerrahi tedavisi kulak mikro şirurji balısindedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp