otoimmün hastalıklar belirtileri

OTOİMMÜN HASTALIKLAR


Bazı durumlarda, vücudun istilacıları fark ettiği bu mekanizma bozularak, “otoimmün hastalıklar” olarak bilinen hastalıkların oluşmasına yol açabilir. Bazı otoimmün hastalıklar, vücudun yalnızca tek bir organıyla ilgilidir. Belirli bir bölgeye özel otoimmün hastalıkların bir örneği, bağışıklık sisteminin pankreasta insülin yapmakla sorumlu hücrelere tepki vermesiyle oluşan çocukluk çağı şeker hastalığıdır.
 
 Bazı otoimmün hastalıklar ise daha geneldir ve vücudun pek çok bölümü etkilenebilir. Özel olmayan otoimmün hastalıkların bir örneği, bağışıklık sisteminin vücutta çeşitli bölgelerdeki dokulara tepki vermesiyle ortaya çıkan romatizmal eklem iltihabıdır.

Otoimmün hastalık nedir

Bir canlının savunma sisteminin kendi vücut hücrelerine de saldırması ve kendi vücut hücreleri yok etmeye çalışması olayına Otoimmün hastalıklarOtoimmün hastalık denmektedir.

Lenfostler

Bir canlı vücudu dışardan gelen yabancı unsurlara karşı tetikte durmaktadır. Canlı vücuduna giren yabancı unsurlar tespit edilir edilmez canlının savunma sistemi harekete geçerek o yabancı cismi yok etme veya etkisizleştirme girişiminde bulunmaktadır. İşte bu işi yapan veya yapılmasına yardımcı olan savunma sistemi hücrelerine lenfosit denmektedir.

Otoimmün Hastalıklar nasıl meydana gelmektedirler.
Lenfositler doğrudan yabancı unsurlara saldırdığı gibi salgıladıkları maddelerle veya mikroplarla savaşan hücrelere bilgi aktararak da vücudun savunmasına katılabilmektedirler. Canlılarda Vücudun dışından gelen yabancı unsurların bilgisini tutarak bu bilgileri savunma sisteminin hücrelerine aktaran hücrelere T-Lenfosit denmektedir.
Mevzuu bahis olan Otoimmün hastalık sebebi bilinmeyecek şekilde vücudun Savunma sisteminin aşırı duyarlılığı nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Vücudumuzu savunma sistemi öyle bir duyarlılık kazanır ki önüne çıkan vücut hücrelerine dahi saldırır ve onları harap eder. İşte bu durumda otoimmün hastalıkları meydana gelmeye başlar. Tedavisi için şifalı bitkiler araştırabilirsiniz.

Otoimmün hastalarının dikkatli olması gereken durumlar.
Otoimmün hastalıkların oluşmasında veya artarak meydana gelmesinde bilinen bazı nedenler vardır. Bunlardan en bilineni Behcet hastalığı ateşli ve gribal bir enfeksiyondur(günümüzdeki Domuz Gribi gibi).
Yada ekinezya bitkisi gibi vücudun savunma sistemini harekete geçiren faktörler de otoimmün Hastalıklarını azdırabilir.
Çeşitli ilaçlar da Otoimmün Hastalıkları başlatan ve artmasına neden olan faktörlerdir.

Hangi hastalıklar otoimmün hastalıktır?

Behçet hastalığı: Deride ortaya çıkan lezyonlar şeklinde kendisini gösterir.

Mutipl skleroz : Beyin ve merkezi sinir sistemini tutan bir hastalıktır.

GBS(guillain Barre sendromu): Genelde ateşli hastalıklardan sonra kendisini gösteren çevresel sinir sistemi rahatsızlığıdır.

Aplastik Anemi: Kemik iliğinin hücre üretmemesi durumudur.

Romatoit Artrit: Diz eklemlerinin tahrip olması ve iltihaplanması durumudur.

Çölyak Hastalığı: İnce bağırsaklarda oluşan bu hastalık bağırsak duvarlarındaki emici tüylerin kaybolmasıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp