otizm nedir belirtileri

Otizm

Otizm hastası çocukların en belirgin özellikleri sosyal ilişki kurmadaki yaşadıkları güçlüklerdir. Bebeklik dönemi sonrası toplum içinde bu çocukları hemen fark edebilirsiniz. Etraflarında örülü o kalın duvarı aşmak hatta bir pencere olsun açabilmek için hayli zorlanacağınız bu çocuklara otistik çocuklar denmektedir. Yeni doğan her bebek yaşamın ilk günlerinde doğal otistik bir dönem geçirir. Yani çevresindeki insan ve eşyalara karşı ilgisiz ve dışarıdan gelen uyarılara karşı tepkisizdir. Ancak normal gelişim sürecinde bu dönem birkaç hafta kadar devam eder ve giderek çocuk, dış dünyaya açılmaya, çevresiyle başlar. Otistik çocukların çoğu normal sayılan ve çok kısa süren bu dönemi bir türlü aşamaz ve dışa açılamazlar. Karşısına anne geldiginde kimse yok muş gibi tepkisiz kalan bu çocuklar dikkatli bir gözlemci tarafından hemen fark edilebilirler.

Belirtileri

Genellikle, bebekliğin ilk iki yılı içinde otizme ait belirtilerin başlaması beklenir. Nadiren bu belirtiler daha geç yaşta da başlayabilir. Otizm belirtileri çocuğun yaşına ve gelişim düzeyine göre çok farklılıklar gösterebilir. Bebekliğin ilk dönemlerinde annelerin ilk fark ettikleri çocuklarının diğer çocuklara nazaran daha az güldükleridir. Annenin bedensel teması, çocuğunu kucaklaması ve öpmesi her çocuğun arzuladığı bir işlevolmasına karşın bu çocukları rahatsız eder. Adeta sevilmekten hoşlanmazlar ve tepki gösterirler. Ana babanın seslenmesine karşı yanıt vermemeleri nedeniyle çoğu aile çocuklarının sağır olduğunu dahi düşünebilir. Çevredeki insanların görünümleri, giysileri dikkatlerini çekmez. Dışarıdan izlendiğinde adeta odada kimse yokmuş gibi davranırlar. İnsanlarla göz göze gelmekten kaçarlar. Yalnızlığı severler ve yalnız bırakılmaya tepki göstermezler. Normalde çocuklar uyumadıkları dönemlerde yatakta kalmak istemez anneden ilgi beklerler. Ancak bu çocuklar uyumadıkları halde saatlerce yatakta sessizce kalabilirler. İlk dönemlerde anne ve babayı diğer insanlardan ayırmakta güçlük çekmelerine karşın yaşları ilerledikçe anne babaya bağlılıkları aşırı derecede artabilir ve ayrıldıklarında yoğun sıkıntı yaşayabilirler. Otistik çocuklar en çok konuşma gecikmesi şikayeti ile hekime getirilirler.

Tedavi

Tedavideki önemli adım eğitimdir. Otistik çocukların olabilecek en erken yaştan itiberen sıkı bir eğitime girmesi gerekiyor. Çünkü bu çocuklara dünyayı onlar için daha anlamlı kılabilecek bir ilişki tarzı sunmak önemlidir. Yoksa bu çocuklar her çocuğun geliştirdiği gibi bir öğrenme geliştiremiyorlar. Ne dikkatleri ne algılama şekilleri ne de motivasyonları buna yetiyor. Ama eğitimin bütün bunları toparlayıcı bir özelliğe sahip olması gerekiyor. Eğitimde başta; Konuşma terapisi, Çocuğun vücudunu daha doğru algılayabilmesini sağlamak, Kavram eğitimi, Davranış düzenleme tekniklerini kullanmak şekilleri yer alır. Eğitimin yanında kullanılan birtakım alternatif metodlar var. Bunlar diyet ve işitsel entegrasyon tedavisidir. Pek çok alternatif metoda rağmen otistik bir çocuğun iyiye gitmesi için eğitim şarttır. Çünkü eğitim vermeden, çocuğun dikkatini yönlendirmeyi öğretmeden ve dünya ile ilişki kurmak için ona birtakım araçlar sunmadan alternatif olarak ne yaparsanız yapın bir faydası olamaz. Diyetin nedeni: Uzmanlar, otistik çocukların metabolizmasının daha farklı çalıştığını ve bazı gıdaları aldıklarında bunların vücutta zehir etkisi yaptığını düşünüyorlar, özellikle glüten ve kazein enzimlerinin buna neden olduğu düşünülüyor. Bu enzimler buğday ve süt ürünlerinde bulunuyor. Ama bunların hiçbirisi de tamamen doğruluğu ispatlanmış ve her çocukta sonuç veren bir bulgu değildir.

Aile terapisi de tedavinin bir parçasıdır. Bazen uzmanlar eğitime verdikleri önem yüzünden ailelerin bu çocuklara sadece eğitilecek bir varlık gibi bakmalarına neden oluyorlar. Ama ailede yaşananlar, ailenin o çocuğu algılayışı, bunlar incelenmeyip ailelerle çalışamadığı zaman, bazen çocukla ilgili yapılan çalışmalar boşa gidebiliyor. Ailelerin bu konuda terapi almaları çok önemli. İlaç tedavisi ise, doktor uygun görüp önerirse otizmin tedavisindeki yöntemlerden biridir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp