Otitis Media’nın Komplikasyonları

Otitis Media’nın Komplikasyonları : MASTOİDİTÎSE

tyoloji - Daima ortakulak süpürasyonundan sonra vuku bulur. Akut ortakulak süpürasyonunun en sık rastlanan komplikasyonudur. Mastoidde iltihap delilleri bulunmadan devam eden kronik otitislerin akut nükslerinde de mastoiditis husule gelir. Bu tip mastoidisler, akut otitislerden sonra husule gelenlere nazaran daha radikal tedavi icabettirirler. Her iki tip mastoiditisde görülen belirtiler birbirinin aynıdır.Patoloji - Akut ortakulak iltihabında ekseriya antrum ve Mastoid hücrelerinde de iltihap reaksiyonu husule gelir. Enfeksiyona sebep olan mikroorganizmaya göre bu iltihap reaksiyonu hafif veya şiddetli olur. Mastoid hücrelerinin drenajı aditus yolu iledir. Anatomik durum mastoidin drenajını kolaylaştırır veya güçleştirir. Aditusu döşeyen mukoza iltihap reaksiyonu ile şişerek yolu kapatırsa mastoiddeki ifrazat boşalamaz, birikir. Hücreler arasındaki trabekül- ler nekroze olarak bütün mastoid cerahat ve granülasyon nesci ile dolu bir hoşluk halini alabilir. Kemiğin anatomik durumu yani selliillerin azlığı veya çokluğu, enfeksiyon amilinin virulansı klinik belirtilere tesir ederler. Akut ortakulak iltihaplarının üçüncü haftasına doğru mastoiditis komplikasyonu başlar. Bununla beraber kızıl, grip, difteri otitislerinde üç beş gün içinde mastoidde geniş harabiyet teşekkül edebilir.Belirtiler - Mastoiditis daima bir ortakulak iltihabından sonra meydana çıkar.

Ağrı mastoiditisde en çok bulunan belirtidir. Auricula’nın arkasında mastoid kemiği üzerinde lokalizedir. Buradan kafaya, enseye, yüze doğru yayılır. Sık olarak ayni taraf parietal bölge üzerinde lokalize olur. Nadiren ağrı bulunmayabilir.Ateş - Enfeksiyonun mastoide yayılmasile hararet yükselir. Fakat bu ekseriya hafif bir yükselmedir. Normal de kalabilir. Bu bakımlardan mastoiditisde hararet derecesi büyük bir kıymet ifade etmez.Nabız: Yavaş yavaş nabız adedi artar. Birdenbire azalması ateşin düşmesiyle izah edilmezse kafa içi komplikasyonlarını düşündürmelidir. Mastoiditis şüphesi olan bir hastada nabız normale inmedikçe hasta tehlikeden kurtulamamıştır.Akıntı: Mastoiditis başlayınca kaide olarak ya akıntı birden kesilir yahut da artar. Akıntının kesilmesi aditusii döşeyen mukozanın şişmesi ile yolun kapandığını, cerehatin mastoid hücrelerinde hapsolunduğunu gösterir. Artması ise mastoid içersinde enfeksiyonun yayıldığına delildir.işitme bozukluğu: Değişik derecelerde olabilir.

Ekseri vak’alarda mastoi- ditis’in başlamasiyle sağırlık da artar.Hassasiyet: Mastoid üzerine tazyik edilirse ağrı husule gelir. Yetişkinlerde mastoid tepesinde, çocuklarda antrum üzerinde daha fazladır. Auricula hareketleri ağrı uyandırmaz.Enfiltrasyon: Mastoid üzeri kalınlaşmıştır. Bu hal periostitisden ileri gelir. Hastalığın ilerlemesiyle subperiostal abse husule gelerek auriculayı dışarıya, öne doğru iten bariz bir şişlik halini alır. . Mastoidis (önden) . Mastoiditis (arkadan)Arka üst duvarın düşmesi: Önemli bir belirtidir. Dışkulak yolu daralmıştır. Şişlik kulakzarı yakınından başlarsa zarın görülmesine de engel olur.Antrum ile dışkulak yoluna komşu hücrelerde retansiyonu gösterir. Arka duvardaki fronkül ile karıştırılmamalıdır.Kulakzarı: Vak’aların hemen hepsinde perforasyon vardır. Buradan cerahat gelir. Pülsasyon da bulunabilir. Bazı vak’alarda cerahat periost altından dışkulak yolunun arka duvarına doğru ilerliyerek oraya açılır, fronküle benzer.

Ayırım diagnostik: Dışkulak yolu fronkülü ile karışabilir. Fronkül bazan otitis ile birlikte bulunur. Akıntı kulak yolunu irite ederek otitis externaya sebep olabilir. Bu vak’alarda ayırım diagnostik güçlüğü artar. Bir çok hallerde ku- lakzarım da görmek mümkün olmaz. Fronkülozda auricula hareketlerinde ve tragus üzerine basmakla ağrı vardır.

Mastoid üzerine basılırsa ağrımaz, ödemli bir şişlik mevcutsa, gode bırakır. Akıntı varsa miktarı azdır. Hararet derecesi normaldir. Kulak arkasında büyümüş lenf ganghonları, auricula çevresinin nevrajileri, bilhassa kulakta akıntı mevcut iken, ekzema ve erizipitel mastoiditis ile karıştırılmamalıdır.Mastoiditis’in bilinmesinde mastoid kemiğinin ıadyografik muayenesi kıymetli yardımda bulunur. Kafa taslarının ekserisinde mastoid kemiği simetriktir. Muayenede iki tarafı mukayese etmelidir. Radyografi kemiğin strüktürünü, pnö- matizasyon derecesini, enfeksiyonun yaptığı harabiyeti, ceralıatla dolu bir boşluk olup olmadığını gösterebilir. Kronik ortakulak iltihabında ise mastoidde kemik lıarabiyetini tesbit ederek radikal ameliyata karar vermek mümkün olur.

MASTOİDİTİS’İN ŞEKİLLERİ

Bazı vak'alarda elmacık kemiğinde (oszygomaticus) fazla pnömatizasyon bulunur, enfeksiyon öne doğru ilerliyerek bu hücreleri iltihaplandırır. Kulak yolunun ön ve yukarı bölümü yüze doğru şişer, zygomatik mastoiditis adını alır. Görünüş fronkiiloza çok benzer. Bazan da mastoidin tepesinde büyükçe bir hücrenin açılınasiyle cerahat sterno-cleido-mas- toideus adelesi arkasından aşağıya, boyna doğru iner, mastoid tepesinin altındaki şişlikle kendini gösterir, Bezold tipi mastoiditis adını alır. Çok defa lenf ukdelerinin enfeksiyonlarına benzer.

LATENT MASTOİDİTİS

Bu tip mastoiditis.de belirtisiz olarak kemikteki harabiyet gittikçe ilerler. Ağrı, ateş yoktur. Nabız bazan yüksek olarak devam eder. Diagnostik devamlı akıntı, bir taraflı baş ağrısının bulunuşu ve radyografi ile yapılır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp