Otitis Media Tuberculosa

Otitis Media Tuberculosa : Ortakulak tüberkülozu primer veya sekonder tip olmak üzere iki şekilde meydana gelir. Vücudun başka bir organında tüberküloza ait eser yok iken yalnız ortakulakta ve buraya ait lenf düğümlerinde hastalık bulunursa primer tip denir. Burun, farenks, larenks ve akciğerlerde veya vücudun diğer bir kısmında tüberküloz ocağı varken ortakulak iltihaplanmışsa sekonder tip kabul edilir. Primer tip çocuklarda, sekonder tip kabillerde görülür. Tüberküloz otitisine çocuklarda sık rastlanır. Pastörize edilmemiş süt kullanılan memleketlerde daha fazla husule gelir. Bir yaşına kadar olan çocuklardaki otitisle- rin % 50 sini tüberküloza bağlamaktadırlar. Sekonder tip ortakulak tüberkülozu daha sık akciğer tüberkülozuna bağlı olup bu başatlığın ilerlemiş safhalarında görülür. Primer ortakulak tüberkülozu münakaşalı bir konu halindedir.Tüberküloz basili şu yollardan ortakulağa gelir:

1. Kan veya lenf yoluyle.

2. Basil ihtiva eden madde (enfekte balgam, süt gibi) öksürme esnasında tuba auditivadan ortakulağa geçer,

3. Hastalık önce tuba auditivada yerleşerek kontakt suretiyle ortakulağageçer,4. Nadiren dışkulak yolundan ortakulağa geçer.Patoloji - Umumiyetle basil mukozada yerleşir, bundan sonra periost ve kemikte tahribat yapar. Nadiren hastalık kemikten başlar.Kulak tüberkülozu patoloji bakımından başlıca üç tip gösterir:a )

Miliar tip : Submukozada yer yer tüberküller mevcuttur. İltihap derinleşerek periosta ve bundan sonra temadi suretiyle veya phlebitis neticesi kemiğe geçer.b) Fungoid tip: Tüberküloz karakterinde granülasyon dokusundan ibarettir.e) Kaseöz tip: Bu tipte tüberküller bulunursa da erkenden kazeifiye olurlar. Nekroz neticesi kemik harabiyeti ve sekestr mevcuttur. Hastanın lokal ve genel hayatiyet kudreti azalmış olduğundan yeniden doku husule gelmesi için reaksiyon görülmez.

Nekroz vetiresinin ilerlemesiyle masloid, labirent kapsülü, yüz siniri kanalı harap olarak, bunlara ait komplikasyon belirtileri meydana çıkar.Belirtiler- Diğer ortakulak iltihaplarındakine nazaran siliktir.Hastalık kaide olarak sinsi bir şekilde başlar. (Akut seyreden vak’alar da vardır.) Ağrının bulunmayışı karakteristiktir, nadiren hissedilir. Kulakzarı hafifçe kızarır, kirli sarımtrak renk alır. İşitme ağırlaşır. Hastanın birdenbire kulağı akar. Zarın gergin bölümünde iğne başı büyüklüğünde perforasyonlar dikkati çeker. Bunların birleşmeleriyle geniş, tek perforasyon husule gelir.

Akıntı sulu, esmer renktedir. Perforasyondan sonra mixt enfeksiyon halini alır. Kemikteharabiyet başlamışsa fena kokuludur. Hastalık kronikleşmeye meyleder. Sonda ile muayenede ortakulak boşluğunda sert, çıplak kemiğe rastlanır. Yüz siniri felci, kemik sekestleri bulunabilir. Bazı vak’alarda garnülasyonlar karakteristiktir. Kulak çevresi lenf gangliyonları daima hastalığa iştirak ederler.Hastanın genel muayenesinde ekseriya primer tüberküloz odağı meydana çıkar. Mastoid radyografisi kemik harabiyetini gösterir.

Diagnostik - Tüberküloz için gerekli bütün muayeneler tekrarlanır. Kulak akıntısında basil aranır. Granülasyonların histolojik muayenesi yapılır. Burun, farenks ve akciğerlerdeki primer tüberküloz odağı bulunup bulunmadığı tetkik edilir.Prognos - Hastanın genel durumuna bağlıdır. Akciğerlerdeki hastalığın ilerlemesi veya iyileşmesi büyük ehemmiyeti haizdir.Tedavi - Lokal tedavi diğer cerahatli ortakulak iltihaplarındakinin aynidir, icabında ayni endikasyonlarla ameliyat yapılır. Hastanın genel durumu iyi ise alınacak netice de o nisbette iyi olur. Genel tedavinin önemi fazladır. Gıdasına, diğer yaşama şartlarının düzelmesine dikkat edilir.Ültraviyole tedavisi iyi neticeler verebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp