Osteoporosis Nedir?

Osteoporosis Nedir? : Osteoporosis, mineral kaybı yüzünden kemiklerin incelmesiyle kendini gösteren bir hastalıktır. Özellikle menapozdan sonra kadınlarda görülür. Öyle görünüyor ki, östroj enler bu kemikkaybını önlemektedir. Çünkü, menapozdan önce överleri (yumurtalıkları) alman kadınlarda da kemikte mineral kaybının hızlandığı saptanmıştır. Erkeklerde de kemiklerde mineral kaybı olabilir, ancak kadınlarda bu çok daha hızlıdır. Kemiklerin incelmesi özellikle bilek, omuz, kalça kemiklerinde kırılma olasılığını artırır.

OSTEOPOROSİSTEN KORUNMA

Araştırmalar bu hastalığın beslenme yoluyla ve daha başka yöntemlerle önlenebileceğini göstermektedir. Koruyucu önlemlerin başında şunlar gelir:

• Östrojen replasmanı. Bu yalnız her iki yumurtalığı da ameliyatla çıkarılmış, ya da daha önce şiddetli osteoporosis geçirmiş kadınlar için gereklidir. Östrojenler, metabolizmanın B6 vitaminine ve başka besin maddelerine gereksinimini artırır. Bu yüzden besin bütünleyicilerin verilmesi gerekebilir. Osteoporosisli hastaların büyük çoğunluğu için rutin östrojen replasman tedavisini gereksiz buluyoruz.

• Kalsiyumlu bütünleyici ilaçlar. Osteoporosisin hormonal olmayan tedavisi kalsiyumlu ilaçlara dayanır. Bu ilaçlar hem kemikleri güçlendirir, hem de osteoporosis riskini azaltır. Araştırmalar, yaşlıca kadınların beslenme yoluyla aldığı günlük kalsiyum miktarının salık verilen miktarlardan az olduğunu göstermiştir. Bu yüzden kemiklerin kalsiyum kaybına uğrama riski yüksektir.

• Kalsiyum emiliminin yeterliliği. Sindirim yolunda kalsiyumun emilmesini önleyen bazı etkenler vardır: Midenin az asit üretmesi; midenin ameliyatla çıkarılmış olması; kepek ve zarı çıkarılmamış tahıldan yapılmış ekmek yemek; yağların ve kalsiyumun yetersiz emilimiy- le sonuçlanan mide-bağırsak hastalıkları ve D vitamini eksikliği. Böyle durumların ortaya çıkarılıp tedavi edilmesi gerekir. 1-1.5 gr. kalsiyum (glükonat ya da laktat şeklinde) ve 0.5-0.75 gr. magnezyum oksit salık verilir.

• Öbür besinsel bütünleyiciler. Yıllar geçtikçe, vitamin ve mineral eksiklikleri giderek artmakta ve yaygınlaşmaktadır. Osteoporosiste kalsiyumun yanısıra çinko ve magnezyumun önemi yakında anlaşılacaktır. Hastaya kalsiyumlabirlikte günde 0.5-0.75 gr. magnezyum verilmesi salık verilir.

• Sigarayı bırakın. Öyle görünüyor ki, sigara tiryakilerinin kemikleri sigara içmeyenlerinkinden daha incedir.

• Düzgün aralıklarla beden hareketi yapın. Yürümek, koşmak, basit jimnastik hareketleri kemiklerin kalsiyum kaybetme hızını azaltabilir. Belki de şişmanlığın tek avantajı, fazla yükü taşımaya alışmış kemiklerin güçlenmesi, dolayısıyla osteoporosis riskinin azalmasıdır.

• Aşırı miktarda D vitamini almayın. Pek çok kişi yüksek dozda D vitamini almanın iskeleti güçlendireceğini sanır. Oysa bu yanlıştır. Hatta, günde 10.000-50.000 UB almanın zararları vardır. D vitaminini beslenme yoluyla ya da güneşten sağlamakla yetinmeli. Ancak evden dışarı çıkamayan yaşlılar günde 400 UB D vitamini alabilirler.

• Tuz, şeker ve kahveden kaçının. Bu üç madde de bedenin mineral dengesi üzerinde olumsuz etki yapabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp