Orta kulak kireçlenmesi (otoskleroz)

Orta kulak kireçlenmesi (otoskleroz)

orta kulak ve iç kulakta oluşan ve işitme kaybına yol açan bir rahatsızlıktır. Otoskleroz orta kulaktaki kemikcik ve iç kulaktaki salyangozun katılaşması sonucu oluşur.

Kulakta normal olmayan kemik gelişmesi olarak ifade edilmektedir. Bu kemik, kulağın içindeki olası çalışma yapısını önler ve işitme kaybına neden olur.Orta kulak kireçlenmesinde (otoskleroz) iç kulağın kemik duvarı hasar görmekte ve iç kulak girişinde süngerimsi kemik yapısı meydana gelmektedir.

Sonrada aşırı kemik oluşur. Genetik geçişli bir hastalıktır. Birkaç kuşak sonrası da ortaya çıkabilmektedir. İşitme kaybının en sık görülen nedenlerinden birisidir.

Kulak üç kısma ayrılır

dış kulak

orta kulak

iç kulak

Dış kulak, kulak kepçesi ve kulak kanalı kısımlarından oluşur. Orta kulak; kulak zarı ve üç kemikcik olarak ifade edilen çekiç, örs ve üzengi‘den meydana gelmektedir. Kulak salyangozu, ses vibrasyonlarını sinir ataklarına dönüştürmekten sorumludur. Bu sinir atakları, beynin yorumladığı ses yani bizim duyma dediğimiz durumdur. İç kulak ayrıca yarım dairesel kanallar içerir bunlar iç kısımda algı hareketleri ve dengeyi sürdürmekten sorumludur. Normalde ses dış çevreden gelen ses kanalı aracılığıyla yönlendirilir.

Ses dalgaları sesi yansıtan diyaframı titreştirir ve orta kulağın kemiklerini devinim içinde ayarlar. Bu titreşimler çekiç, örs ve üzengi tarafından iç kulağa iletilir. Her şey düzgün çalıştığında, duyma normaldir. Ancak orta kulağın kemikleri normal titreşmezse, iç kulak tüm ses titreşimini alamaz ve duyma azalır. Oluşan bu durum orta kulak kireçlenmesi olarak ifade edilir.

Otosklerozda üzengide kireçlenme olur yani kemiklerin gelişmesi katılaşır. Orta kulak kireçlenmesi (otoskleroz) nedeniyle meydana gelen işitme kaybının tipi ve derecesi, üzengi kemiğinin tutulma (hareketinin kısıtlanma) miktarına ve iç kulaktaki işitme organlarının hastalıktan etkilenme miktarına bağlı olarak değişmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp