Orta Kulak İltihabı Ameliyatı

Orta Kulak İltihabı Ameliyatı :

Orta Kulak iltihapları için küçük girişimler ya da büyük ameliyatlar yapılabilir. Ameliyatları şu şekilde sınıflandırabiliriz:

Kulak Zarı Çizilmesi (Parasentez): Genellikle akut ya da seröz orta kulak iltihabı için yapılır.

Kulağa Tüp Takılması: Tüp takılması işlemi seröz orta kulak iltihabı için yapılır.

Mirengoplasti: Kulak zarı tamiri anlamına gelir.

Timpanoplasti: Orta kulaktaki iltihabı temizleyip, hasar gören kemikçiklerin işitmeyi iletecek duruma getirilmesi işlemidir.

Mastoidektomi: Orta kulak boşluğunun arkasındaki kemik içinede iltihabın yayıldığı durumlarda bu kemiğin içinide açmak ve iltihabı temizlemek işlemidir. Kemiğin ne kadar açıldığına göre modifiye radikal ya da radikal mastoidektomi şeklinde sınıflandırılabilir. Radikal mastoidektomi de işitme feda edilerek iltihap temizlenmeye çalışılır.

Orta Kulak İltihabı Ameliyatı Ne Zaman Gerekir
Kronik orta kulak iltihabı bazen hastaya çok rahatsızlık vermeden pasif olarak kalır. Bu tür durumlarda her zaman ameliyat tercih edilmez. Ancak işitme kaybının ilerlediği, iltihabın çevre dokulara yayıldığı ve komplikasyon oluşturduğu vakalarda tedavi seçeneği ameliyat olmalıdır. Orta kulak iltihaplarında tedavinin kesinlikle ameliyat olduğu bir durum '' kolesteatom'' dur. Kolesteatom orta kulakta küme yaparak büyüyen ve kemiği eriterek çevre dokulara yayılma yapan cilt ve epitel birikimidir. Nadiren doğuştan da olabilen bu durum genellikle iltihaba veya östaki borusunun çalışmamasına bağlı negatif basınca bağlı olarak ya da bazı kulak zarı ameliyatları sonrasında oluşur. Kolesteatom, orta kulak iltihabına bağlı komplikasyonlarında sıklıkla sebebidir. Genellikle seröz orta kulak iltihaplarına uygulanan tüp takılması işlemi ayrı bir başlık halinde anlatılmıştır.

Orta Kulak İltihabı Ameliyatı
Orta kulak ameliyatları çoğu zaman genel anestezi ile yapılır. Orta kulağa ulaşmak için yapılan kesi bazen kulak kepçesinin önünden yapılsa da genellikle kulak arkasından yapılır. Mirengoplasti ve timpanoplasti gibi ameliyatlarda kulak zarındaki deliği kapatmak için kulak arkasındaki kastan zar alınır. Eğer mastoidektomi yapılacaksa yani kulak arkasındaki mastoid kemiğin içi açılacaksa tur adı verilen ve bir matkabı andıran aletle kemik açılarak içi temizlenir. Orta kulaktaki kemikçikler ses iletimini sağlayacak şekilde düzenlenir. Bunun için bazen protezler kullanılır. Timpanoplastide kastan alınan zar, eski delik zarın altına veya üstüne konur. Radikal mastoidektomide kemikçikler tamamen çıkarılır ve işitme feda edilir. Bu, iltihabın ve kolesteatomun temizlenmesinin zor olduğu durumlarda uygulanır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp