Organ Kopmasında İlk Yardım

Organ Kopmasında İlk Yardım :

Organ kopmaları genellikle, trafik kazaları ve iş kazaları sonucunda oluşmaktadır. Organ kopmalarının en sık görüldüğü organlar parmaklardır. Bunun yanında kulaklar, burun, bacaklar ve kollar, eller, ayaklar da herhangi bir kazada kopmaya yatkın organlardır.

Bir kaza sonucu organ kopması yaşayan bir hastaya yapılacak ilk yardım kopan organ ile ilgili olmaktadır. Bunun haricinde öncelikle 112 acil aranmalı, sonrasında ise hasta şok durumunda ise yere sırt üstü yatırılıp ayakları kalp seviyesinin üzerinde tutulmalıdır. Kopan organın doğal sonucu olarak oluşan kanamalı bölgeye basınç uygulanarak, kanama yavaşlatılmalıdır. Kanama bu şekilde yavaşlatılamıyorsa, hastanın kanamalı bölgesine turnike uygulanmalıdır. Ancak turnike kopan organ bölgesine kan dolaşımını engelleyeceği için, kopan organın dikilmesi sürecinde bir takım sorunlar oluşturabilmektedir. Bu nedenle turnike iyice kötüleşen durumlar haricinde çok da tercih edilmemelidir.

Elbette organ kopmalarında en önemlisi kopan organdır. Kopan organın yerine dikilebilmesi için gerekli koşullarda hastaneye ulaştırılması önemlidir. Kopan organ kesinlikle bir suyun içinde ya da direkt olarak buz ile temas halinde olmamalıdır. Nemli bir beze sarıldıktan sonra, sızdırmayan bir torbanın içine konulup, buz dolu bir kabın içinde hastaneye ulaştırılabilir. Kopan organ ve hasta gerekli şekilde hastaneye ulaştırıldığı takdirde kopan organın tekrar eski işlevine kavuşması gayet mümkün bir durumdur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp