Önkol Kırığı

Önkol Kırığı :

ÖNKOL KIRIKLARI

Sıklıkla çocuklarda görülen kırıklardır. Ön kola dolaysız olarak darbe gelmesi ile veya Açık el üzerine düşme veya döndürücü dolaylı zorlamalar sonucunda önkolda kırık meydana gelir.

RADİUS-ULNA ORTA CİSİM KIRIKLARI

Genel kırık belirti ve bulgularına ilave olarak, gelişebilecek kompartman sendromu bulgularını da araştırmak gerekir. Ayrılmamış kırıklarda, uzun kol sirküler alçı tespiti uygulanır. Ayrılmış kırıklarda, kapalı redüksiyon yapıldıktan sonra, dirsek 90 derecede ön kol nötralde uzun kol alçı tespiti uygulanır. 3-4 hafta sonra, hareket verebilmek için, kısa kol alçı tespitine geçilerek, dirsek serbest bırakılır. Kapalı redüksiyon yeterli değilse, açık redüksiyon, plak vida ile internal tespit uygulanır.

Ön kol kırığının plak ve vida ile tedavisi

MONTEGGİA KIRIKLARI

Ulna cisim kırığı ile birlikte radius başında çıkık olması değişik şekillerde olabilir.
Bado sınıflandırması:
Tip 1: Ulna cisminde öne açılanma, radius başında öne çıkık,
Tip 2: Ulna cisminde arkaya açılanma, radius başında arkaya çıkık,
Tip 3: Ulna koronoid çıkıntı proksimalinde kırık, radius başında laterale çıkık,
Tip 4: Radius-ulna 1/3 proksimalinde aynı seviyede kırık, radius başında öne çıkık.
Moteggia kırıkları çocuklarda kapalı redüksiyon ve uzun kol alçı tespiti ile konservatif olarak tedavi edilirler. Erişkinlerde ise tedavi cerrahidir, kırık ve çıkık açık olarak redükte edildikten sonra, kırık için plak- vida ile internal tespit, çıkık için annular ligaman tamiri yapılır. Geç olgularda radius başı eksizyonu yapılabilir.

GALEAZZİ KIRIĞI

Radius alt uç kırığı ile birlikte distal radio-ulnar eklemde çıkık ve diastaz vardır, bu eklemdeki, kapsül ve trianguler kartilajda yırtık oluşur. Cerrahi olarak tedavi edilir.

TEK RADİUS VE ULNA KIRIKLARI

Ayrılmamış kırıklarda, dirsek 90 derecede, proksimal kırıklarda ön kol supinasyonda, orta kısım kırıklarında ön kol nötralde, distal kırıklarda ise pronasyonda uzun kol alçı tespiti yapılır. Ayrılmış kırıklarda ise, açık redüksiyon ve plak-vida ile internal tespit uygulanır.

Ön Kol Kırıklarının Komplikasyonları
Yanlış kaynama
Kaynama yokluğu
Kompartman sendromu
Sinostoz, özellikle çift kemik kırıklarında görülür

Önkolda radius ve ulna kemiklerinin biri veya ikisinin bütünlüğünün bozulmasıdır. İster halk arasında çatlak olarak bilinen fisür olsun, isterse kemiğin tamamen kırılması olsun kemik bütünlüğünün bozulduğu tüm durumlar kırık olarak adlandırılır. Önkol kırığı genelde genç sporcularda gergin kol üzerine düşme sonucunda görülür. Kırığın yeri, düşme açısına bağlı olarak el bileğinden dirseğe kadar değişebilir. Yakın temas içeren sporlarda görülme olasılığı daha fazladır.Kırığın ardından bölgede şişme, gözle görülebilir şekil bozukluğu, işlev kaybı ve ağrı oluşur. Yaralanma sonucunda dolaşım sorunu veya deri bütünlüğünde bozulma varsa birey hastaneye sevk edilmeden önce ilk yardım uygulanmalı ve kol sabitlenmelidir.Kırıkta mutlaka uzman hekime başvurulmalıdır. Hekimyaralanmanın oluşma şeklini ve sonuçlarını sorgulayarak yaralanan bölgeyi inceler. 
 
Daha sonra röntgen çekilerek kemiklerin durumu belirlenir ve kemikler bir manevra ile yerine oturtularak kol sabitlenir. Eğer kemikler manevra ile yerine oturmuyorsa cerrahi girişim gerekebilir. Kolun alçıda kalma süresi yaralanmanın şiddeti ve iyileşme hızına göre değişmektedir. Kemikler genelde 6-8 haftada kaynar. Eğer deri bütünlüğü bozulmuş ve açık kırıksa bu süre uzayabilir, iyileşme gerçekleşince alçı çıkartılır. Kol uzun süre alçıda kaldığından eklemlerde hareket açıklığı azalır. Kolun sağlıklı haline geri dönebilmesi için fizik tedavi uzmanı ve fizyoterapist tarafından hareket açıklığını arttırıcı egzersizler önerilir. Kol tam olarak iyileşmeden ve yeterli kuvvet kazanılmadan spora dönülmemelidir. 
 
Kalsiyum ve D vitamininden zengin besinler tüketmek, ağırlık egzersizleri ile kuvvetli kemiklere sahip olmak, kas kuvvetini arttırmak, esneklik ve dayanıklılığı geliştirmek ve bisiklet gibi düşmenin sık karşılaşıldığı spor etkinlikleri sırasında koruyucu bileklikler kullanmak önkol kırılması riskini azaltacak bazı önlemlerdir

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp